avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Temeiul de drept - retragerea unei cereri de stramutare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Temeiul de drept - retragerea unei cereri de stramutare

1. am formulat o contestatie si cerere de stramutare simultan

2. mi-am atins interesele legitime prin hotararea data asupra contestatiei prin care a fost anulata hotararea contestata

3. cererea de stramutare a fost deja inregistrata la instanta ierarhic superioara pana s-a dat hotararea asupra contestatiei, si s-a dat termen

4. vreau sa retrag cererea de stramutare la termen, deoarece mi-am atins interesele legitime in hotararea data asupra contestatiei din dosar, si nu mai observ necesitatea stramutarii

Ce temei de drept sa invoc in retragerea cererii de stramutare va rog?
Cel mai recent răspuns: eusaisapte , utilizator 03:16, 4 Noiembrie 2015
Codul de procedura civila
Art. 406 Renuntarea la judecata - Condiţii

(1) Reclamantul poate să renunţe oricând la judecată, în tot sau în parte, fie verbal în şedinţă de judecată, fie prin cerere scrisă.


(2) Cererea se face personal sau prin mandatar cu procură specială.

(3) Dacă renunţarea s-a făcut după comunicarea cererii de chemare în judecată, instanţa, la cererea pârâtului, îl va obliga pe reclamant la cheltuielile de judecată pe care pârâtul le-a făcut.

(4) Dacă reclamantul renunţă la judecată la primul termen la care părţile sunt legal citate sau ulterior acestui moment, renunţarea nu se poate face decât cu acordul expres sau tacit al celeilalte părţi. Dacă pârâtul nu este prezent la termenul la care reclamantul declară că renunţă la judecată, instanţa va acorda pârâtului un termen până la care să îşi exprime poziţia faţă de cererea de renunţare. Lipsa unui răspuns până la termenul acordat se consideră acord tacit la renunţare.

(5) Când renunţarea la judecată se face în apel sau în căile extraordinare de atac, instanţa va lua act de renunţare şi va dispune şi anularea, în tot sau în parte, a hotărârii sau, după caz, a hotărârilor pronunţate în cauză.

(6) Renunţarea la judecată se constată prin hotărâre supusă recursului, care va fi judecat de instanţa ierarhic superioară celei care a luat act de renunţare. Când renunţarea are loc în faţa unei secţii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, hotărârea este definitivă.
Pot invoca Codul de procedura civila in fata instantei penale? Stiu de existenta dreptului comun si faptul ca judecatorii nu se pot abtine pe motiv ca legea nu prevede, dar as prefera sa nu explic asta judecatorilor :)
Ultima modificare: Marți, 3 Noiembrie 2015
eusaisapte, utilizator
Multumesc. Am sa incerc cu art. 406 din CPC. Singurul articol din CPP asemanator e art. 415, care nu cred ca e aplicabil cererii de stramutare?

CPP
Art. 415 - Retragerea apelului
(1) Pana la inchiderea dezbaterilor la instanta de apel, persoana vatamata si oricare dintre parti isi pot retrage apelul declarat. Retragerea trebuie sa fie facuta personal de parte sau prin mandatar special, iar daca partea se afla in stare de detinere, printr-o declaratie atestata sau consemnata intr-un proces-verbal de catre administratia locului de detinere. Declaratia de retragere se poate face fie la instanta a carei hotarare a fost atacata, fie la instanta de apel.
(2) Reprezentantii legali pot retrage apelul, cu respectarea, in ceea ce priveste latura civila, a conditiilor prevazute de legea civila. Inculpatul minor nu poate retrage apelul declarat personal sau de reprezentantul sau legal.
(3) Apelul declarat de procuror poate fi retras de procurorul ierarhic superior.
(4) Apelul declarat de procuror si retras poate fi insusit de partea in favoarea careia a fost declarat.

Am gasit doua hotarari

[ link extern ]

si

[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 4 Noiembrie 2015
eusaisapte, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare proces Tzintzi Tzintzi Speță: dosar suspendat, în baza art. 411 alin. 1 pct. 1 din Codul de procedură civilă suspendă judecarea prezentei cauze până la soluționarea ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la o actiune litigioasa mioara2012 mioara2012 Buna ziua. Sunt reclamanta intr-o actiune civila si vreau sa renunt. Trebuie sa motivez de ce vreau sa retrag actiunea respectiva? (vezi toată discuția)
Ce prevede legea și jurisprundența în cazul retragerii cererii ... Exiguus Exiguus Ce prevede legea și jurisprundența în cazul retragerii cererii de retragere a cererii de chemare în judecată, retragerea și retragerea retragerii fiind ... (vezi toată discuția)