avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1252 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Copilul cu un parinte roman primeste cetatenia romana ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Copilul cu un parinte roman primeste cetatenia romana automat sau la cerere

Buna ziua,
copilul meu cetatean german (acum in varsta de 13 ani) cu tata german are cetatenie romana in mod automat, desi n-am pus niciodata cerere de eliberare a unui certificat de nastere romanesc? Eu stiam, ca numai in urma unei cereri semnata de ambii parinti la consulatul roman din Germania, primesc copii si cetatenia romana. Eu nu am depus aceasta cerere niciodata. Totusi am aflat din intamplare, ca in registrele germane, copilul meu apare cu cetatenie dubla. La intrebarea mea, cum de este posibil asa ceva, mi s-a spus ca, deoarece eu am cetatenie dubla, are si copilul meu in mod automat- ceea ce eu cred, ca e gresit. In cazul in care am eu dreptate, unde obtin o hartie sau adeverinta oficiala ca, copiii din casatorii mixte in strainatate nu obtin in mod automat cetatenia romana ci numai la cerere, sa le-o dau autoritatilor germane? In cazul in care autoritatile germane au dreptate, cum putem noi(copilul si cu mine) sa renuntam la cetatenia romana? Copilul meu nu are cu Romania nici o legatura, nu vorbeste romaneste, n-a fost niciodata in Romania. Nu vreau ca mai tarziu in viata, cand eu nu se stie daca voi mai fi s-ajut, sa aiba probleme de juridice. De ex. daca vreodata vrea sa divorteze, sa trebuiasca sa recunoasca divortul intr-o tara pt el total straina, cu care nu are nici in clin si nici in maneca. Multumesc anticipat pt. raspunsul D-vs.
Copilul a fost nascut in Romania sau in Germania?
in Germania. Sunt plecata de 25 de ani. Copilul are 13 ani. Multumesc
Va trebui sa vedeti care sunt prevederile cuprinse in legislatia germana cu privire la acest aspect.

Din punct de vedere al legislatiei romane, primiti cetatenia romana numai in baza unei cereri expres formulate (insotita de actele doveditoare) adresata Ministerului Justitiei.

Dar, repet: va trebui sa contactati un avocat din Germania.
Multumesc foarte mult pt. raspuns. Este asa cum am gandit eu. Insa legislatia germana nu are cum sa hotarasca daca copilul meu are sau nu are cetatenie romana. Nu ar fi logic. Legislatia germana hotareste despre dobandirea cetateniei germane. Cu cetateniile de alta natura sunt tarile respective care hotarasc. Daca legislatia romana spune ca cetatenia se da explicit la cerere, atunci autoritatile germane trebuie sa ia numai la cunostinta. Nu au voie sa ia vreo hotarare in acest sens. Cum se numeste aceasta lege care reglementeaza dobandirea cetateniei romane pt minorii din strainatate din casatorii mixte? Daca sunteti draguta sa-mi spuneti. Ca o traduc oficial si le-o duc la biroul de la primarie, sa corecteze inregistrarea copilului. Pe de alta parte, este posibil ca peste 30-40 ani sa nu mai existe Germania si Romania, ci Statele Unite ale Europei. Dar noi nu stim asta acum si eu nu mai sunt tanara (am 53 ani) si nu stiu daca in 30-40 mai sunt pe-aici s-ajut. Nu vreau ca, candva copilul meu sa fie trimis sa recunoasca ceva acte intr-o tara pe care n-o cunoaste si care tara nici nu are cunostinta de existenta lui. I se pot crea probleme inutile si artificiale, datorate unei inregistrari gresite in registrele germane. Va multumesc inca o data.Confirmarea Dvs ca si avocata mi-a ajutat deja foarte mult.
In cazul dvs. copilul ar fi obtinut cetatenia romana doar dupa inscrierea / transcrierea certificatului german de nastere in registrele romanesti de stare civila - nu prin Ministerul Justitiei, ca e un drept obtinut prin nastere si nu la cerere.

Atata timp cat copilul nu are nasterea inregistrata in Romania nu are nicio obligatie fata de autoritatile romane. Nu figureaza in registrele de stare civila romanesti, nu are cod numeric personal, nu are nici drepturile nici obligatiile cetatenilor romani. Nu ii pot impune autoritatile germane nimic din ce presupuneti dvs. ca ar putea-o face.

Consultati un specialist german ca sa vedeti ce e exact acea inregistrare de dubla cetatenie, poate e o simpla notatie a faptului ca dvs., fiind cetatean roman, copilul are si cetatenie romana dar repet, nu vad cum ar putea sa-l incurce in nicio situatie atata timp cat pentru statul roman el (copilul) nu exista.

Legislatia romana in domeniu:
HG 64/2011, sectiunea 7:
[ link extern ]
Legea 119/1996, republicata:
[ link extern ]


Interventie moderator
Va rog sa nu mai deschideti atatea subiecte cu aceeasi intrebare, regulamentul de postare interzice asta.


Ultima modificare: Duminică, 8 Noiembrie 2015
Ares-3, moderator