avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sarbatori legale compensate?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sarbatori legale compensate?

As avea urmatoarea intrebare privitoare la sarbatorile legale de 30 nov. si 1 dec. 2015:
Daca firma hotaraste prin decizie interna ca se lucreaza in aceste zile, iar acestea se vor compenza in urmatoarele 30 zile cu zile libere platite, care este procedura?
Trebuie instiintat oficial ITM-ul?
Cel mai recent răspuns: hgabi , utilizator 08:43, 3 Noiembrie 2015
Codul Muncii
Art. 142
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

In speta, nu trebuie instiintat ITM-ul pentru asa ceva.

In caz de control ITM, puteti prezenta decizia interna prin care conducerea a hotarat ca in ziua de sarbatoare legala sa se lucreze datorita specificului activitatii care nu permite intreruperea lucrului cu mentiunea compensarii acestei zile intr-o alta zi in urmatoarele 30 de zile.
Nu este nevoie de acordul salariatului, el semneaza acea decizie de luare la cunostinta.
Multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, zilele de sarbatoare legala se platesc compensator ... zsu62 zsu62 Buna ziua, zilele de sarbatoare legala se platesc compensator sau se acorda zi libera compensatoare doar daca sunt in cursul saptamanii?daca pica sambata sau ... (vezi toată discuția)
Munca de 1 mai Dinush Dinush In cazul in care se lucreaza de 1 mai deoarece activam in constructii si nu se poate intrerupe activitatea, este suficienta o notificare catre salariati prin ... (vezi toată discuția)
Plata sarbatoare legala raly2a raly2a Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca sarbatorile legale sunt remunerate sau nu si daca sunt platite in baza carui articol din codul muncii. Multumesc ... (vezi toată discuția)