avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu fara plata crestere copil dupa reluarea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu fara plata crestere copil dupa reluarea activitatii

Buna ziua,

M-am intors in activitate dupa concediu pt cresterea si ingrijirea copilului pana la 1 an si doresc sa reintru in cic dupa implinirea varstei de 1 an conform art 6 din oug 111/2010,
Intre timp vreau sa-mi iau si zilele de CO restante din anul 2014, si dupa terminarea lor, sa reintru in cic, dar angajatorul imi spune ceva ca puteam doar sa-mi prelugesc cic-ul, inainte de expirare, nu sa reintru.
Se poate asa?
Cel mai recent răspuns: criman , utilizator 19:43, 11 Noiembrie 2015
Pentru ce durata a CCC ati optat?
pana la 1 an
1. - Daca ati optat initial pentru concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 1 an nu mai puteti schimba optiunea.
- Puteti solicita concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.


2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

(7) Optiunea beneficiarului prevazuta la alin. (1) se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.

Art. 6
(1) Dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art.2 alin.(1) lit. a) au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.

(2) Cererea pentru acordarea concediului fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune si se inregistreaza la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului.

Art. 21
(1) Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin.(1) si art. 9 alin. (4) si (5), precum si pe perioada concediului fara plata prevazut la art. 6, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceste persoane se asigura de la bugetul de stat .
...

Art. 22
(1) Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5, art.6, art. 9 alin. (4) și (5) constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public și a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare

(2) Perioada concediului pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) și art. 6 constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.


3. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 34.
(1) Persoanele îndreptãţite care se aflã în concediul fãrã platã prevãzut la art. 6 alin. (1) din ordonanţa de urgenţã au obligaţia sã comunice în scris agenţiei teritoriale aceastã opţiune, pentru a se putea plãti contribuţia individualã de asigurãri sociale de sãnãtate prevãzutã la art. 33 alin.(1).

(2) Comunicarea va fi însoţitã în mod obligatoriu de adeverinţa de la angajator cã persoana se aflã în concediu fãrã platã sau, dupã caz, de declaraţia pe propria rãspundere cã nu realizeazã venituri supuse impozitului, precum şi de orice alte documente solicitate de agenţia teritorialã.

da, asa am facut si eu cererea, dar mi-au zis ca trebuia sa o fac inainte de a reveni in activitate pt a fi prelungire, iar eu am lucrat 2 zile si vreau si co 19 zile.
si-n art 25 din lege scrie ca sunt obligati sa-mi aprobe, nu?
de fapt, am scris ca vreau cic cf art 6, poate e doar o chestiune de nuanta si vor sa specific concediu fara plata cf art 6. La noi se cam pierde informatia pe drum pt ca vb cei de la centru regional direct la bucuresti si fiecare intelege ce vrea
OUG 111/2010
art. 25
(1) Angajatorul are obligaţia de a aproba
concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum şi concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabileşte de comun acord cu angajatul.
...

art.26
(1) Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (2), art. 19 alin. (2), art. 25 şi art. 38 alin. (3) şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.

(2) Constatarea contravenţiilor prevăzute la alin. (1) şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către organele cu atribuţii de control ale Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.
.....

Intr-adevar, cererea de acordare a CFP trebuie sa aiba ca temei art.6 alin.1din OUG 111/2010.

Alte discuții în legătură

Revenire in cic posibila?? doragrey doragrey Buna ziua Am un bebe de 9 luni, nascut in septembrie 2012; am optat pentru CIC 1 an si m-am intors la 1 iunie. Din pacate au aparut anumite probleme care ... (vezi toată discuția)
Revenire in cic (de la alt angajator decat cel initial) ancusibi ancusibi Buna ziua, Am optat pentru CIC 1 an, ar fi trebuit sa revin la birou pe 27 mai, dar intre timp am primit o alta oferta mai avantajoasa financiar de la alta ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere copil r0xxyana r0xxyana Buna ziua. Daca la depunerea dosarului de indemnizatie pentru cresterea copilului am optat pentru perioada de 1 an, mai pot schimba aceasta optiune astfel ... (vezi toată discuția)