avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort, probleme cu locuinta familiei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort, probleme cu locuinta familiei

suntem casatoriti de 2o de ani.locuim in apartamentul socrilor dar acum 5 ani i-a fost donat sotului .deci apartamentul este doar al lui,al sotului. avem un copil in cls 12,este major.(socrii nu stau cu noi.)
Acum vrem sa divortam de comun acord,el este alcoolic,nici nu mai lucreaza,traieste din pensia lui maica-sa,nu contribuie cu nimic la intretinerea casei,la copil,nu da un leu in casa,este tot timpul baut.a pus si apartamentul in vanzare ,vrea sa isi cumpere o garsoniera,si restul banilor sa ii puna in banca si sa traiasca din ei si ne ameninta ca nu ii da nimic copilului din vanzare.eu sunt nevoita sa plec si sa imi caut gazda,chirie,la venitul meu nu pot sa imi cumpar o locuinta,mai ales ca baiatul e in a 12-a si avem cheltuieli enorme.
Am consultat si avocat si notar unii imi spun ca as avea drepturi pentru ca e locuinta familiei,dar locuinta familiei rezulta din notificarea in c.f.a locuintei ca fiind familiala,dar raspunsul de la c.f. este:----notificarea aceasta poate fi facuta doar de catre proprietar----la noi nu se pune problema ca el sa faca aceasta notificare..
Va rog sa ma ajutati cu un sfat !!!
Cel mai recent răspuns: elacristina , utilizator 13:06, 5 Noiembrie 2015
Ati fost la CF si asa v-au spus? Ciudat, ca legea nu zice asa.
Oricum ar fi, daca divortati nu mai are niciun efect.
Daca ati imbunatatit imobilul, puteti cere o parte din acei bani. Daca fiul inca invata, poate cere pensie de intretinere raportata la minimul pe economie, deci cam 250 de lei. Pentru care puteti executa inclusiv apartamentul.
Cu cat mai repede introduce copilul actiune pentru pensie, cu atat mai repede castiga un banut pentru scoala si intretinerea sa. Nu se poate cere decat de la data la care se introduce actiune, nu dinainte.
Multumesc pt raspuns.
Da.Am facut prin notar o adresa pt notificare la cf si asa mi s-a raspuns---doar proprietarul poate face orice notificare dar legea spune altceva,aici e marea dilema.....vezi art 321 si 322 din codul civil...
Dupa divort o sa facem o inaintare pt stabilirea pensiei pt baiat...
In acest moment ap este pus in vanzare pt ca e si somat de asociatia de locatari pt neplata chelt de intretinere pt ca eu din dec 2014 nu am mai platit intretinerea la bloc ,decat chelt de gaz .curent,telefon si toate celelalte zilnice pt 3 persoane el neplatind nimic..
Am incercat sa-l convingem sa ne lase noua ap dar la un pret mai mic--de ex.ap este evaluat la 50-52 mii euro.si am spus sa ne lase la 35-40 mii (sa revina si baiatului ceva) sa-l cumpar eu cu credit cu prima casa...dar nu vrea nici sa discute ,nu lasa la baiat nimic.de fapt el nu mai judeca este baut tot timpul,...
AVLIL a scris:

Ciudat, ca legea nu zice asa.



In cazul lor, (casatoriti inainte de intrarea in vigoare a NCC) legea nu zice nici ca se poate nota. Legea 71/2011 face referire la art 322 si urmatoarele dar in niciun caz nu face referire la art 321 (unde se prevede notarea in CF) astfel ca articolul nu este aplicabil in cazul de fata.
Multumesc pentru mesaj.
Puteti sa fiti putin mai explicit va rog frumos?
Sa inteleg ca de aceea am primit raspuns negativ de la c.f. ,nu mai e valabil art 321?
Ultima modificare: Miercuri, 4 Noiembrie 2015
elacristina, utilizator
Dupa mine, atata timp cat Codul civil se aplica, privitor la relatiile personale si patrimoniale dintre soti, tuturor casatoriilor, indiferent de data incheierii lor, ar trebui sa se aplice si 321. In plus, 322 vorbeste si despre locuinta familiei... si se aplica in mod expres si casatoriilor incheiat inainte de Codul civil... or daca nimeni casatorit inainte de acest Cod civil n-ar putea nota locuinta familiei, atunci cum s-ar aplica 322?
Ba mai mult, cf. 321, ORICARE dintre soti poate cere aceasta notare... or daca nu se aplica 321 casatoriilor incheiate anterior Codului civil actual, atunci nici proprietarul nu ar avea dreptul sa faca aceasta notare, caci acelasi articol si termen se aplica ambilor soti.
Parerea mea.

Alte discuții în legătură

Instrainare bunuri proprii SALLAY CATALINA SALLAY CATALINA Un apartament dobandit inaite de casatorie, se poate vinde fara acordul sotului? Cunosc antecedente, chiar fiica mea. I-am cumparat o garsoniera, fiind ... (vezi toată discuția)
Partaj la divort dorinam dorinam Buna ziua, Sunt casatorita de 23 de ani,apartamentul in care locuim a fost a socrilor (decedati).De 10 ani din 2005 sotul are certificat de mostenitor pe ... (vezi toată discuția)