din intamplare am vazut cand o persoana a fost bruscata si luata cu forta si dintr-o masina si bagata tot cu forta in alta masina.ii cunosteam si pe victima si pe invinuit.politia nu a fost anuntata de noi (si nici de victima :)) ci de un tert.am fost chemati sa dam declaratii , si obligati de organele in drept ,cu ceea ce s-a intamplat.cu toate ca nu am fost de acord sa dam acele declaratii si am cerut sa ni se spuna ce drepturi avem in calitate de martori.anchetatorii au inceput sa tipe in momentul acela si sa ne spuna ca daca nu dam declaratie vom avea probleme, ca vom sta prin tribunale,etc. au balbait ceva de protectia martorilor si ca daca vrem , sa scriem in josul paginii dupa declaratie ca nu am vrea sa ni se cunoasca datele de stare civila, ceea ce am si facut.am dat declaratie pe o coala alba format A 4, asta intamblandu-se vinerea in ziua incidentului, luni am fost chemati la politie sa semnam niste declaratii transcrise de anchetatori, ceea ce noi am scris vineri pe coala ei au transcris luni pe o alta coala.aveau acest drapt? cerand ca invinuitul sa nu afle numele noastre de ce i-au citit declaratiile noastre?si inca ceva anchetatorii ne dictau ceea ce trebuia sa scriem, unele date din declaratie nefiind sustinute de noi. noi nici acum nu vrem sa participam in calitate de martori ai acestui incident, dar suntem , de mai multe ori , chemati la politie si parchet, am spus ca nu mai avem nimic de declarat.avem ceva drepturi de a ne retrage declaratiile sau de a nu mai participa in continuare la ancheta? mentionam faptul ca victima nu a depus plangere ci doar a dat declaratie cu cele intamplate. si nici nu credem ca o va face.ce se va intampla daca nu va depune plangere? ce se va intampla cu noi , martorii ?sau cu invinuitul si victima?
nu am avut de-a-face niciodata cu politia sau alte organe ale statului.va rugam sa ne ajutati pentru a putea sti ce vom face in continuare.
va multumesc anticipat!
MARTORUL este persoana care are cunostinta despre vreo fapta sau despre vreo imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in procesul penal(sectiunea III, cap. II, t. III, c. proc. pen., partea generala)
Martorul are obligatia de a se prezenta la chemarea organelor judiciare, de a depune marturie si de a relata adevarul si numai adevarul. Cheltuielile efectuate de martor, determinate de ascultarea sa, i se restituie. In principiu, orice persoana care are cunostinta de faptele sau imprejurarile cauzei, poate fi ascultata ca martor, indiferent de starea fizica (orb, surd, mut) sau psihica (bolnav psihic). Nu pot fi ascultate ca martor in procesul penal: persoanele obligate sa pastreze secretul profesional ( medici, avocati, notari si alte persoane care, in exercitiul profesiei, au luat cunostinta de anumite secrete ce nu trebuie divulgate), cu exceptia cazului in care persoana fata de care exista obligatia pastrarii secretului profesional incuviinteaza divulgarea secretului. De asemenea, nu poate fi ascultata ca martor partea vatamata sau partea civila.
Perosana vatamata poate fi ascultata ca martor daca nu este constituita parte civila sau nu participa in proces ca parte vatamata. Legea prevede ca nu sunt obligate sa depuna marturie ca martor sotul si rudele apropiate ale invinuitului sau inculpatului, dar pot sa-si dea acordul in acest sens. In situatia in care aceste persoane consimt sa aiba calitatea de martor, sunt obligate sa spuna adevarul, fiindu-le aplicabile dispozitiile legale privitoare la martor. Minorul poate fi ascultat ca martor. Pana la varsta de 14 ani, ascultarea lui se face in prezenta unuia dintre parinti ori a tutorelui sau a persoanei careia ii este incredintat minorul spre crestere si educare. In faza judecarii cauzei inprima instanta, partile interesate (inculpat, parte civila etc.) pot depune lista cu martori. Cererea pentru depunerea listei de martori cuprinde date privind pe solicitant, calitatea in dosar, obiectul ei, enumerarea martorilor, data depunerii si semnatura. Cam aceleasi date va cuprinde si cererea de renuntare la martori.
