avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 881 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietate invecinata parasita
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietate invecinata parasita

Proprietatea mamei mele se invecineaza cu o alta, parasita si lasata in voia soartei, dupa decesul proprietarului, aproximativ, cu vreo 15-20 de ani in urma.
Aceasta se compune dintrun teren, o constructie veche din caramida si lemn cu o prispa din ciment cu scara de acces, cotete, patul pentru produse agricole, 2 cotete si o tentativa de constructie a unei camere din caramida, neterminata si un garda la strada din placi de beton si porti din lemn.
Dupa atata vreme, constructia si anexele, nefiind intretinute, au atins un grad avansat de degradare, marea majoritate fiind intrun stadiu de inutilizare.
Cu trecerea anilor, in curtea aferenta constructiei dar si pe terenul anexa aflat in prelungirea acesteia, s-au dezvoltat to felul de ierburi, arbusti, maracini etc. care au crescut enorm si au favorizat aparitia soarecilor, sobolanilor, dihorilor si chiar a serpilor.
Analizand pericolul iminent de invazie a acestora catre gospodaria mamei mele, am luat initiativa de efectua ordine si curatenie ain aceasta gospodarie, actiune care s-a repetat de cel putin 5-6 ori anual.
Plecand de la acest aspect, am hotarat sa identificam potentialii mostenitori, in ideea de a afla intentiile acestora referitoare la viitorul acestei gospodarii si cu intentia de a-l cumpara.
Cu ceva timp in urma, am reusit sa luam legatura cu unul dintre mostenitorii defunctului, singurul de altfel care s-a mai interesat de aceasta gospodarie si care si-a platit anual cota de impozit. Am ajuns la un acord de principiu cu acesta si am negociat o valoare a acestei gospodarii, pana la momentul luarii unei decizii comune cu ceilalti mostenitori.
Totodata, ca o rasplata pentru intretinerea acestei gospodarii, am obtinut acordul acestui mostenitor de a infiinta o mica gradina pe terenul anexa.
Din ultimele informatii transmise de mostenitorul cu care am luat legatura, am inteles ca ceilalti mostenitori ar vrea si ei drepturi, dar fara sa mai plateasca impozitele restante si fara sa mai faca acte de vanzare-cumparare. Mentionez ca gospodaria nu are nici cadastru efectuat.
Neintelegerile aparute intre mostenitori au condus la decizia mostenitorului negociator, ca nici pe acesta nu-l mai intereseaza ce se intampla cu terenul si ca, din partea lui, avem acceptul sa facem orice cu terenul respectiv.
Intrebari:
1. Cum am putea intra legal in posesia acestei gospodarii, avand in vedere situatia de fata?
2. Administratia locala poate dispune masuri administrative impotriva mostenitorilor, pentru lipsa de interes fata de gospodarie si pentru neplata impozitelor?
3. Administratia locala poate initia vreo procedura de scoatere a gospodariei din posesia mostenitorilor si initierea unei vanzari prin licitatie si dupa cati ani?

Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 17:13, 1 Noiembrie 2015
Intai negociati cu mostenitorii, poate va dau o declaratie de renuntare, ceva...
O anexati, platiti impozitele si lucrati terenul 30 de ani si apoi este a dumneavoastra prin uzucapiune - o lege care permite celui care detine ceva (teren sau locuinta) o asemenea perioada sa se declare proprietar. Exista si uzucapiunea de 10 si 20 de ani, fiecare cu conditiile sale. Cautati un avocat care are cunoastinte in acest domeniu si discutati. Sau poate reusiti sa convingeti mostenitorii sa dea renuntare la mostenire (platiti) pana ramane doar unul si cu acela faceti actele.
Faptul că nu sunt plătite taxele și impozitele locale va duce la o sancțiune administrativă a proprietarilor moștenitori în sensul că vor fi obligați să plătească aceste taxe, inclusiv din urmă.
Dacă aceste obligații nu vor fi achitate, administrația financiară poate pune sechestru asupra imobilului și să-l scoată la vânzare, prin licitație, pentru a-și recupera datoriile. Faptul că nu s-a făcut ieșirea din indiviziune face ca procedura să fie mai ușoară.
Dacă doar unul din moștenitori v-a dat acceptul să lucrați acel teren , nu este suficient, terenul nefiind ieșit din indiviziune și prin urmare ar trebui acceptul tuturor moștenitorilor.
Sfatul utilizatorului German nu este corect deoarece nu aveți dreptul să anexați un teren-acesta având proprietari-, plata impozitelor se face având un drept dovedit cu acte,și nu ar fi suficientă pt. stabilirea vreunui drept iar uzucapiunea este o acțiune pe care nu o puteți invoca. aceasta având anumite condiții.
Doar să vă înțelegeți cu toți moștenitorii sau aceștia să facă ieșirea din indiviziune și apoi să cumpărați.
liamic43 a scris:

