avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... certificat de nastere romanesc copilului nascut in ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

certificat de nastere romanesc copilului nascut in strainatate.

buna ziua.ma numesc natalia (cetatean r.moldova)si am un copil de 3 luni nascut in uk.sotul meu vine in Romania in viitorul apropiat singurPoate pe baza certificatului de nastere emis de autoritatile Uk sa obtina certificatul de nastere romanesc al copilului din Romania?daca da ,ce acte trebuie prezentate si cam cit timp dureaza procedura? Si a 2 intrebare daca poate sa faca pasaport individual unui copil de 3-4 luni,sau daca poate sa-si puna copilu in pasaportul lui.Va multumesc mult!O:) zi buna!
Cel mai recent răspuns: ale7 , utilizator 16:48, 27 Aprilie 2009
Copiii nascuti in strainatate au fost inregistrati, bineinteles, de catre autoritatile straine competente. Parintii cetateni romani, sunt obligati în termen de 6 luni de la data întoarcerii în tara, sa ceara transcrierea certificatelor de nastere straine în registrele civile de la ultimul domiciliu pe care l-au avut sau îl au în tara, pentru a obtine, pentru copii lor, certificate de nastere romanesti.
Acte necesare
- certificatul de nastere original si o copie xerox legalizata a acestuia;
- traducerea în limba romana a certificatului, autentificata de un notar public din Romania;
- copia xerox a cartii de identitate a parintelui care solicita transcrierea certificatului strain de nastere;
- adeverinta de domiciliu pentru cetatenii romani cu domiciliul legal în strainatate- eliberata de Biroul Evidenta Populatiei local;
- copia xerox legalizata a certificatului de casatorie al parintilor (daca este cazul);
- declaratie pe proprie raspundere data la notar, în cazul în care la rubrica numele de familie al mamei este trecut numele de fata, din care sa reiasa faptul ca poarta nume comun cu al tatalui ( cazul în care nasterea s-a produs în Ungaria, Italia etc.

Minorul care nu a implinit varsta de 14 ani i se poate elibera un pasaport individual sau poate fi inclus in pasaportul unuia dintre parinti.
Aveti si cetatenie romana?Daca da, veti inregistra la Primaria de domiciliu a cetateanului roman. Va sfatuiesc sa inregistrati si casatoria, daca a fost incheiata in strainatate.Accesati pe net Primarie si veti gasi actele. Pentru pasaport trebuie sa fie prezenti ambii parinti sau unul cu procura de la celalalt.
av. Schwarz
va multumesc mult.o zi buna !
La Ambasada Romana sau consulat nu va era mai usor? Eu asa cred...
Buna ziua!
Sunt in aceeasi situatie, doar ca eu am gemeni si trebuie sa fac doua certificate. Copiii s-au nascut in Marea Britanie si acum vreau sa fac si certificatele romanesti. Am sunat la primaria sectorului 3, acolo unde am domiciliul si mi s-a spus ca pe certificate trebuie sa pun si o apostila, apoi sa le traduc, sa legalizez traducerea si toate astea plus restul de documente specificate si intr-un mesaj anterior (buletinul mamei...) sa le duc la primarie, iar ei imi vor da certificatele romanesti in cateva luni, posibil jumatate de an. Acum ma aflu in Romania si inchipuiti-va ca trebuie sa ajung inapoi in Anglia pt apostile, pe care nu stiu foarte clar cine ar trebui sa mi le puna, ce autoritate din Anglia. Si apoi nu inteleg de ce dureaza atat de mult eliberarea certificatelor romanesti. De ce trebuie sa mai faca atatea verificari? Credeam ca apostila este tocmai pt a face documentul autentic si automat recunoscut de autoritati.

Alte discuții în legătură

Certificat de nastere pentru copil nascut in anglia iulia_pro iulia_pro Buna ziua, Din cate am citit pe forum, am inteles ca unul din documentele necesare pentru obtinerea certificatului de nastere, este, o adeverinta de ... (vezi toată discuția)
Acte căsătorie Claus1988 Claus1988 Buna ziua , locuiesc in Danemarca cu domiciliu rămas pe buletin in România , in Danemarca m-am căsătorit cu o cetățeana de origine ucraineana care in ... (vezi toată discuția)
Pasaport pentru copil in marea britanie, inregistrare acte de stare civila straine teddyana teddyana Buna ziua, numele meu este Ana si am nevoie de ajutor. Locuiesc in Anglia cu sotul meu care este albanez si avem o fetita de 1an si 2luni, vrem sa ii facem ... (vezi toată discuția)