avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie invaliditate

buna ziua.anul trecut am facut o operatie de necroza asptica cap femural si dintr-o neglijenta medicala a doctorilor m-am ales si cu pareza sciatica popliteu drept si paralizie popliteu drept.am 39 ani,am muncit 7 ani si 3 luni pe cartea de munca din care 3 ani si 2 luni in grupa a -2-a.sunt in incapacitate de munca si vreau sa stiu ce pasi trebuiesc urmati ptr.a beneficia de pensie,si daca am dreptul la ceva pensie.multumesc anticipat si va doresc o zi buna
Cel mai recent răspuns: fox6200 , utilizator 06:32, 2 August 2009
In cazul d-voastra. ar trebui sa luati legatura cu casa de pensii.
Mai mult, aveti posibilitatea de a lua si un certificat de handicap iar in consecinta puteti beneficia, in functie de gradul de handicap in care veti fi incadrat si de indemnizatii, calatorii libere pe cfr, planuri de recuperare si tratament, scutiri de la plata unor taxe si impozite, etc.
Luati legatura cu medicul dvs., acesta este singurul in masura sa va dea trimitere pentru Comisia de expertiza medicala.

Comisia va hotara, prin decizie medicala, daca va incadreaza sau nu in grad de invaliditate. Daca veti fi incadrata in grad de invaliditate, Casa teritoriala de Pensii va emite decizie de pensie.

In privinta stagiului de cotizare, redau mai jos prevederile art. 57, alin. (1) si (2) din Legea nr. 19/2000:
"(1) Asiguratii care si-au pierdut capacitatea de munca datorita unei boli obisnuite sau unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate, daca indeplinesc stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta, conform tabelului 3."
"(2) Beneficiaza de pensie de invaliditate si asiguratii care, pana la data ivirii invaliditatii, au realizat cel putin jumatate din stagiul de cotizare necesar, prevazut in tabelul nr. 3."

Potrivit tabelului 3 din Legea nr. 19/2000, pentru a beneficia de pensie de invaliditate, o persoana in varsta de 39 de ani trebuie sa aiba un stagiu de cotizare necesar de 14 ani. Avand in vedere alineatul 2 al art. 57 din Legea nr. 19/2000, putei beneficia de aceasta categorie de pensie.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
multumesc ptr.raspunsuri.completez:sa nu creada cineva ca nu am muncit pana la varsta asta de 39 de ani.ba am muncit de mi-au iesit ochii din cap pe mari si oceane(sunt navigator maritim)dar am lucrat la companii,italiene,grecesti etc si nu am cum sa obtin ceva de la ei. fiindca am lucrat fara carte de munca,nu se punea problema de a avea carte de munca.cu respect ptr.d-tra!
Vedeti Legea 19/2000 actualizata privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.
Nu stiu daca dv. stiti, sau ati fost informat dar dv, va puteti adresa Asistentei Sociale (SPAS - Serviciul Public de Asistenta Sociala (va va trimite dupa caz la DGASPC) ori mergeti direct la Directia Generala de Asistenta Sociala pentru a va include intr-un grad de handicap. Vi se va face o Ancheta Sociala / Psihosociala mai intai dupa aceea redirectionat spre Comisia din ”Serviciul de Evaluare Complexa pentru Persoane Adulte cu Handicap” (ei decid in legatura cu persoanele care depun solicitari atat din punct de vedere medical, cat si din punct de vedere psihologic si social, daca vor fi incadraticare va va include intr-un gr de handicap). Aceastaa comisie se afla la nivel de judet.
exp. daca luati grad 1 de handicap (grav) beneficiati de o suma lunara + dreptul la un insotitor (dupa caz), bilete de calatorie, scutiri la medicamente si impozite, si unele facilitati.
Veti Beneficia de Legea nr. 488/2006 privind protectia persoanelor cu handicap + drepturile conform legii in vigoare
Conform HG nr. 1665/2008, hotarare privind actualizarea cuantumului prestatiilor sociale prevazute la art. 58 alin. (4) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap:
- Incepand cu luna ianuarie 2009, nivelul prestatiilor sociale prevazute la art. 58 alin. (4) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile ulterioare, este urmatorul:
a) indemnizatie lunara, indiferent de venituri:
1. in cuantum de 202 lei, pentru adultul cu handicap grav;
2. in cuantum de 166 lei, pentru adultul cu handicap accentuat;
b) buget personal complementar lunar, indiferent de venituri:
1. in cuantum de 91 lei, pentru adultul cu handicap grav;
2. in cuantum de 68 lei, pentru adultul cu handicap accentuat;
3. in cuantum de 33,5 lei, pentru adultul cu handicap mediu
Daca sunteti aprobat de comisie si va da un gr de handicap respectiv gr.1, acest grad de handicap primesc DOAR persoanele care sunt incapabile sa se descurce singuri, invalide, etc. Acest lucru va scoate neconditionat din campul muncii deoarece NIMENI cu acest gr de handicap nu poate munci.
In legatura cu HG nr. 1665/2008, cred ca este corect si actualizat la zi, nu am avut timp sa mai fac verificari.
O seara buna.
Ultima modificare: Duminică, 2 August 2009
ContSters87581, utilizator
am fost la expertiza medicala.mi-au aprobat dosarul de pensionare de invaliditate.Vina la tot ceea ce mi s-a intamplat e a doctorului,in timpul operatiei mi-a facut ELONGATIE(lungirea nervilor ba chiar unul s-a rupt de cat la intins).ma mai duc marti sa imi stabileasca gradul dar cred ca va fi gr.3 fiindca ma pot deplasa,cu greutate dar ma deplasez.banuiesc ca va cea mai mica pensie.De la 1500 euro cat luam pe luna la vapor am ajuns sa iau 200-300 ron pensie.Si sincer daca era vina mea asta e ,dar nefiind vina mea asta ma ,,framanta,,f.tare.La vapor am fost asigurat dar ei (italienii)ca sa imi dea o pensie,ceva trebuie sa am minim 5 ani lucrati la ei,incepand cu ian.2007.Eu lucrez din 2000 la companii italiene dar anii de dinainte de 2007 nu se pun la socoteala asa ca am pierdut si acolo.o zi buna

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie pe caz de boala Ella Cosma Ella Cosma Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu cateva sfaturi. As dori sa stiu care sunt sansele unei persoane de 51 de ani, care a muncit numai 6 ani si care ... (vezi toată discuția)
Pensie pe caz de boala conium conium Stimate domn /doamna, Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari adresate mai jos. Socru meu beneficiaza de pensie pe caz de boala (cancer) de 8 ... (vezi toată discuția)
Pensie grad 2 alexandradian_a@yahoo.com alexandradian_a@yahoo.com Buna ziua, 1.va rog spuneti-mi si mie ce stagiu de cotizare trebuie sa aiba o persoana grav bolnava, pentru a avea o pensie medicala? 2. daca o persoana ... (vezi toată discuția)