V-ati lamurit cam ce drepturi si obligatii aveti?
B-)
Confrom art. 83 C. pp, ( obligatia de prezentare)- persoana chemata ca martor este obligata sa se infatiseze la locul, ziua si ora aratate in citatie si are datoria s declare tot ceea ce srie cu privire la faptele cauzei. In cazul dvs. s-a facut aplicarea art. 86 indice 1 , ceea ce este corect, pri n aceasta fiindu-va protejata identitatea . Conform art 86 alin 2 C pp, ,,declaratia martorului, transcrisa , va fi semnata si de acesta si va fi pastrata in dosarul depus la parchet, intr-un loc special, in plic sigilat, in conditii de maxima siguranta.
Dec i tot ..sau aproape tot din ceea ce s-a inteprins pana acum s-a facut cu respectare legii si a procedurii .:)
Cred ca mai curand omul vroia sa intrebe ce poate face daca a fost martor la un eveniment si NU vrea sa dea declaratie in calitate de martor.
Pai in primul rand v-as ruga sa va puneti in pielea celuilalt: daca dvs ati fi victima unei infractiuni, v-ar placea ca autorul sa scape doar pt ca anumite persoane au fost prea LASE sa depuna marturie ? Sau nu au vrut sa se implice ?
La politie puteti sa spuneti ca nu doriti sa dati nici o declaratie si "organul" trebuie sa faca un p-v de constatare ca dvs refuzati / nu doriti sa dati declaratie. Totusi va atrag atentia ca potrivit codului penal, in functie de infractiune la care ati fost martor, aveti obligatia sa denuntati la politie fapta de natura penala.
Legat de faptul ca dvs ati dat o declaratie, iar la 3 zile ati fost chemat sa semnati altte declaratii: in cauza cu siguranta s-a inceput urmarirea penala, iar declaratia dvs initiala a fost trecuta pe un tipizat numit : DECLARATIE DE MARTOR care in principiu este identica cu cea data anterior, doar daca dvs nu doriti sa v-o schimbati. Acea declaratie este scrisa de organul de politie, dupa ce va intreaba anumite date personale si dupa ce dvs jurati sa spuneti adevarul si numia adevarul...iar la sfarsit scrieti dvs ca cele consemnate ocrespund cu cele declarate verbal....
Legat de faptul ca victima nu a depus plangere: exista unele infractiuni, GRAVE, in care nu este necesara plangerea prealabila a victimei.
Datele dvs personale: aici este o mica problema, ele nu vor ramane confidentiale, autorul putand sa ia la cunostinta de continutul dosarului cand i se aduce la cunsotinta invinuirea. Dar daca politistii s-au miscat atat de repede, probabil ca invinuitul este deja arestat pt 29 zile.
"Pai in primul rand v-as ruga sa va puneti in pielea celuilalt: daca dvs ati fi victima unei infractiuni, v-ar placea ca autorul sa scape doar pt ca anumite persoane au fost prea LASE sa depuna marturie ? Sau nu au vrut sa se implice ?"
-ne este vorba de lasitate ci de faptul ca cei doi s-au impacat, ceea ce banuiam inca de la inceput ,de aceea nu am vrut sa dam vreo declaratie, iar victima nu vrea sa-i faca "rau" invinuitului
-am inteles ca este acuzat de sechestrare de persoane , in cazul acesta este nevoie ca victima sa depuna plangere?
Multumesc!
daca ati fost chemat sa va prezentati in calitate de marotr , trebuie sa va prezentati pt ca altfel veti fi amendat .
stiu ca este nedrept , vrei nu vrei , esti obligat sa pierzi timpul pe la politie si parchet si sa dai declaratii peste declaratii :O
Declaratie martor
cristiursa
DACA DAU O DECLARATIE IN CALITATE DE MARTOR IN CADRUL UNOR CERCETARI POLITIENESTI TREBUIE SA DEPUN JURAMANT MENTIONEZ CA NU ESTE INCEPUTA URMARIREA PENALA ... (vezi toată discuția)
Declaratie politie.
chris_d
Buna ziua.
Ce mi se poate intampla daca sesizez organele de urmarire penala in legatura cu faptul ca o declaratie a mea data la politie ar fi putut fi ... (vezi toată discuția)