avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale drepturile actionarului
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

drepturile actionarului

sint actionar important intr-o societate comerciala cu o cota de participare de 12%, iar in urma unor nereguli depistate la nivelul conducerii,am cerut acesteia sa mi se puna la dispozitie organigrama societatii impreuna cu numele angajatilor si locul pe care acestia il ocupa in organigrama.de asemenea am cerut sa fie specificat si salariul brut sau de baza pe care fiecare angajat il primeste in urma activitatii pe care o desfasoara in cadrul societatii. la acesta din urma cerere am fost refuzat , invocindu-se art.158 din codul muncii,referitor la confidentialitatea salariului. nu mi se pare just ca al trei-lea actionar important din societate sa nu poata verifica aceste salarii ale angajatilor sai ,la urma urmei, mai ales cind aceste salarii au creat o problema financiara in economia societatii.
Cel mai recent răspuns: biby , utilizator 11:07, 22 Iulie 2009
este adevarat si asa se si intimpla,dar problema nu este transparenta....in sensul ca aceste salarii , sau parte din ele, au luat-o, ''razna'', iar eu ca si actionar important am cerut lamuriri in legatura cu aceste problema...cum se poate discuta sau clarifica astfel de situatie daca nu cunosti valoarea acelui salariu?...doar din auzite....
poate cineva sa ma ajute sa lamuresc aceasta problema?...
Tocmai v-am ajutat mai sus. Se pare insa ca dumneavoastra nu va cunoasteti drepturile in calitate de actionar si nici nu vreti sa aflati care sunt acestea si care sunt limitele lor.

Daca doriti un raspuns de complezenta, eu unul nu-l am. Cum spunea un alt consultant: am raspunsul pe care il ofera legea, nu raspunsul pe care vreti sa il auziti.

:bow:
va multumesc pentru intelegere,si poate ca aveti dreptate....pe mine ma interesa o lege sau o litera de lege in care este stipulat clar in ce limite sau conditii un actionar poate cunoaste salariile angajatilor societatii respective....!
N-o sa gasiti niciodata asa ceva, dupa cum n-o sa gasiti reglementate situatii particulare. Legea nu se refera la fiece situatie ce poate aparea in domeniul ei de reglementare, ci ofera solutii de aplicare generala.

Ca actionar dvs aveti dreptul de a va informa asupra activitatii societatii, prin mai multe moduri. Puteti adresa solicitari in scris administratorului, urmand ca acesta sa raspunda la urmatoarea AGA:

Art. 117^2 - (3) Fiecare acţionar poate adresa consiliului de administraţie, respectiv directoratului, întrebări în scris referitoare la activitatea societăţii, înaintea datei de desfăşurare a adunării generale, urmând a i se răspunde în cadrul adunării.

Alte discuții în legătură

Convocare adunare generala Desideriu Desideriu Care este termenul legal de convocare a adunarii generale a actionarilor care sa poata fi atacat in instanta ( intre data postei scisorii de convocare si data ... (vezi toată discuția)
Schimbarea administratorului babylon babylon suntem doi asociati intr-o firma ,iar domnul celalalt este si administratorul societatii am convocat de doua ori aga iar dinsul nici nu a venit sa prezinte ... (vezi toată discuția)
Cesiune de parti sociale elylaryssa elylaryssa As vrea sa stiu ce se poate face in cazul in care unul dintre actionari nu semneaza cesiunea? Actionarul care nu vrea sa semneze detine 5% din actiuni. (vezi toată discuția)