Bună ziua!
Ce demersuri trebuie să facă o firmă care vrea să desfășoare o altă activitate în paralel cu activitatea principală, dacă această activitate este desfășurată de o altă persoană din altă localitate. Concret: eu vreau să lucrez pe firma fratelui meu, însă eu locuiesc în localitatea x iar el în localitatea y. Activitatea mea este doar pe calculator și o practic de acasă. Mai trebuie să declare punct de lucru sau firma poate să mă mandateze să efectuez aceste servicii în numele și interesul firmei. Dacă administrez tot ce ține de acest tip de activitate (închei contracte, facturez, încasez,etc), care e cea mai bună variantă de colaborare cu societatea, în condițiile în care fratele meu desfășoară un alt tip de activitate?
Cel mai bine ar fi sa incercati sa va autorizati ca pfa la registrul comertului din judet , daca va permite specificul activitatii dumneavoastre si daca aveti acte de studii sau calificare. Si apoi puteti sa colaborati cu alte entitati pe baza contractului civil de prestari servicii. Si va veti administra singur activitatea, veti tine singur evidentele contabile si va veti plati singur impozitele aferente.
M-au speriat opiniile referitoare la impozitarea pe PFA-uri după noul Cod fiscal.
Dvs ce părere aveți: merită să mai faci un PFA după noua legislație fiscală? Nu e mai bun un SRL?
Numai ca pe langa acele impozite care sunt semnificative (dar comparati cu cat ar trebui sa platiti pentru un contract de munca), contabilitatea o puteti tine singur si scutiti astfel cheltuiala cu plata contabilului care macar si pentru bilantul anual si tot trebuie sa-l platiti. Apoi contabilitatea si declaratiile ce trebuie depuse pentru pfa sunt mai simple si mai putine fata de un srl. Cheltuielile cu autorizarea la registrul comertului pentru pfa sunt mai mici ca la un srl. La srl platiti impozit pe venit de 3% iar la pfa platiti 16% pe diferenta incasari si plati. La pfa puteti dispune oricand de castigul pe care.l realizati pe cand la srl abia dupa ce se incheie anul fiscal (calendaristic). Si procedura de lichidare si radiere de la registrul comertului e mai simpla si mai rapida in cazul pfa decat la srl.