avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz

Buna ziua! Mi-am dat demisia datorita faptului ca seful meu refuza sa imi acorde salariul sub pretextul lipsei mele de indemanare, insa imi cere sa ma duc in perioada de preaviz. Sunt obligat sa respect preavizul? Chiar daca nu mi-am primit salariul si am fost umilit in fata colectivului? Cum as putea sa-mi primesc salariul? Lucrez ca bucatar de aproximativ un an de zile, insa in ultima luna seful meu a inceput sa imi reproseze ca nu stiu nimic!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:38, 2 Noiembrie 2015
Daca ti ai dat demisa da tre sa stai in preaviz conform legi 4 ore pe zi ca in celalalte 4 ore tre sa ti cauti de munca sa ti mai zic ca firma la care lucrezi este obligata sa ti caute alt loc de munca in cadrul firmei si tre sa mai sti ca tre sa ti dea salariu intreg in perioada in care stai in preaviz si la problema ca nu vrea sa ti dea salriu tre sa l reclami la ITM si se rezolva o zi buna
mariusastra a scris:

Daca ti ai dat demisa da tre sa stai in preaviz conform legi 4 ore pe zi ca in celalalte 4 ore tre sa ti cauti de munca sa ti mai zic ca firma la care lucrezi este obligata sa ti caute alt loc de munca in cadrul firmei si tre sa mai sti ca tre sa ti dea salariu ...


Unde ati gasit dvs prevazut in legislatie asa ceva ?

@ Paula09
Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

1. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. (alin.8 al art.81 C.mun.).

2. La art.40 alin.2 C.mun. sunt prevazute anumite obligatii ale angajatorului , si anume:
acestora.
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.

Daca una dintre aceste obligatii nu a fost indeplinita de catre angajator, atunci salariatul poate demisiona fara preaviz.

3. Cererea de demisie trebuie facuta in dublu exemplar , care fie se va depune la angajator, fie se va trimite prin posta - scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
Codul muncii prevede expres obligatia angajatorului de a inregistra demisia, neinregistrarea acesteia este reglementata ca fiind contraventie si sanctionata cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei. de catre ITM.
Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.

4. Nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.

5. Potrivit art.81 alin.5 C.mun., pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele. Asadar, timpul de munca pe perioada de preaviz este cel mentionat in contractul individual de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisia lauramaria1 lauramaria1 Se mai face preaviz daca vrei să îți dai demisia de la o firma? Mulțumesc (vezi toată discuția)
Demisie ramonap80 ramonap80 buna seara, maine imi prezint demisia la firma si as dori sa si plec saptamana aceasta. Cum ar trebui sa formulez cererea de demisie ? multumesc (vezi toată discuția)
Demisia speranta1977 speranta1977 Buna ziua, Sunt angajata cu contract de munca pe perioada nedeterminata.Mi-am gasit alt job si vreau sa demisionez dar angajatorul nu e de acord. Daca nu ... (vezi toată discuția)