avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1064 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj la divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj la divort

Buna ziua,
Sunt casatorita de 23 de ani,apartamentul in care locuim a fost a socrilor (decedati).De 10 ani din 2005 sotul are certificat de mostenitor pe apartament.Avem un copil major necasatorit.In caz de divort ,mie ca sotie imi revine ceva sau nu?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: edina , utilizator 16:58, 17 Iulie 2015
Nu.
Daca ati renovat, adus îmbunătățiri, aveți un drept de creanță, adică puteți sa cereți o suma de bani, dar atât, nu aveți drept de proprietate.
Intr-adevar, nu aveti un drept de proprietate, insa Codul civil va acorda un alt drept.
Acela de a cere notarea in Cartea funciara a imobilului ca locuinta a familiei.
N-are legatura cu partajul, din pacate, insa va poate acorda un avantaj in fata sotului la negocierile de partaj.
Eu, in locul dvs. as face notarea in CF si i-as spune ca nu mai vreau sa divortez. Sa intenteze el actiunea si sa incerce sa scape de dvs. Si daca vrea sa va lase pe drumuri dupa 23 de ani, sa va plateasca corespunzator.

Drept urmare, sotul, chiar proprietar exclusiv, nu poate vinde, dona, schimba ori inchiria fara acordul dvs. Nu poate scoate bunuri mobile din casa.

Prezentati-va la un notar si solicitati notarea in CF a apartamentului ca locuinta a familiei.
In rest, sa va ajute Dzeu.

"Art. 321 - Noţiune

(1) Locuinţa familiei este locuinţa comună a soţilor sau, în lipsă, locuinţa soţului la care se află copiii.

(2) Oricare dintre soţi poate cere notarea în cartea funciară, în condiţiile legii, a unui imobil ca locuinţă a familiei, chiar dacă nu este proprietarul imobilului.

Art. 322*) - Regimul unor acte juridice

(1) Fără consimţământul scris al celuilalt soţ, niciunul dintre soţi, chiar dacă este proprietar exclusiv, nu poate dispune de drepturile asupra locuinţei familiei şi nici nu poate încheia acte prin care ar fi afectată folosinţa acesteia.

(2) De asemenea, un soţ nu poate deplasa din locuinţă bunurile ce mobilează sau decorează locuinţa familiei şi nu poate dispune de acestea fără consimţământul scris al celuilalt soţ.

(3) În cazul în care consimţământul este refuzat fără un motiv legitim, celălalt soţ poate să sesizeze instanţa de tutelă, pentru ca aceasta să autorizeze încheierea actului.

(4) Soţul care nu şi-a dat consimţământul la încheierea actului poate cere anularea lui în termen de un an de la data la care a luat cunoştinţă despre acesta, dar nu mai târziu de un an de la data încetării regimului matrimonial.

(5) În lipsa notării locuinţei familiei în cartea funciară, soţul care nu şi-a dat consimţământul nu poate cere anularea actului, ci numai daune-interese de la celălalt soţ, cu excepţia cazului în care terţul dobânditor a cunoscut, pe altă cale, calitatea de locuinţă a familiei.

(6) Dispoziţiile alin. (5) se aplică în mod corespunzător actelor încheiate cu încălcarea prevederilor alin. (2)."
Asa ati face? Pai si care e situatia userului, n-ar trebui s-o stim? de unde cunoastem care de cine vrea sa scape si care lasa pe cine pe drumuri?

Parte din proprietate nu aveti, insa a ramane acolo sau nu depinde de situatia concreta, intretinere major, venituri, situatii locative etc.
Puteti trage de timp, insa uneori la final ajungeti sa pierdeti mai multi bani si nervi decat daca va reorientati rapid.
Pe de alta parte, notarea unei locuinte ca fiind a familiei are efecte pana la divort si atat, nu sunt efecte extraordinare decat in caz ca sotul ar dori sa o vanda. Si atunci, evacuarea se pronunta in cateva saptamani, apoi redactare etc., nu e atat de usor sa va evacueze.
Sincera sa fiu, dna.AVLIL, nu va inteleg agresivitatea exprimata vis-à-vis de mesajul meu.

Cred ca am fost clara in mesajul meu ca:

- notarea in CF n-are legatura cu divortul si partajul, insa ii poate oferi dnei.un avantaj in negocieri, ca sotul sa nu creada ca taie si spanzura
- cand ma refeream la "lasatul pe drumuri" ma refeream la faptul ca doamna ramane fara casa dupa 23 de ani de casnicie; e clar ca aceasta e problema principala care o framanta
- n-are relevanta cine vrea sa se desparta de cine; indiferent care e situatia, din pct meu de vedere, 23 de ani trebuie recompensati, ptr.ca daca n-ar fi fost casatorita cu cel de care acum se pare ca e necesar sa divorteze, poate pana acum isi construia un palat, nu un apartament, si nu s-ar fi gandit unde ar putea dormi la 50 de ani
- si dvs, cum i-ati recomanda dnei. sa se "reorienteze rapid" data fiind situatia, adica femeie de varsta medie, probabil cu un loc de munca platit mediu, divortata, fara casa dupa divort, si toate celelalte mizerii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Locuinta familiei si cartea funciara GabituD GabituD Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea chestiune. Ce semnificatie are faptul ca locuinta este sau nu inscrisa in Cartea Funciara ca fiind ... (vezi toată discuția)
Evacuare din căminul conjugal nicolaebegan76@gmail.com nicolaebegan76@gmail.com Sunt în prag de divorț și casa este pe numele soției achiziționată în timpul căsătorie poate să mă evacueze înainte de divorț? (vezi toată discuția)
Partajare divort Dianex Serv SRL Dianex Serv SRL Inainte de casatorie, sotul are in proprietate un apartament. Dupa 20 de ani de casatorie (in acesti ani s-a locuit in acel apartament) se ajunge la divort. ... (vezi toată discuția)