Buna ziua,
In primul rand trebuie sa verificati pe site-ul Casei de Asigurari din Romania, in judetul in care locuiti daca sunteti asigurata (in baza CNP).
Potrivit legislatiei din Romania, orice asigurat la Casa de Asigurari de Sanatate poate beneficia de cardul european de sanatate. Acest card se elibereaza la cerere, este valabil 6 luni de la data emiterii/ cererii acestuia, cu conditia sa-si pastreze statutul de asigurat.
Pachetul de asigurari acoperit prin cardul european de sanatate, poate varia de la o tara la alta, in functie de protocolul incheia intre Romania si tara din UE respectiva. De regula se deconteaza doar cazurile de urgenta, dar trebuie intrebat totusi la CNAS.
In ceeace priveste rezidenta, atata timp cat sunteti cetatean roman si aveti CI, se considera ca primul domiciliu este in Romania, iar resedinta poate fi in Suedia ( domiciliu temporar).
Din acest considerent atata timp cat nu detineti calitatea de asigurat obligatoriu in Suedia, sistemul medical de acolo nu poate deconta nasterea. Desigur, se aplica regulile din tara respectiva, iar sotul dvs. trebuie sa intrebe, ce servicii medicale sunt acoperite de asigurarea dumnealui, pentru dependenti (daca ati declara domiciliul principal in SUEDIA).
In orice tara, asigurarea de stat obligatorie contine doar anumite servicii de baza, restul fiind contra cost.
Se poate deconta daca detineti o asigurare privata de sanatate din Romania cu acoperire internationala, dar depinde daca acum va poate primi in asigurare (depinde in ce luna de sarcina sunteti). Daca doriti ne putem interesa (mesaj privat).
Concluzionand, sunt trei posibilitati teoretice:
- Card european de sanatate din Romania (trebuie intrebat la CNAS);
- Asigurarea sotului (daca ati detine calitatea de dependent cu domiciliul in Suedia);
- Asigurare privata de sanatate din Romania cu acoperire internationata pentru acest serviciu medical.
Buna ziua,
Asa cum am formulat "dependent" reprezinta un membru al familiei care nu are venituri - acest termen se foloseste de regula la asigurarile private de sanatate.
Potrivit legii asigurarilor de sanatate, aceste persoane sunt denumite "coasigurati".
"În cazul persoanelor fără venituri, dacă acestea sunt căsătorite, iar soţul/soţia are calitatea de asigurat sau au copii care au calitatea de asigurat, acestea pot deveni coasigurate (vor fi asigurate fără plata contribuţiei)."
In Romania pentru a dovedi calitatea de coasigurat, sunt necesare o serie de documente, ca de exemplu: adeverinţă că nu a realizat venituri, copie certificat căsătorie, copie BI/CI - dupa caz.
Asadar, similar legislatiei din Romania, trebuie sa cunoasteti ce prevede legea tarii respective - pentru a deveni coasigurat.