avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligatii fiscale asociatii de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligatii fiscale asociatii de proprietari

Ce obligatii fiscale are asociatia de proprietari in cazul contractelor de mandat pentru presedintele si cenzorul asociatiei?

Obligatiile fiscale ale asociatiei sunt diferite daca presedintele este angajat cu carte de munca la o societate sau daca este pensionar?

Care sunt obligatiile fiscale daca cenzorul nu lucreaza la o societate cu carte de munca?

Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:04, 2 Noiembrie 2015
Se retine 16% impozit si 5.5% C.A.S.S pentru cei care sunt si salariati sau pensionari si inca 10.5% C.A.S daca nu sunt.

De la 01/01/2016 se retine si 10.5% pentru toata lumea.
In cazul contractelor de mandat obligatiile fiscale sunt similare contractelor de munca, mai putin contributiile la somaj, fara importanta ca mai lucreaza in alte joburi sau ca sunt pensionari.
Ultima modificare: Duminică, 1 Noiembrie 2015
elga50, moderator
Rusty a scris:
Obligatiile fiscale ale asociatiei sunt diferite daca presedintele este angajat cu carte de munca la o societate sau daca este pensionar?

Da, sunt diferite.
Pentru pensionar se considera ca locul principal de munca este la asociatia de proprietari iar pentru cel ce este angajat undeva, de regula, acolo are locul principal de munca. Iar acolo unde a stabilit locul principal de munca se aplica deducerea personala si apoi se calculeaza impozitul pe venit.

Concret un presedinte sau cenzor pensionari, alesi si platiti in baza contractelor de mandat avem:
- Din venitul brut (indemnizatia bruta) se cade CAS 10,5%, se scade CASA 5,5% rezultand un venit net. Din acesta se scade deducerea (250 lei) rezultand venitul impozabil. La acest venit impozabil se calculeaza 16% impozit pe venit. Acest impozit se scade din venitul net si rezulata restul de plata (bani in mana).
- Asociatia calculeaza pe fondul brut al celor doi CAS 15,8% si CASS 5,2%. Sumele rezultate aici, se cumuleaza cu cele retinute individual si se platesc la ANAF de catre asociatie.

Pentru un presedinte sau cenzor ce au loc de munca la alt angajator si au stabilit acolo locul principal de munca, nu se mai aplica deducerea (250 lei) si drept urmare baza de impozitarea va fi mai mare, impozitul calculat si retinut mai mare iar sumele primite in mana mai mici, plecand de la acelasi venit brut in ambele cazuri. In rest si aici se calculeaza, retin si platesc la ANAF acelasi CAS, CASS

In ambele cazuri exista avantajul pentru ambii, fata de un CIM la un alt angajator ca nu li se retine somajul (0,5%) din indemnizatii. Asociatia are avantajul ca nu mai calculeaza si nu plateste la ANAF: somaj 0,5%, FNUASS 0,85%, fond risc 0,4%, fond creante salariale 0,25% aplicate la fondul rezultat din cumularea indemnizatiilor brute ale celor doi.


Va multumesc pentru raspuns.

Semnarea contractelor de mandat pentru presedintele si/sau cenzorul asociatiei de proprietari, are implicatii in ceea ce priveste cadrul legal SSM si PSI?
Nu prea inteleg, insa, odata semnate contractele de mandat, cele doua personaje sunt ca si ”angajati”, deci le completati fise de PM si PSI ca si celorlati salariati si vor face instructajul impreuna. In rest ce implicatii? Doar ca presedintele trebuie sa se ocupe ca aceste chestiuni sa fie in regula...

Alte discuții în legătură

Contributii 2016 pentru contract de mandat asociatie de proprietari emaio emaio Buna ziua. As dori sa stiu ce contributii se platesc in 2016 pentru contractele de mandat pentru o asociatie de proprietari, pentru presedintele asociatiei, ... (vezi toată discuția)
Angajare cenzor maria207 maria207 Buna seara Va rog mult sa ma lamuriti la urmatoarea problema : s-a hotarat la sedinta angajarea cenzorului si a presedintelui . Stiu ca se face un ... (vezi toată discuția)
Personalul angajat intr-o asociatie de proprietari lorelena1306 lorelena1306 Am nevoie de cateva lamuriri cu privire la personalul angajat intr-o asociatie de proprietari: 1. Presedintele are contract de mandat. Ce impozite plateste? ... (vezi toată discuția)