avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu studii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu studii

Un salariat s-a hotarat sa urmeze cursurile unei facultati, am primit adeverinta de la acea facultate ca urmeaza cursurile cu frecventa redusa ...

Are dreptul la concediu de studii in perioada de sustinere a examenelor? Poate fii platit sau nu pe aceasta perioada ?
Am citit art.154 CM, dar vreau sa aflu pareri concrete despre aceste drepturi/obligatii !
Multumesc !
Ultima modificare: Marți, 10 Noiembrie 2015
2lk, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:30, 10 Noiembrie 2015
Alin.2 al art.154 C.mun. dispune ca, concediile pentru formare profesională se pot acorda cu sau fără plată.

In acest sens, angajatorul in reg.intern la sectiunea dedicata " drepturile si obligatiile angajatorului si ale salariatilor" poate mentiona exact daca sunt sau nu fara plata.

Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a aproba oa astfel de cerere, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva).

De asemenea, in cazul in care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenire din concediu ingrijire copil mdogaru27@yahoo.com mdogaru27@yahoo.com Buna ziua! Avem un angajat aflat in concediu pentru ingrijire copil pana in luna octombrie a acestui an. La terminarea concediului ce obligatii are ... (vezi toată discuția)
Obligatia angajatorului de a accepta intoarcerea mea din concediu de maternitate. dcc86 dcc86 Buna ziua, In urma cu 2 saptamani am notificat angajatorul ca ma intorc la munca din concediu maternal dupa 11 luni si 3 saptamani. Astazi m-am prezentat ... (vezi toată discuția)
Concediere la revenirea din concediu crestere copil dupa 2 ani gt_aura gt_aura Buna seara, revin cu o noua problema. Fetita mea pe data de 11 iulie implineste 2 ani ceea ce presupune si revenirea mea la serviciu din concediu crestere ... (vezi toată discuția)