avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Fisa postului unui functionar public
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Fisa postului unui functionar public

Vreua sa stiu ce se poate intreba daca refuzi sa semnezi fisa postului avand in vedere ca atunci cand am dat concurs am dat pe atributii de urbanism, acum primarul vrea sa imi bage si atributii de mediu si sa raspund de investitii(adrese,raportari privind sumele necesare investitiilor).Am citit ca poate constituii abatere disciplinara.Dar oare nu este necesara si de voita mea pentru a accepta sarcini in plus. As vrea temeiul legal .Stiu de art 45 din Lg 188 dar mi se pare ambiguu, odata ce fisa postului nu este un act administrativ.
Cel mai recent răspuns: mirelay , utilizator 18:56, 2 Decembrie 2015
Funcţionarul public este obligat să se conformeze dispoziţiilor primite de la superiorii ierarhici.
@mirelay a mai scris:
Sunt inspector cu probleme de urbanism, mai nou seful vrea sa imi modifice fisa postului introducandu-mi atributii de mediu si fisele de investitii. Va intreb daca refuz sa semnez fisa postului ce se poate intampla.Mentionez faptul ca la ultima sarcina este mentionata sintagma,, si alte atributii stabilite de seful ierarhic", ceea ce am inteles ca este ilegal.Si anii trecuti am avut atributiile de mediu in fisa postului dar pentru faptul ca aveam foarte multe atibutii din diverse domenii pe care le rezolvam cum puteam , iar daca ceva nu-i convenea cate ceva, imi reprosa ca am semnat fisa postului cu alte cuvinte ca nu am de ce sa ma plang.In fisa postului sunt prinse tot felul de atributii care nu au treaba cu Lg 50/1991, de exemplu verificarea situatiilor de plata, evidenta cartilor tehnice (intocmire),comportarea in timp a lucrarilor, raspunderea la petitii pe urbanism si medium si multe altele pe care nu le-am prinse in fisa postului dar mi se dau prin corespondenta.Am mai citit nesemnarea fisei postului constituie abatere disciplinara, dar cred ca nimeni nu te poate obliga sa semnezi toate aberatile pe care unii le considera legale si se folosesc de interpretare juridica dupa cum ii taie capul. Cu multumiri.


Interventie moderator: va rog sa deschideti un sigur topic pentru acelasi subiect, astfel incat cei care va raspund sa aiba la indemana toate informatiile necesare! Multumesc.
Adica functionarul public trebuie sa indeplineasca orice sarcina primeste de la primar fara sa comenteze, cu toate ca nu au legatura cu decizia de numire in functie, in cazul meu ocup functia de inspector cu probleme de urbanism, trebuie sa fac orice ii debiteaza prin cap primarului si care nu au legatura cu urbanismul, adica mediu,domeniu public sa raspund de investitii (de la faza de studiu de fezabilitate pana la receptia lucrarii).Stiam ca functionarul public are obligatii dar drepturi? creda ca drepturile sunt dupa si/sau cum spune la Lege.adica in favoarea tot a primarului.Eu am vrut un temei legal nu o interpretare,pentru a putea sa imi intemeiez refuzul de a semna fisa postului.

Stiu ca trebuie sa se conformeze , dar chiar asa la tot ce le debiteaza la unii care se cred Dumnezeu? atunci noi ca functionari ce drepturi mai avem ,, sa tacem si sa ingitim" ca asa este sistemul? De contesatrea dispozitiilor este reglementata prin functionarul public dar de contestarea unei fise a postului ce temei legal pot folosii?


[mesaj editat - 1.3 din regulament]
Ultima modificare: Joi, 19 Noiembrie 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Fişa postului este o anexă a actului de numire în funcţie şi prin ea însăşi, nu dă naştere, modifică sau stinge raporturi juridice.

Cand ati primit fisa postului , trebuia sa manifestati intentia de a contesta continutul fisei de post (ex: atributiile stabilite), caz in care se mentiona aceasta intentie in scris, langa semnatura si data pe fisa postului.
Unde pot contesta continutul fisei postului.Pot contesta in fisa postului direct sau separat ?Nu intelegeti gresit ca nu imi indeplinesc sarcinile mentionate in fisa postului , dar an de an primarul imi mai adauga cate 2-3 sarcini in plus, iar cand nu ii convine cate ceva imi face separat sedinta cu maror (tot un coleg) si ma ia dupa fisa postului,cu toate ca nu am timpul fizic sa indeplinesc ce imi da pe langa fisa postului prin corespondenta si sarcini zilnice verbale, eu nu ma pot apara in niciun fel ca nu am timpul necesar pt toate sarcinile enumerate in fisa postului si cu toate astea le rezolv in limita celor 8 ore de program.Mentionez ca atunci cand mi s-a dat dispozitie de numire in functie a fost pe inspector urbanism, fara mediu,urmarire in timp a constructiilor, urmarirea investitiilor(raportari, solicitari de sume in functie de program etc), domeniul public si privat, verificari situatii de plata si multe altele care nu au legatura cu urbanismul. Mentionez ca aceste sarcini intra in raza de competenta a mai multor persoane care exista fizic prinse in organigrama si fiecare sarcina intra in sfera altor legii (Lg. mediului, situatiile de lucrari care se regasesc in oferta financiara a proiectului tehnic, HG 273/1994 etc,).Va cer sfatul ca sa stiu cum sa ma apa rca oricum daca fac contestatie, urmatoarea miscare a primarului este comisia de disciplina.De asemenea este vreun termen de prescriptie al dispozitiilor care nu se aduc la cunostiinta , ci sunt lasate pe birou fara sa semnez de luare la cunostiinta, adica daca invoc faptul ca nu am semnat de primirea actului administrativ(dispozitia) asi putea avea o portita.Va multumesc anticipat .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa postului kgkg kgkg Ce se intampla, functionar fiind ( primarie ) , daca nu semnez fisa postului? (vezi toată discuția)
Fisa postului utiliyator utiliyator In luna ianuarie 2010 fisele posturilor vor fi actualizate. Care este timpul legal maxim pe care un functionar il are la dispozitie pentru a contesta fisa ... (vezi toată discuția)
Este conflict de interese? elenamarta elenamarta Un functionar public (director investitii la o primarie), este cf. declaratiei de avere si manager la o sociatate de constructii si imobiliare, deci acelasi ... (vezi toată discuția)