avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1308 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Citatie Politie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Citatie Politie

1.Daca am facut o sesizare la Politie si s-a intocmit un dosar penal pe speta respectiva, este normal sa fiu citat (ca parte vatamata) cu acelasi model de citatie ca si persoanele anchetate/acuzate? Unde se specifica ca daca nu te prezinti nejustificat se poate dispune aducerea in baza unui mandat de aducere si se mentioneaza si o posibila amenda in caz ca pleci inainte sa ti se dea voie? Mai ales ca este in alta localitate si am primit recomandata cu 3 zile inainte de data la care ar trebui sa ma prezint.
2. Avand in vedere ca persoana reclamata este influenta in zona, chiar si la aceasta institutie, am voie sa ma prezint cu un avocat la audiere?
Multumesc
ART. 265 c.p.p.
Mandatul de aducere
(1) O persoană poate fi adusă în faţa organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată pe baza unui mandat de aducere, dacă, fiind anterior citată, nu s-a prezentat, în mod nejustificat, iar ascultarea ori prezenţa ei este necesară, sau dacă nu a fost posibilă comunicarea corespunzătoare a citaţiei şi împrejurările indică fără echivoc că persoana se sustrage de la primirea citaţiei.
......................................
ART. 283 c.p.p.
Abateri judiciare
(1) Următoarele abateri săvârşite în cursul procesului penal se sancţionează cu amendă judiciară de la 100 lei la 1.000 lei:
a) neîndeplinirea în mod nejustificat sau îndeplinirea greşită ori cu întârziere a lucrărilor de citare sau de comunicare a actelor procedurale, de transmitere a dosarelor, precum şi a oricăror alte lucrări, dacă prin aceasta s-au provocat întârzieri în desfăşurarea procesului penal;
b) neîndeplinirea ori îndeplinirea greşită a îndatoririlor de înmânare a citaţiilor sau a celorlalte acte procedurale, precum şi neexecutarea mandatelor de aducere.
(2) Lipsa nejustificată a martorului, precum şi a persoanei vătămate, părţii civile sau părţii civilmente responsabile, chemate să dea declaraţii, sau părăsirea, fără permisiune ori fără un motiv întemeiat, a locului unde urmează a fi audiate se sancţionează cu amendă judiciară de la 250 lei la 5.000 lei.

....................................................
Aveti dreptul sa fiti asistat de avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Citatie in calitate de parte vatamata marius675 marius675 Buna ziua, In ce masura pot primi o citatie de la Politie prin recomandata postala, in care se specifica sa ma prezint ca parte vatamata si totodata sa se ... (vezi toată discuția)
Buna seara, am primit o citatie ca martor intr-un proces... dinumarin dinumarin buna seara, am primit o citatie ca martor intrun proces.. am fost odata am declarat ca nu stiu pe nimeni si mi-a spus judecatorul ca nu ma mai cheama.. ca nu ... (vezi toată discuția)
Citatie martor kingrusten kingrusten Buna ziua . In primul rand imi cer scuze daca am postat intr-o categorie gresita deoarece nu ma pricep prea mult la chestii de genul. Luna trecuta , doi ... (vezi toată discuția)