avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 389 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Cesiune parti sociale catre srl
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Cesiune parti sociale catre srl

Buna ziua.
Am o societate care "achizitioneaza" o parte din cartile sociale ale altei societati. Imi puteti spune care ar fii inregistrarile contabile la aceasta societate?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornelia Tulpan , Contabil 23:04, 8 August 2009
La societatea care cumpara (cesionarul) veti inregistra ca si cheltuiala pretul cesiunii (pretul efectiv achitat pt cumpararea partilor sociale) si apoi dividendele obtinute de la cealalta firma ca si venit.
Altceva nu cred sa mai fie.
Cesionarea partilor sociale se poate realiza la valoarea nominala a acestora, mentionata in actul constitutiv al societatii, sau se poate realiza la o valoare mai mare decat cea nominala, in aceasta situatie noul asociat avand obligatia de a achita catre stat impozitul in cuantum de 16%, procent ce se aplica asupra diferentei dintre valoarea nominala si valoarea achizitionarii. Sunt nedeductibile cheltuielile determinate de diferentele nefavorabile de valoare a titlurilor de participare la persoanele juridice la care se detin participatii, precum si de diferentele nefavorabile de valoare aferente obligatiunilor emise pe termen lung, cu exceptia celor determinate de vanzarea-cesionarea acestora.
Exceptia nu se aplica pentru cheltuielile reprezentand valoarea de inregistrare a titlurilor de participare tranzactionate pe piata autorizata si supravegheata de Comisia Nationala a ValorilorMobiliare, in perioada 1 ianuarie 2009 – 31 decembrie 2009 inclusiv.

Plata partilor sociale subscrise:

261 = 5121

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Subventiile pentru agricultura terhes sorin terhes sorin Subventiile pentru agricultura spre exemplu subventiile de la APIA, subventiile pentru motorina si orice alt fel de subventie de la stat pentru agricultura se ... (vezi toată discuția)
Tva transfer parti sociale matmih matmih Buna ziua, Am o nelamurire asupra necesitatii includerii TVA in pretul de achizitie a tuturor partilor sociale detinute la o societate. Codul fiscal nu prea ... (vezi toată discuția)
Contul 7588 lilyanna lilyanna este deductibil sau nedeductibil contul 7588 la calculul imp pe profit? multumesc anticipat (vezi toată discuția)