Aveti dreptul sa nu semnati contract cu firma de repartizare chiar si fara majoritatea votului proprietarilor. Nu este o simpla problema de cvorum, ci de respectare a unor conditii tehnice in care poate functiona sistemul (minim 80% din apartamente.
Legea nr. 121/2014 nu impiedica deloc renuntarea la repartitoare pana anul viitor.
Legea transpune trunchiat Directiva 2012/27/UE privind eficiența energetică, cu dedicatie pentru firmele care monteaza repartitoare.
Art. 9 alin. 3 din Directivă prevede termenul de 31 decembrie 2016 pentru montarea de contoare. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă d.p.d.v. al costurilor, ... se utilizează repartitoare …,
cu excepția cazului în care statul membru în cauză arată că instalarea unor astfel de repartitoare nu ar fi eficientă din punct de vedere al costurilor. În aceste cazuri, pot fi avute în vedere
METODE ALTERNATIVE eficiente din punct de vedere al costurilor privind măsurarea consumului de energie termică.
Literatura tehnica prevede:
“Pe plan mondial există şi alte metode de defalcare a consumurilor, de la aparatele care înregistrează temperatura din încăperi (independent de sistemul de încălzire), până la aparate care înregistrează poziţia aparatelor de reglare a temperaturii–termostatele-din fiecare încăpere.”
”Studiu asupra implicatiilor induse de deconectarea consumatorilor de agent termic”- conf.dr.ing Sorin Burchiu, Fac de Instalații București, Rev. Tehnica instalatiilor nr. 5/2006, p.13.
[ link extern ]
Simpla montare a contoarelor termice de apartament, sau a repartitoarelor, nu va aduce automat o facturarea echitabila si exacta. In ambele ipoteze exista 2 cauze care vor da erori grave in stabilirea corecta a costurilor de incalzire.
1. Dezechilibrul hidraulic al instalatiei de incalzire
2. Incalzirea indirecta dintre apartamente