avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Aport numerar la I.I.
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Aport numerar la I.I.

Am inceput activitate de comert cu produse decorative,la inceputul activitatii am investit aproximativ 15000 lei in marfa plus cheltuieli infiintare .Cum inregistrez corect aceasta suma?In ce registre trebuie evidentiata?
Cel mai recent răspuns: lilianazam , utilizator 23:37, 3 Noiembrie 2015
E mai simplu decat pare: va recuperati banii din cadrul intreprinderii doar daca doriti si daca intreprinderea are lichiditati, adica ati facut ceva incasari. Dar nu uitati si de faptul ca oricum la intreprindere nu este ca la srl, ci puteti sa retrageti banii castigati oricand doriti, fie numerar, fie din banca. Retragere de numerar (respectiv restituirea aportului) se face prin dispozitie de plata.
Ultima modificare: Vineri, 30 Octombrie 2015
lilianazam, utilizator
Pentru aprovizionare am reinvestit profitul pentru acesta mai trebui intocmit aport de numerar ?
Comand uneori marfa online, transportul prin courier este deductibil ca cheltuiala?
Prin „am reinvestit profitul” intelegeti de fapt ca nu ati retras acei bani (profitul) ci i-ati folosit in continuare pentru activitatea firmei? Daca asa este atunci nu vad problema: nimeni nu va obliga sa nu refolositi surplusul/adaosul/profitul pentru a va dezvolta afacerea. La fel, spre deosebire de srl-uri, nimeni nu va retine sa nu va retrageti acele sume pentru cheltuielile proprii.
Aportul de numerar se foloseste DOAR atunci cand NU aveti bani suficienti pentru a plati ceva, pentru a achizitiona ceva, pe principiul ca „de unde platesti daca nu ai bani in firma (in intreprindere)”? Si atunci, legiuitorul a permis acest aport de numerar (adica depunere de bani de catre titular) in firma pentru a putea plati ce e de platit din „ceva” (aport de numerar) si nu din „nimic” sau din „minus”. E ca la srl-uri, unde orice asociat poate sa isi crediteze firma pentru ca acolo chiar nu exista notiunea de minus de casa! Daca dvs aveti ceva bani stransi din vanzari (profit) este evident ca aveti bani pentru plati, alte investitii, dar chiar si asa nu va opreste nimeni sa mai adaugati prin aport si alte sume, insa nu vad de ce. Faceti aport de numerar cand nu aveti bani pentru plati.
DA, transportul este deductibil ca cheltuiala pentru ca este in folosul desfasurarii activitatii, ajuta la obtinerea de venituri (este clar ca nu puteti intra in posesia marfii aceleia fara ajutorul celor de la curier, adica fara sa platiti transport). Doar cheltuielile in folos personal (sampon, haine, mancare etc) nu sunt deductibile, dar ........ daca ma gandesc bine, chiar si acelea pot fi „bagate” pe firma, insa.........pe cheltuieli nedeductibile, adica nu vor scadea baza de impozitare (caz in care s-ar suparat Statul). Pentru mai multe informatii despre ce puteti deduce pe firma cititi cu maxima atentie articolul 48 (chiar si normele, foarte utile) din codul fiscal pe care il gasiti actualizat aici: [ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 1 Noiembrie 2015
lilianazam, utilizator
Multumesc mult!
Cu placere. Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrari in registrul de incasari si plati contawest contawest Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu modul de completare registrul de incasari si plati 1. De exemplu am o ridicare de numerar de 2000 lei din banca o voi ... (vezi toată discuția)
Inregistrare retrageri de numerar in rjip ginela ginela Buna ziua, as avea o intrebare referitor la retragerile de numerar din cont pfa dupa data de 01.03.2015.Va rog sa-mi spuneti acestea trebuiesc inregistrate in ... (vezi toată discuția)
Calcule la o intreprindere individuala Diana ionela Timoscov Diana ionela Timoscov La o intreprindere individuala cand se face situatia anuala deci declaratia 200 la total venituri realizate se prinde si aportul asociat sau nu.? (vezi toată discuția)