avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 958 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu odihna

Codul Muncii spune ca angajatorul trebuie sa faca programarea concediilor de odihna astfel incat fiecare salariat sa beneficieze de o perioada de minimum 15 zile lucratoare de concediu de odihna neintrerupt. Angajatul are obligatia sa respecte programarea?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Edbah , utilizator 15:26, 20 Iulie 2009
Binenteles ca este obligat sa o respecte.
Asta e si scopul programarii - sa nu se trezeasca angajatorul intr-o perioada cu toti salariatii in CO.
nu cred ca aceasta programare poate fi respectata intocmai , avand in vedere ca se intocmeste la final de an pentru anul urmator. Sunt situatii in care aceasta programare poate fi decalata , cu o justificare pertinenta.
Ce se intampla in cazul in care nu este respectata programarea, in afara de suprapunerea perioadelor de concediu? Chiar acorda angajatorul concediul conform codului muncii?
chiar daca este facuta o programare de co nu trebuie uitat faptul ca salariatul trebuie sa isi depuna individual cererea de concediu de odihna spre aprobare conducerii societatii ....
Sunt situatii in care aceasta programare poate fi decalata , cu o justificare pertinenta.

Ex: concediu medical, pentru ingrijire copilului, obligatii militare, cursuri diferite, etc....

Modificarea programarii poate fi operata si in orice alta situatie, daca este si angjatorul de acord.
Dar, ca principiu, salariatului ii revine obligatia de a respecta programarea CO.
Oricum aceasta programare vizeaza ori data efectuarii CO, ori perioada efectuarii CO ( ceea ce-i permite o mai mare libertate de alegere a datei concediului).

Mai amintesc ca cererea de CO trebuie facuta cu cel putin 60 de zile inainte de efectuarea lui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna corinapintea corinapintea Am un anumit numar de zile de concediu de odihna neefectuate, din anul 2014. Inainte de a reusi sa ma bucur de acestea in acest an am intrat intr-un concediu ... (vezi toată discuția)
Cele 10 zile de co consecutive rozi88 rozi88 Buna ziua, Sotia mea nu a luat cele 10 zile de CO consecutive in anul 2014. Numai 7zile cosecutive . Acum a primit din partea RU o instiintare ca este ... (vezi toată discuția)
Perioada de preaviz si concediul de odihna miha21 miha21 Sotul meu a fost concediat (motive ce nu tin de persoana salariatului )este in preaviz din data de 28.01.2015 pana in 25.02.2015 ,,angajatorul i-a adus o ... (vezi toată discuția)