avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Probleme cu vecinul de deasupra
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Probleme cu vecinul de deasupra

Buna seara
Locuiesc intr-un bloc de apartamente din Timisoara cu parter si 4 nivele, la etajul 2.
Deasupra apartamentului meu la etajul 3, este sediul social al unei firme,iar la etajul 4 proprietarul firmei are un apartament cu destinatie de locuinta.De-a lungul anilor acesta a efectuat mai multe renovari ale celor doua apartamente. Astfel la balconul fiecarui apartament, a scos placa de beton verticala inferioara inlocuind-o cu tamplarie din termopan pe toata suprafata deschiderii camerei care are balcon. In luna iulie 2015 a inceput o noua lucrare de renovare ale celor doua apartamente, care printre altele a constat in demontarea geamurilor si a tamplariei initiale. Apoi a montat doar tamplaria pentru geamurile termopan dar nu si geamurile. Astfel de fiecare data cand ploua, apa acumulata in balconul din apartamentul de deasupra, se infiltreaza in apartamentul meu atat in balcon cat si in camerele alaturate aparand in una din camera mucegai si igrasie. Am luat legatura cu acest vecin si la fiecare discutie mi-a promis ca va pune geamurile cat de curand dar pana la aceasta data nu a facut-o si suntem deja la jumatatea lunii noiembrie, geamurile fiind demontate inca din luna iulie 2015.
Am incercat sa am o discutie cu presedintele asociatiei de locatari dar fara rezultat. Cineva mi-a spus sa depun o sezizare la Inspectoratul de stat in constructii Timis dar inainte as avea nevoie de sfaturile dumneavoastra cu privire la rezolvarea acestei probleme. In afara de o actiune in instanta mai exista si alta posibilitate de a rezolva aceasta problema?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:33, 13 Noiembrie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
Aveti in vedere dispozitiile in vigoare
L nr 230/2007 Art. 11. - (1) Proprietarul poate aduce îmbunătăţiri sau modificări proprietăţii sale individuale, cu respectarea prevederilor legale referitoare la autorizarea de către autoritatea publică locală a modificărilor constructive, fără a pune în pericol integritatea structurală a clădirii sau a altor proprietăţi individuale.
(2) Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinaţia proprietăţii comune fără a obţine mai întâi acceptul din partea asociaţiei de proprietari.
Art. 14. - Proprietarul este obligat să menţină proprietatea sa individuală, apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, în stare bună, pe propria cheltuială. Niciun proprietar nu poate încălca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comună sau individuală a celorlalţi proprietari din condominiu.
Art. 17. - Dacă proprietarul unui apartament ori spaţiu sau oricare altă persoană care acţionează în numele său provoacă daune oricărei părţi din proprietatea comună sau unui alt apartament ori spaţiu, respectivul proprietar sau respectiva persoană are obligaţia să repare stricăciunile ori să plătească cheltuielile pentru lucrările de reparaţii.
Art. 18. - În cazurile în care în clădirile de locuinţe unul dintre proprietari sau chiriaşi împiedică, cu bună-ştiinţă şi sub orice formă, folosirea normală a clădirii de locuit, creând prejudicii celorlalţi proprietari ori chiriaşi, după caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instanţei să hotărască măsurile pentru folosirea normală a clădirii, precum şi plata daunelor.
umircea2015 a scris:
In afara de o actiune in instanta mai exista si alta posibilitate de a rezolva aceasta problema?

Pana la instanta este mai economic si mai rapid sa sesizati institutiile care au atributiuni in ce priveste constructiile, urbanismul, disciplina in constructii.
Sesizati in primul rand pe adresa de email "Serviciul de urbanism si afisaj stradal", serviciu aflat in cadrul Politiei locale subordonat Primariei. Acestia verifica si va trimi si dumneavoastra rezultatul verificarilor iar acest raspuns o sa-l puteti folosi apoi in instanta daca va fdi cazul.
Sigur ca puteti sa sesizati Primaria, Inspectoratul in constructii, Institutia arhitectului sef al municipiului, al judetului... Pentru toate acestea gasiti adresele de email si sigur vor raspunde.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am cumparat un apartament in septembrie , am renovat baia si ... Silvia Dora Silvia Dora Am cumparat un apartament in septembrie , am renovat baia si bucataria, am schimbat tot , gresie, faiantă etc. Ne am mutat in decembrie. Apartamentul are ... (vezi toată discuția)
Reclamatie nerezolvata la primarie Alina-kajtar Alina-kajtar Buna...as avea nevoie de un sfat din partea cuiva specializat. Locuiesc intr-un bloc cu 10 etaje la etajul 9.Vecina de la etajul 8 si-a izolat termic cu ... (vezi toată discuția)
Balcon cu sticla mata spre vecin Teo.ionita Teo.ionita Buna seara ! Am achizitionat o casa care are un balcon spre curtea vecinului: balconul terminandu-se chiar la limita de proprietate. Acesta era inchis cu ... (vezi toată discuția)