Faptul că nu sunt plătite taxele și impozitele locale va duce la o sancțiune administrativă a proprietarilor moștenitori în sensul că vor fi obligați să plătească aceste taxe, inclusiv din urmă.
Dacă aceste obligații nu vor fi achitate, administrația financiară poate pune sechestru asupra imobilului și să-l scoată la vânzare, prin licitație, pentru a-și recupera datoriile. Faptul că nu s-a făcut ieșirea din indiviziune face ca procedura să fie mai ușoară.
Dacă doar unul din moștenitori v-a dat acceptul să lucrați acel teren , nu este suficient, terenul nefiind ieșit din indiviziune și prin urmare ar trebui acceptul tuturor moștenitorilor.
Sfatul utilizatorului German nu este corect deoarece nu aveți dreptul să anexați un teren-acesta având proprietari-, plata impozitelor se face având un drept dovedit cu acte,și nu ar fi suficientă pt. stabilirea vreunui drept iar uzucapiunea este o acțiune pe care nu o puteți invoca. aceasta având anumite condiții.
Doar să vă înțelegeți cu toți moștenitorii sau aceștia să facă ieșirea din indiviziune și apoi să cumpărați.

Sanctiunea administrativa nu poate fi aplicata in acest moment intrucat, exista posibilitatea ca la acel teren sa nu se fi facut nici succesiunea.
Userul, denuntand faptul ca, a identificat un "mostenitor" in sensul de urmas al celui ce a detinut in trecut proprietatea. Spun asta intrucat in cazul in care s-a efectuat o succesiune in urma cui 20 de ani, cu siguranta ca in prezent s-au schimbat cu mult datele problemei privind mostenitorii de drept, si s-a ajuns la alte grade sau reprezentanti, fata de situatia initiala de la data decesului.

Prin urmare,avand acordul de principiu privind folosinta intregului teren, acesta o poate face, tocmai datorita faptului ca nu s-a iesit din indiviziune.

In cazul in care se facea, si existau o serie de coproprietari, in acel caz trebuia sa obtina acordul tuturor pentru a le administra sau ingriji, dupa caz, proprietatea comuna.

In rest, sunt intrutotul de acord cu ceea ce spuneti.
După cum a scris forumistul , proprietarul a murit acum 5-6 ani.
Dacă nu s-a făcut succesiunea , această acțiune este imprescriptibilă. Dacă nu a fost acceptată succesiunea, în termen(6 luni după vechiul cod, 1 an după noul cod) atunci terenul a revenit statului , prin vacanță succesorală. În nici un caz nu există posibilitatea de uzucapiune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua, doresc să cumpăr in mediul rural un teren pe care ... caledana caledana Bună ziua, Doresc să cumpăr in mediul rural un teren pe care se află o casă bătrânească. Proprietarii au decedat de mai mult de 20 de ani. Nu s-a ... (vezi toată discuția)
Dreptul de posesie prin uzucapiune caesar58 caesar58 Va rog sa ma ajutati in rezolvarea unei probleme pe care o am. Parintii mei( decedati in 1995 si 2000), impreuna cu unchiul (fratele tatalui) si matusa ... (vezi toată discuția)