buna ziua. as avea o intrebare. am un copil de 5 ani. Copilasul este trecut pe numele tatalui, insa eu si acesta nu am fost niciodata casatoriti. Tatal copilului nu a mai participat la cresterea copilului si de la varsta de 1 an nu l-a mai vazut. As vrea sa stiu daca pot sa inscriu copilul in clasa 0 fara acordul acestuia.
De asemenea am intels ca pot sa solicit la autoritatea tutelara o hartie care sa ateste ca copilul este strict in intretinerea mea.
Doresc aceasta hartie deoarece am vrut sa trec copilul in intretinerea mea, iar cei de la firma la care lucrez mi-au spus ca fara adeverinta de la fisc privind veniturile tatalui nu pot sa faca nimic, iar acesta este plecat din tara si nu mai pastrez legatura cu el.
in al treilea rand as vrea sa stiu daca pot sa ii fac pasaport copilului si sa il scot din tara fara vreo hartie de la tata.
1. Puteti inscrie copilul la scoala si fara prezenta tatalui.
2. Pentru aceasta problema va trebui sa va adresati Primariei, serviciul autoritate tutelara.
3. Nu puteti face pasaport minorului si nici nu puteti sa-l scoateti din tara fara acordul tatalui.
Pentru a nu mai intampina aceste probleme pe viitor, va recomand sa promovati, in instanta, o actiune pentru stablirea domiciului minorului la dvs. si, eventual, pentru exercitarea excusiva a drepturilor parintesti.
Este necesar să cereţi în instanţă autoritatea părintească unică şi domiciliul minorului la Dvs.
Apoi, dacă nu ştiţi nimic de tatăl copilului, mergeţi la Poliţie şi declaraţi-l dispărut.
Dacă e dispărut şi Poliţia confirmă acest lucru, rămâneţi unica întreţinătoare a copilului, cu toate drepturile ce decurg din aceasta.
Dacă-i cunoaşteţi adresa din străinătate, cereţi-i veniturile de acolo, dacă el refuză, puteţi cere prin Ministerul Justiţiei veniturile sale. Instanţa îl va obliga la plata pensiei alimentare.
Nu se poate sa declari asa, disparut, orice dragut care nu se mai arata la fata. Mai ales dupa ceva timp, ani... Nu e ca intr-o seara nu l-ati mai gasit acasa si de atunci sunteti panicata unde-o fi, nu?
Din pacate, astfel de sfaturi prost alese, fara temei de fapt, cu slabe sanse juridice de reusita duc spre aranjamente stupide in instantele de judecata, chinuind ambii parinti sa se adapteze la imprejurari create artificial de ei, fara evaluarea efectelor...
Cautati tatal, faceti actiune, cereti pensie, dupa caz si interes.
Incredintare minor
loana1
buna ziua!
as dori sa stiu daca pot afla daca o persoana are dosar de divort depus la judecatorie. din pacate nu stiu in ce zona s-a depus dosarul, stiu ... (vezi toată discuția)