avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1105 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore suplimentare

Buna ziua,

In situatia in care salariatii unei firme lucreaza si in weekend, pe pontajul din luna octombrie exista posibilitatea ca, in loc de 176 ore, salariatul in cauza sa lucreze 184, ca urmare a faptului ca e pontat in ultima zi din luna, respectiv o sambata.
Cum considerati ca trebuie remunerata ziua in cauza/e corect ca salariatul sa fie pontat astfel?
1. Considerata ca zi cu ore suplimentare (chiar daca in luna noiembrie, 1 + 2 va fi liber), adica lucrul in ziua de samabata e compensat cu spor + liber?

2. Salariatul in cauza nu are voie sa fie pontat in 31.10, intrucat orele lucrate in zilele de repaus saptamanal nu sunt considerate ore suplimentare, ca urmare a faptului ca se recompenseaza cu un spor + 2 libere consecutive (sau 48 ore).

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Loredana_84 , utilizator 10:42, 11 Noiembrie 2015
Munca suplimentara este definita de Codul Muncii ca fiind munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal.

in acest sens, pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.

Munca prestata in zilele de repaus saptamanal nu poate fi considerata munca suplimentara, decat in situatia in care salariatul presteaza activitate peste durata normală a timpului de muncă. Adica, daca in c.i.m. are mentionat 8 ore/zi si lucreaza intr-o zi de sambata 10 ore , in acest caz va beneficia cumulativ de :
- zi libera pentru munca intr-o zi de repaus sapatamanal
- spor pentru munca in week-end
- spor pentru munca suplimentara de 2 ore, daca nu i se compenseaza in ore libere platite intr-o alta zi aceste 2 ore.
Multumesc frumos pentru promptitudine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, in cazul in care un angajat presteaza ore suplimentare ... d.nicolin@house-of-communication d.nicolin@house-of-communication Buna ziua, in cazul in care un angajat presteaza ore suplimentare in wekend 8 ore de munca,, pt aceste 8 ore se va acorda liber in termen de 90 zile ... (vezi toată discuția)
Salarizare ncris78 ncris78 Pnetru o persoana angajata cu contract de munca, cu 8 ore/ zi, dar care lucreaza de luni pana vineri doar 7 ore, dar mai lucreaza sambata 7 ore, cum se ... (vezi toată discuția)
Compensatii sambete lucrate la bugetari dupa legea 153/2017 ContSters446655 ContSters446655 buna ziua. Va rog sa ma lamuriti cum se compenseaza corect o zi de sambata lucrata intr-o institutie de stat, tinand cont de faptul ca nu se plateste spor ... (vezi toată discuția)