avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Libertatea de exprimare
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Libertatea de exprimare

In parlamentul Romaniei tocmai a fost votata o lege care pedepseste sever libertatea de exprimare in special cei care critica persoanele/partidele politice -

Art. 19 – (1) Defăimarea socială constituie contravenție și se sancționează cu amenda de la 2.000 lei la 60.000 lei dacă discriminarea vizează un grup social.

c) Grup social – categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin apartenență politică.

Este aceasta lege in conformitate cu standardele Uniunii Europene ? Am selectat din lege doar pasajele care ma intereseaza in mod expres. Multumesc Anticipat.
Cel mai recent răspuns: alexboiciuc , utilizator 10:23, 13 Noiembrie 2015
Libertatea de exprimare constituie unul din subiectele f. dezbătute în jurisprudența CEDO. Este vorba în această jurisprudență inclusiv de libertatea de exprimare pentru partidele politice și membrii lor activi.
Concluzia Curții este faptul că o ingerință în libertatea de exprimare în aceste cazuri nu s-ar putea justifica decât pentru motive imperioase(a se vedea Jerusalem c.Austriei, Roseiro Bento c. Portugaliei). Este necesar ca cei interesați să acționeze cu bună credință.
Consider că aceste paragrafe vor fi abrogate în curând , nefiind în concordanță cu art.10 CEDO., (a se vedea jurisprudența în acest sens, al aplicării art. 10- Dalban c.Romaniei, , cauză de referință a ÎNCĂLCĂRII ART. 10, care ar putea fi asimilat cu cele invocate de d-voastră)
Multumesc pentru raspuns as mai avea o intrebare avand in vedere ca nu detin cunostinte in acest domeniu ati spus ca e posibil ca aceste paragrafe sa fie abrogate, care ar fi pasii care ar determina acest lucru , care este autoritatea care decide abrogarea lor ? Multumesc.
Curtea Constitutionala, la sesizare cu o exceptie de neconstitutionalitate.
Excepția de neconstituționalitate poate fi ridicată de părțile unui litigiu, de procuror sau de AVOCATUL POPORULUI, direct.
Sediul materiei este dat de art.146lit.d din Constituție . Avocatul Poporului, prin adresă însoțită de motivarea excepției, poate face în mod direct sesizarea. Iar orice cetățean are dreptul să apeleze la instituția AVOCATULUI POPORULUI.
Dacă o lege sau un art. de lege sunt declarate neconstituționale, ele vor fi abrogate.
Am inteles... Multumesc.

Alte discuții în legătură

Avocatul poporului. propuneri privind modificarea statutului acestuia. Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Extras din decizia Curtii Constitutionale Nr. 967 din 20 noiembrie 2012 in care s-a pus iin discutie si s-a declarat neconstitutional un text legal prin care ... (vezi toată discuția)
Decizie a curtii constitutionale Filimon Aurel Filimon Aurel Buna ziua.Sunt in proces cu fostul angajator, drepturi salariale restante, la termenul din data de 26-01-2010 instanta a dispus, ca urmare a invocarii de catre ... (vezi toată discuția)
Decizie a curtii constitutionala Filimon Aurel Filimon Aurel Buna seara. Sunt in proces cu fostul angajator, drepturi salariale restante, la termenul din data de 26-01-2010 instanta a dispus, ca urmare a invocarii de ... (vezi toată discuția)