avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturi fost nud proprietar in contract cu uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturi fost nud proprietar in contract cu uzufruct

Inainte de a divorta in acest an, intr-un contract de donatie cu uzufruct incheiat in ian. 2011, inainte de NCC, parintii nuzi proprietari, transmit nuda proprietate copiilor minori, in timp ce uzufructuarul (bunicul matern) ramane acelasi.

Intrebare 1: Fostul nud proprietar, in prezent divortat, dar tatal minorilor, are dreptul dupa moartea uzufructuarului,sa locuiasca in acea fosta proprietate a sa? In plus, acesta nici nu plateste nicio parte din rata la banii cu care a fost amenajata aceasta casa....

iNTREBARE 2: Conform NCC, dreptul de uzufruct se poate transmite, in cazul de mai sus fiicei uzufructuarului acum divortata, adica mama minorilor?

Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 13:24, 9 Noiembrie 2015
Dreptul de proprietate dobandit in timpul casatoriei nu se pierde, automat, prin divort.

Ramane cu aceleasi drepturi, chiar daca a intervenit divortul. Divortul reprezinta desfacerea casatoriei si nu pierderea drepturilor de proprietate.

Va trebui sa faceti o actiune de partaj.
Pt ca a vândut, nu mai are vreun drept. Nu are legătură divortul cu problema ridicata de dvs.
Uzufructuarul poate cere acum evacuarea, iar după decesul lui, copiii care vor deveni proprietari pe deplin.
Se poate cesionar, dar nu va ajuta pt veți pierde acest drept la decesul tatălui dvs.
Poate copiii dvs vor fi majori atunci și va pot constitui acest drept.


Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Noiembrie 2015
gi-jane2, moderator
Multumesc pt raspuns, ati inteles situatia descrisa de mine.
Eu am dedus ca dreptul de usufruct poate fi transmis , de exemplu mie, de tatal meu.
La notar, se face un act, astfel ca eu sa raman uzufructuar din momentul divortului definitive, In locul lui, sau eventual dupa decesul lui
dreptul de uzufruct dureaza pana la decesul tatalui dvs, nu vi-l poate lasa pe mai departe.
nu, tatal dumneavoastra nu va poate transmite nimic. dreptul de uzufruct inceteaza la decesul lui. nici fostul sot nu are vreun drept la acel imobil care apartine copiilor minori. la decesul tatalui dvs, nu poate veni sa locuiasca el acolo iar copiii dvs vor fi proprietari cu drepturi depline. daca vor fi majori la momentul decesului, atunci va pot constitui dvs un drept de uzufruct. dar numai daca vor!

Alte discuții în legătură

Transmiterea uzufructului viager mihai09 mihai09 se poate vinde uzufructul conform noului Cod civil sau se renunta la el? (vezi toată discuția)
Se poate vinde, ipoteca un imobil cu nuda proprietate?! Arsys Arsys Buna, Detin un apartament cumparat de la bunicii mei iar pe contractul de vanzare cumparare este trecut Nuda Proprietate si \\"Noi,vanzatorii, declaram ca ... (vezi toată discuția)
Bunica are uzufruct viager asupra unor proprietăți. se poate cumpăra acest drept? Adrian Jurca Adrian Jurca In ce conditii pot cumpara dreptul de uzufruct viager pe care il are bunica mea asupra unor proprietati? (vezi toată discuția)