avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1019 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Repunere pe rol a unei facturi fiscale care nu a fost ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Repunere pe rol a unei facturi fiscale care nu a fost preluata la fuziune

Vin prin prezentul si va comunic ca in Luna Noiembrie 2006, am facut un Proiect de fuziune la doua societati a caror Administrator eram, intrucit societatea absorbita a fost facuta prin asociere cu un coleg care in 2003 a plecat in Canada, care s-a retras din societate in 2003, legal, insa impartirea patrimoniului nu s-a efectuat atunci intrucit societatea trebuia sa mai fie in functiune inca 1 an si jumatate pentru ca fusese scutita de impozit pe profit 5 ani, si dupa aceasta perioada asociatul a inceput sa ma traga in piept. Datorita acestui fapt mi-am facut alta societate in 2005, in aceeasi locatie.
Aceasta noua societate a devenit absorbanta, iar cea veche, absorbita, fiind preluata prin fuziune incepind cu data de 01.03.2007.
Proiectul de fuziune s-a facut in Noiembrie 2006 cu situatia financiar-contabila la 30.09.2006 a ambelor societati. Datorita formalitatilor romanesti am reusit ca Actul aditional la Statutul a noii societati sa fie terminat si inregistrat la Of.Registrului Comertului la data de 20.02.2007, act prin care s-a facut transferrul de predare -primire incepind cu 01.03.2007.
Problema pentru care solicit un raspuns legal de la dvs. abia acum incepe. Deci dupa cum am aratat Proiectul de fuziune s-a facut dupa situatia finaciar-contabila la 30.09.2006, insa de atunci si pina la preluare activitatea societatii absorbita nu a incetat, ci s-au mai facut activitati si inregistrari contabile, fapt prin care problema in speta este ca s-a facut un Contract de vanzare-cumparare intre societate si fostul asociat pentru un imobil in Aprilie 2006, respectiv si un Act aditional la respectivul Contract in Mai 2006, cu scopul de a suporta societatea o parte din suma. Datorita unor neintelegeri intre cele 2 parti, cu intarziere s-a emis o Factura fiscala cu intreaga suma prevazuta in Contract si orginalul a fost inaintat catre cumparator care initial a recunoscut factura, insa plata nu a facut-o nici in ziua de azi, insa acum a inaintat Cerere de prescriere a sumei respective intrucit nu am facut demersuri de executare silita, pentru a scapa de datorie, fapt pentru care nu poate fi eliberata Cartea funciara necesara pentru vanzarea imobilului cumparat, dar neachitat. Am primit instiintare de la Judecatoria locala pentru a veni in intimpinare cu acte doveditoare.
Asa cum am aratat mai sus intrucit situatia financiara-contabila fiind facuta la 30.09.2006 la preluare nu s-a efectuat o alta situatie contabila si nu a fost preluata de societate absorbanta, fapt care l-am descoperit acum cautind acte doveditoare pentru intimpinare in ideea de a nu prescrie suma pentru debitor si de a impune plata. Cum ma pot apara daca aceasta Factura nu a fost preluata, la care fiind achitata sau nu suma respectiva, societatea avea obligatia sa plateasca TVA-ul aferent in urmatoarea luna, fapt care nu s-a intimplat.
Acum cum pot veni in intimpinare, facindu-se asemenea eroare ?
As putea sa o pun pe rol acuma ? Ce urmari ar fi? Se va plati acum TVA-ul lipsit de majorari si penalitati, sau nu.
Termenul de depunerea actelor in intimpinare este de 25 de zile calendaristice, au mai ramas 21 de zile. Ce pot face pentru a intra in legalitate ? TVA-ul se plateste la trimestru, daca o inregistrez , termenul scadent este la 25 Ianuarie 2016.
Dar daca debitorul iese in cistig de cauza, atunci ce fac ? raman si cu suma respectiva neincasata si cu o pierdere de 24% platind acest TVA.
S-ar putea inregistra dupa hotarirea judecatoreasca, dar acum cum pot dovedi ?
Este bine sa le spun adevarul, ca nu am inregistrat-o dintr-o eroare sau sa le spun ca nu am inregistratul ca sa nu platesc TVA, intrucit nu eram datori cu nimic ? presimtind ca asociatul-debitorul nu va plati aceasta suma.
S-au sa renunt la intimpinare sa las sa se prescrie, sa pot anula si eu Factura, care este inregistrata la societatea absorbita si sa ma las pagubas de aceasta suma, intrucit daca se vor aplica majorari si penalitati de intirziere la plata TVA s-ar putea sa fie mai mare suma decit cea de recuperat !!!!
Cred ca este o problema dificila, dar poate se gaseste vreo solutie de cistig.
Muraru P. Astept raspunsul si pe email.

Alte discuții în legătură

Fuziune prin absortie floricageta floricageta Buna ziua, Va rog sa ma sprijiniti in rezolvarea urmatoarei probleme: -a fost publicat in MO fuziune a doua societatii ale aceluia administrator, ce ... (vezi toată discuția)
Fuziune prin absorbtie maryette maryette Este vorba de 2 soc.care au fuzionat,una dintre ele a fost radiata. Intre data proiectului de fuziune si data efectiva a fuziunii,au existat modificari ... (vezi toată discuția)
Executare Mircea2003 Mircea2003 Buna recent am preluat o societate care ulterior am aflat ca avea o factura de 2800ron ne achitată acest lucru lam aflat doarcind era pronuntata o sentinta ... (vezi toată discuția)