Am o curiozitate în legătură cu o speță (ipotetică). În cadrul unei facultăți încep să circule zvonuri că un profesor promovează studenții care nu învață pentru examenul de la disciplina sa contra unei sume de bani cuprinse între XXX și YYY €. În baza acestor zvonuri un număr de studenți, din propria inițiativă, se prezintă individual în biroul profesorului cu un plic de bani pe care-l lasă pe masă, fără ca profesorul să-l atingă în prezența acestora, dar nici nu-l refuză. Însă nici nu le promite că-i va promova la examen.
Din punctul meu de vedere este evident că profesorul a primit bani fără ca aceștia să i se cuvină și era conștient de acest aspect, precum și de motivația studenților din spatele gestului. Dar pentru ca latura obiectivă a infracțiunii să existe acceptarea banilor trebuie să se facă cu unul dintre scopurile prevăzute de textul de lege (îndeplinirea, neîndeplinirea, întârzierea unui act privitor la îndatoririle de serviciu etc.). Câtă vreme nu există nicio dovadă că inculpatul ar fi acționat în vederea finalității scopului (nu a pretins, nu a constrâns, nu a promis) există infracțiunea de luare de mită? A fost ridicat înainte de corectarea lucrărilor, astfel că nu se poate confirma că i-ar fi trecut pe studenții respectivi nesocotind baremul.
Da. Exista.
Fapta funcţionarului public care, direct ori indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri,
In legatura cu ce activitate/inactivitate a primit banii dl. profesor?
Studenții se așteptau să fie promovați la examen chiar dacă nu au învățat pentru o notă de trecere (deci un act contrar îndatoririlor de serviciu). Cu toate astea nu am auzit ca vreunul dintre ei să fi enunțat motivul pentru care oferă bani, mizând mai mult pe o înțelegere tacită (am spus că acționau în baza unor zvonuri, deci în mintea lor plecau de la premisa că profesorul înțelege despre ce este vorba). Profesorul nu a refuzat banii, dar nu a promis nimic și nu a fost curios să întrebe pentru ce i se oferă. Întrebarea dvs. este foarte bună: pentru ce i-a luat?
Si studentii care nici nu stiu ce manual trebuie sa deschida pentru a lua respectivul examen, au luat nota de trecere? Oricum, infractiunea a fost consumata in momentul nerespingerii folosului necuvenit.
Sunt intrunite toate conditiile elementului material:
- exista inactiunea de nerespingere a folosului (act preparatoriu)
- folosul material nu ii era datorat in calitatea lui de functionar public
- inactiunea a avut loc inainte de efectuarea actului ce intra in atributiile sale de serviciu (inainte de notarea studentilor)
- actul vizat de actiunea de corupere facea parte dintre indatoririle de serviciu
Este luare de mita, infractiunea consumata in momentul primirii din cate inteleg eu, daca anterior primirii faptuitorul acceptase promisiunea de primire, fapta se consuma la momentul acceptarii.
Comiterea infractiunii prevazute de vechiul C.P. prin nerespingerea promisiunii de bani, ce implica atitudinea faptuitorului care nu are o reactie ferma expresa in fata unei oferte de mituire, a fost dezincriminata prin NCP.
@Birou-De-Mediator, ca notă umoristică în legătură cu studenții care nici nu știu ce manual trebuie să deschidă, unul dintre mituitorii propuși ca martori a declarat că s-a simțit constrâns să-i dea bani pentru că bibliografia era prea mare (în realitate mai puțin de 200 de pagini) și având doi copii nu s-a putut prezenta la cursurile care oricum nu îi plăceau. I-a reproșat în fața instanței că nu a anunțat exact baza de întrebări din care vor fi formulate întrebările (mai sunt cadre didactice care au o bază de sute de întrebări și le spun studenților că vor selecta subiectele de acolo).
Domnule Pătrascu, fapta s-a consumat sub imperiul noului cod, neexistând nicio promisiune nici anterior mituirii, nici ulterior acesteia, studenții pur și simplu prezentându-se în birou și lăsând un plic cu bani pentru că așa auziseră că ar putea promova mai ușor. Sunt și opinii care apreciază că lipsa unei reacții ferme de respingere a banilor (sau a altor foloase) reprezintă o acceptare tacită, deci tot acceptare. Rămâne de văzut care va fi și părerea judecătorului (destul de probabil că nu scapă de condamnare). Voi reveni cu soluția când se va pronunța :).
Un sfat
anamariacelik
paote cineva sa-mi spuna o cale de arecupera o suma data unei persoane pentru un serviciu neefectuat?
mai explicit: o anume persoana angajata la pompieri s-a ... (vezi toată discuția)