avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Debransare RADET - acord asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Debransare RADET - acord asociatie

Buna seara. Am mai apelat la Dvs. si va multumesc pentru ajutor.
Sunt Presedintele Asociatiei de Proprietari si avem un proprietar care in luna Septembrie 2015 a cerut acordul pentru debransarea de la RADET. Este important de stiut ca acest proprietar este mostenitorul unei persoane care a decedat si .... lucreaza la RADET. Nu intentioneaza sa locuiasca in apartament si nici sa-l inchirieze. A incercat sa-l vanda dar nu a reusit pana acum.
Dupa ce a adus formularul semnat de vecini (sus, jos, stanga, dreapta) si dupa ce am vorbit personal cu acestia pentru a-mi confirma semnatura, i-am dat acordul Asociatiei de Proprietari pentru debransare.
Acum a venit cu autorizatia de debransare de la RADET, pe care ar trebui sa o semnez din nou in numele Asociatiei, pentru a putea fi demarate lucrarile de debransare. Am refuzat sa semnez si am invocat Legea 325/2006 conform careia nu se pot face debransari in sezonul rece (art. 30-4).
Proprietarul spune ca a ``obtinut`` derogare de la RADET, dar tot nu am fost de acord. Legea este data pentru toata lumea, nu numai pentru RADET.
Totusi, pentru a nu intra in conflict cu acesta, am luat legatura cu vecinii care au semnat acordul de debransare si ... stupoare: doi dintre acestia s-au razgandit si acum fac mare scandal pe motivul ca nu trebuie sa-i semnez autorizatia, nici daca lucrarile de debransare s-ar face la primavara.
Va rog sa ma sfatuiti cum pot proceda, atat pentru cazul prezentat mai sus, cat si pentru viitor.
Eu vad urmatoarele solutii:
- cer vecinilor declaratii pe proprie raspundere, cu martori, ca se impotrivesc debransarii, desi au semnat initial
- convoc Adunare Generala pentru a lua o hotarare pentru acest caz si pentru viitor.
Inca o intrebare: proprietarul in cauza poate face vreun demers impotriva Asociatiei pentru ca am semnat acordul si refuzam sa semnam autorizatia ?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters371153 , utilizator 20:42, 13 Noiembrie 2015
Va confruntati cu neseriozitate din partea proprietarilor
O data ce a fost dat acordul,dupa ce a fost semnat formularul,este lipsit de respect si de buna credinta sa revi asupra acordului de debransare
Convocati adunare generala si analizati responsabil situatia
Proprietarul ,daca apreciaza ca hotararea adunarii generale este netemeinica,ii cauzeaza prejudicii,are dreptul sa atace hotararea in instanta
gabivoch a scris:

Este important de stiut ca acest proprietar este mostenitorul unei persoane care a decedat si .... lucreaza la RADET. Nu intentioneaza sa locuiasca in apartament si nici sa-l inchirieze. A incercat sa-l vanda dar nu a reusit pana acum.


Nu inteleg la ce trebuie autorizatie daca acordul asoc. a fost emis. Autorizatie ca s-a dat acordul?
Nu inteleg de ce este important daca locuieste permanent sau inchirieaza apartamentul pentru a primi acceptul de debransare? Sint tratati diferit proprietarii si necesitatile lor?

Daca asoc. nu este la prima debransare nu ar trebui sa fie probleme majore. Daca este la prima debransare, atunci:

Legea nr. 325/2006 - art. 30
art. 30
(2) Deconectarea unui consumator dintr-un condominiu se face cu respectarea urmatoarelor condiţii cumulative:

a) acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontala cât şi pe verticală;
b) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotarârea adunarii generale, [u]asupra intenţiei de realizare a unui sistem individual de încălzire[/u];
c) anunţarea, în scris, a operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel putin 30 de zile înainte.

Nu este frumos si nu se stabileste o atmosfera de incredere si respect in asoc.daca" pe cuvint si onoare" semnat nu se respecta.

Proprietarul trebuie sa exprime in scris cu ce inlocuieste sistemul de incalzire. Daca exista precedent de debransari fara inlocuirea sistemului individual de incalzire, o sa fie dificil sa se explice decizia de refuz debransare.
In plus:
Debranşarea nu se aprobă şi nu se execută în timpul sezonului de încălzire.
Documentaţiile (proiectele) de debranşare nu se înregistrează în intervalul de timp cuprins între 1 octombrie şi finalul sezonului de încălzire.

