avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1024 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Plata CASS persoana fizica, domiciliul în Romania, ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Plata CASS persoana fizica, domiciliul în Romania, munca în strainatate

Buna ziua,
Ce se înțelege sau mai bine spus, ce înțelege ANAF prin expresia "informatii cu relevanta fiscala pentru identificarea contribuabililor sau a materiei impozabile ori taxabile"?
Concret am următoarea situație : lucrez în străinătate(Belgia), cu contract(deci plătesc în acest stat asigurarea pentru sănătate), mai mult de 180 de zile consecutiv pe an și conform ultimilor modificări ale Codului Fiscal, inteleg ca sunt scutit de plata CASS, deși domiciliul îl am în Romania, citez "exceptarea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate a persoanelor fizice care dețin o asigurare pentru boala și maternitate pe teritoriul unui stat cu care Romania aplica un acord bilateral de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala - maternitate.
Excepția se referă la situatia romanilor ce lucrează în străinătate și își păstrează domiciliul în țară, implicit având rezidenta fiscala în Romania. Daca aceasta categorie de persoane deține o asigurare de boala și maternitate - eliberata de un alt stat membru UE, din Spațiul economic european sau Confederația elvețiană, sau de un alt stat cu care Romania are recunoscute acordurile de securitate sociala - aceste categorii de persoane nu au calitate de contribuabil la sistemul de sănătate romanesc."
Întrebări :
- de unde știe ANAF ca eu lucrez în străinătate și ca plătesc acolo pentru asigurarea pentru sănătate? Logic trebuie informat, căci nu știe!
- cum se face acest lucru ca și procedura - declarații, dovezi, termen(e) de depunere etc., trebuie îndeplinită?
- ce se înțelege sau mai bine spus, ce înțelege ANAF prin expresia "informatii cu relevanta fiscala pentru identificarea contribuabililor sau a materiei impozabile ori taxabile"?
- dacă nu furnizez aceste informatii(din varii motive, plecând de la cele obiective până la cele subiective), ma încadrez la "informatii cu relevanta fiscala pentru identificarea contribuabililor sau a materiei impozabile ori taxabile" și sunt pasibil de amenda contravențională cuprinsa intre 500 - 2.500 lei sau nu?
Multumesc pentru atenția acordata și anticipat pentru răspunsurile conforme legislației în vigoare!
Cu stima!
Cel mai recent răspuns: imamco , utilizator 22:42, 12 Noiembrie 2015
Conform Noului Cod Fiscal (NCF), ce va intra in vigoare de la 01.01.2016 este considerata persoana fizica rezidenta fiscal in Romania orice persoana fizica - indiferent de cetatenia pe care o are - care indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii:
a) are domiciliul in Romania;
b) centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat in Romania;
c) este prezenta in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat;
d) este cetatean roman care lucreaza in strainatate, ca functionar sau angajat al Romaniei intr-un stat strain;
Pentru stabilirea modului de impozitare a veniturilor realizate de persoanele fizice, prin art. 59 alin. (4) - (7) din Legea nr. 277/2015 Noul Cod fiscal sunt introduse reguli de impozitare.
Conform prevederilor legale persoanele fizice trebuie sa depuna la autoritatea fiscala competenta (ANAF) declaratii fiscale privind stabilirea rezidentei fiscale in Romania sau renuntarea la rezidenta fiscala in Romania.
Persoana fizica rezidenta romana, cu domiciliul in Romania, care dovedeste schimbarea rezidentei intr-un stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri (Belgia inclus), este obligata in continuare la plata impozitului pe veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei, pana la data schimbarii rezidentei sale fiscale.
Cu 30 de zile inaintea plecarii din Romania pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, aceasta persoana are obligatia sa faca dovada schimbarii rezidentei fiscale intr-un alt stat prin completarea si depunerea la autoritatea competenta din Romania (ANAF) a formularului prevazut la art. 230 alin. (7) NCF

Potrivit art.11 din Regulamentului (CE) nr. 883/2004 din 29.04.2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, persoanele care desfăşoară activitate pe teritoriul a două sau mai multe state membre UE sunt supuse legislaţiei unui singur stat membru, astfel încât o persoană să nu fie supusă, în acelaşi timp, mai multor legislaţii de securitate socială sau să se regăsească în situaţia în care niciuna dintre legislaţiile incidente să nu îi fie aplicabilă.

Conform reglementarilor romanesti in vigoare in anul 2015, o persoană fizică română care lucrează cu contract de muncă în Belgia, unde și locuieşte si este asigurata la sistemul de asigurare din acea tara, pentru veniturile din salarii din Belgia nu datorează in Romania contribuţia de asigurări sociale de sănătate.
Persoanele fizice care realizează pe teritoriul României venituri din dobânzi si dividende şi care potrivit regulamentelor comunitare privind coordonarea sistemelor de securitate socială, precum şi acordurilor şi convenţiilor în care România este parte, fac dovada asigurării în acel stat, nu datorează CASS în România.

Potrivit prevederilor art.296.2 alin.(1) din CF persoanele care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor, datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate asupra acestor venituri.
Calculul CASS pentru venituri din inchirierea locuinţelor din România, realizate de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate, este un aspect ce a fost supus spre dezbatere Comisiei fiscale centrale, iar decizia adoptată va fi publicată în Monitorul Oficial.
Până la publicarea acestei decizii în Monitorul Oficial, vă recomandăm să prezentaţi documentele justificative prin care faceţi dovada că sunteţi asigurat într-un stat membru UE, pentru a beneficia de regulamentul menţionat mai sus.

Art. 1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal cu modificările și completările ulterioare, prevede scopul şi sfera de cuprindere a Codului fiscal, astfel:
- cadrul legal de administrare a impozitelor şi taxelor reglementate de prezentul cod este stabilit prin legislaţia privind procedurile fiscale;
- în materie fiscală, dispoziţiile prezentului cod prevalează asupra oricăror prevederi din alte acte normative, în caz de conflict între acestea aplicându-se dispoziţiile Codului fiscal;
- dacă orice prevedere a prezentului cod contravine unei prevederi a unui tratat la care România este parte, se aplică prevederea acelui tratat.
Regulamentele și instrumentel juridice internaţionale pot fi accesate pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice, la următorul link: [ link extern ]
Multumesc pentru răspunsul elocvent, cu atât mai mult ca ați intuit și alte aspecte(dobânzi, dividende), pe care eu nu le-am menționat! Aștept în continuare un răspuns referitor la clarificarea aplicării sau nu a CASS la veniturilor obtinute din chirii, pentru acelasi caz prezentat de mine! Si eventual, unul lămuritor referitor la sancțiunile menționate! Multumesc anticipat! Cu stima!
Multumesc pentru completare! Cu stima!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Persoanele nerezidente plătesc cass la dividendele obținute din românia? Brem Brem Buna ziua,am o firma in RO,iar din 2012 primesc dividende,din care am platit impozitul aferent.Sunt nerezident,cetatean german si am locul de munca in ... (vezi toată discuția)
Cass pt venituri dividende geneva geneva CASS-ul unde se plateste pt venituri ridicate din dividende de la SIF? Pe ce baza, cu ce documente? Multumesc (vezi toată discuția)
Venituri obtinute in strainatate tamaratamara tamaratamara Buna, Sunt cetatean roman, dar am plecat in 2008. In rastimpul asta: - am obitnut venituri din salarii intr-un alt stat UE cativa ani - am obtinut ... (vezi toată discuția)