avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... proces medic
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

proces medic

buna ziua.anul trecut am fost operat.in urma operatiei dr.mi-a atins nervul sciatic si am pareza si paralizie picior.mai pe ramaneste am intrat pe picioarele mele in spital si am iesit in cadru metalic.el nu recunoaste greseala ce a facut-o.am incercat recuperari tratamente etc dar f.slabe rezultate.intrebarea mea este:il pot actiona in judecata pe medic?ii pot cere ceva despagubiri.am fost navigator maritim si am ramas fara munca ptr.ca sunt inapt de a munci dar familia trebuie intretinuta nu?multumesc anticipat si va doresc o zi buna
Cel mai recent răspuns: CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT , Avocat 11:56, 6 Noiembrie 2023
Procedura e complicata, dar nu ar fi singura, potrivit reglementarilor noastre.Primii pasi sunt sesizarea Colegiului Medicilor din raza spitalului unde apreciati dvs. ca s-a savarsit o grava culpa medicala.Potrivit art. 449 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, „Actiunea disciplinara poate fi pornita in termen de cel mult 6 luni de la data savarsirii faptei sau de la data cunoasterii consecintelor prejudiciabile”.
Sesizarea se va face numai in scris si va contine cateva elemente obligatorii:numele, prenumele, domiciliul si calitatea petentului; numele, prenumele si locul de munca ale medicului impotriva caruia se face plangerea; descrierea faptei si indicarea datei cand aceasta a avut loc; prejudiciul creat pacientului.
Dupa analizarea sesizarii, comisia de disciplina la care s-a depus sesizarea va pronunta o decizie prin care fie se aplica o sanctiune medicului fie se constata nevinovatia acestuia.
Partea nemultumita, fie pacientul, fie medicul, pot face contestatie, termen de maximum 15 zile si se depune, in mod obligatoriu, la colegiul unde a fost depusa si prima sesizare.
Aceasta contestatie se va solutiona de Comisia Superioara de Disciplina din cadrul Colegiului Medicilor din Romania si abia dupa parcurgerea acestor etape administrative, se va putea inainta cazul in instanta. In functie de solutia pronuntata, dupa epuizarea tuturor cailor de atac, in care va fi introdus si asiguratorul, in ipoteza existentei unei asigurari de malpraxis, veti putea aprecia daca vi s-a facut dreptate sau nu.
Pe cale penala, se poate face o plangere la Politie impotriva medicului care v-a operat.
oricare dintre cai ati demara, lupta va fi lunga si grea. Ultima varianta, dupa epuizarea cailor interne ar fi CEDO, unde deja Curtea a condamnat Romania intr-un caz de malpraxis.
Ultima modificare: Marți, 21 Iulie 2009
Doinita Stingaciu, Avocat
Sigur ca puteti sa-l dati in judecata petru malpraxis si puteti sa-i cereti si despagubiri intrucat medicul este asigurat.
Luati insa legatura cu un avocat si in cazul in care ajungeti la o asemenea solutie fructificati-o!
Raspunsurile colegilor sunt foarte bune.
Ceea ce nu stiu colegii, in toate sesizarile incepand de la prima catre Colegiul Medicilor pe plan local, o sa trebuiasca sa va ajute tot un medic, ca sa explicati cum si de ce au gresit. Altfel o sa va abureasca. Si avocat daca aveti fara o cunostinta sau un membru de familie de meserie medic care sa contracareze cu explicatii medicale acest "cum si "de ce" nu faceti nimic. Nu uitati ca doar un singur caz a fost de pierdere din partea unui medic si acesta a fost dr. Ciomu, in rest toti pacientii au pierdut.
Inocentia
asa e aveti dreptate.am incercat sa iau legatura cu un avocat dar...nimeni nu vrea sa se bage.motivul?fiecare are o ruda,cunostinta care a fost operata la el sau alte probleme care pot aparea si nu vor sa se puna rau cu doctorul!ceilalti medici la care am fost au recunoscut ca e greseala doctorului dar....ramane intre noi adica daca il pun de fata cu altcineva sa zica ce mi0a zis mie nu recunoaste.Asta vine cam asa:orice as face pacientul e de vina !Nu va mai zic ca acesti doctori mi-a mai zis si faptul ca la ceea ce aveam eu nici nu era necesara operatia!
Ar mai fi o solutie...?!
Sa va folositi de actele medicale pe care sa le prezentati unui jurnalist de investigatii,care la rindul lui sa faca cunoscut cazul in mas media...,poate atunci cineva se va autosesiza sau va face ceva pentru justa solutionare...:-/

Alte discuții în legătură

Despagubiri banesti pentru malpraxis dumibog dumibog Subiect: Despagubiri pentru malpraxis In cazul nefericit in care ai fost victima unui malpraxis care credeti ca este cea mai buna si mai rapida varianta ... (vezi toată discuția)
Malpraxis? si_monee si_monee Buna ziua!In urma cu 6 luni am facut o operatie de mamoreductie. La ecografia pe care am facut-o zilele trecute s-a descoperit la un san o formatiune care nu a ... (vezi toată discuția)
Expertiza medicala in caz de malpraxis george_adi110 george_adi110 Unde pot afla mai multe informati despre desfasurarea unei expertize medicale in caz de malpraxis? ( cui trebuie adresata cererea, cine decide efectuarea unei ... (vezi toată discuția)