Ar fi interesant sa se posteze evolutia acestei situatii.
Ultima modificare: Joi, 12 Noiembrie 2015
ContSters371153, utilizator
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri.

Autorizatia a emis-o Radet-ul in data de 27.10.2015 dar pentru a putea demara lucrarile este necesara si semnatura presedintelui (asa este formularul de autorizatie emis de Radet).

Mai sunt 2 apartamente debransate inca din anul 2003, dar acestea sunt locuite si deci incalzite (au centrale pe gaze).

Toate discutiile au pornit de la faptul ca, in momentul in care proprietarul a adus autorizatia si a solicitat aprobarea inceperii lucrarilor a facut afirmatia ca ``intr-o luna - doua `` va monta o centrala electrica, dar pe care o va porni numai cand vine pe la apartament 3-4 zile pe luna, ca ``nu poate sa o lase pornita``. De aceea au ``luat foc`` cei doi vecini.

Ce ma sfatuiti ? Sa cer in scris proprietarului un termen in care va monta centrala si faptul ca o va lasa pornita (la minim) ?

gabivoch a scris:

Ce ma sfatuiti ? Sa cer in scris proprietarului un termen in care va monta centrala si faptul ca o va lasa pornita (la minim) ?


Nu era vorba ca "Legea 325/2006 conform careia nu se pot face debransari in sezonul rece (art. 30-4)" este pentru toata lumea?

CT-ul nu poate fi lasat pornit fara sa fie cineva in casa. Absolut iresponsabil si aceasta sugestie nu intra in optiuni. Daca exista intentia de a monta CT, debransarea nu se face cu lunile in avans si mai ales in "lunile critice". In secunda debransarii s-a montat si CT-ul, atit de simplu.
De undeva trebuie sa porneasca corectitudinea si de ce nu de la asociatie?
Este greu sa i se faca o programare la sfirsitul sezonului rece si sa i se semneze autorizatia? Atunci au trecut si cele citeva luni de care avea nevoie acum si monteaza CT-ul si vecinii cu uite samnatura- ba nu-i semnatura, poate revin la sentimente mai bune.

Nu de mult ( Duminica, 25 Octombrie 2015, 08:10) era o persoana pe acest forum care era intr-o situatie de "debransare ilegala" la Radet deoarece trecuse peste termenul limita 15 august pentru a depune dosarul. Sper sa nu citeasca informatiile de aici si cum se dau autorizatiile de debransare.
Acum pun o intrebare: autorizatiile de debransare emise pe tot timpul anului si care sint in conflic cu legea sint numai pentru o anumita categorie?
Nu vom semna autorizatia sub nici o forma inainte de terminarea sezonului rece. Asta este clar. Ma gandeam sa solicit declaratia scrisa cu privire la montarea CT ca nu cumva sa constatam ca se debranseaza in primavara si apoi nu mai pune centrala.

Proprietarul afirma ca intentioneaza montarea unei CT electrice, nu pe gaze. De aceea intentionez sa solicitam sa o tina pornita, la minim. Motivul pentru care vecinii s-au revoltat este acela ca, abia dupa afirmatiile proprietarului ca centrala va sta inchisa au realizat ca se vor invecina cu un apartament neincalzit.

Alte discuții în legătură

Semnatura vecini debransare energie termica pati pati Buna ziua, As dori sa stiu ce pot sa fac in situatia in care doresc sa-mi montez centrala termica, intr-un apartament pe care l-am cumparat recent, iar ... (vezi toată discuția)
Montarea centralei de apartament GeorgetaAnca GeorgetaAnca As vrea sa stiu care este procedura LEGALA, pasii de urmat de catre cineva care doreste sa se debranseze de la RADET si sa-si monteze centrala de ... (vezi toată discuția)
Restantier ce doreste debransare gaze ptr centrala de apartament camifinutza camifinutza Buna ziua,un sfat,o asociatie de proprietari cu multi restantieri fara apa calda,marea majoritate a locatarilor opteaza ptr centrale de apartament,printre cei ... (vezi toată discuția)