avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Nastere in Suedia - sotie rezident in Suedia asigurata ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Nastere in Suedia - sotie rezident in Suedia asigurata in Romania

Buna ziua!
Sunt cetatean al Romaniei, iar sotul meu este roman cu cetatenie dubla(si suedeza) stabilit in Suedia. Ne-am casatorit de 1 an si acum asteptam un copil. Am obtinut numarul personal in Suedia, dar pentru ca nu am gasit rapid ceva de munca acolo mi-am continuat serviciul din Romania. Figurez ca locuind in Suedia (am fost lunar la sotul meu, in toate vacantele, concediile...), dar faptul ca lucrez in Romania poate duce cu gandul la doua tari de resedinta. Pana acum am bebeniciat de cateva consultatii gratuite pentru gravide...De la Casa de Asigurari de Sanatate din Suedia un functionar I-a spus ca nu se poate sa beneficiez de asigurarea sotului meu deoarece am asigurare de sanatate in Romania si ca s-ar putea sa platesc nasterea in jur de 3-4.ooo de euro. Tot acolo ni s-au mai dat si informatii eronate... Pentru ca am muncit in Romania imi doresc sa beneficiez de indemnizatie si de toate drepturile mele, astfel pastrandu-mi sarviciul pana ma lamuresc daca ma adaptez sau nu la Suedia. In acelasi timp mi-as fi dorit sa nasc langa sotul meu (el nu mai are dreptul la concediu). Mi-as dori sa stiu daca intr-adevar trebuie sa platesc nasterea, ce drepturi am ca sotie a unui om care are si cetatenie suedeza. Dupa nastere oricum voi locui cu el cel putin 2 ani...Atunci voi avea vreun drept sau totul depinde de asigurarea mea de sanatate?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: IRIS AG BROKER de ASIGURARE , Consultant asigurari 16:20, 15 Noiembrie 2015
Buna ziua,

In primul rand trebuie sa verificati pe site-ul Casei de Asigurari din Romania, in judetul in care locuiti daca sunteti asigurata (in baza CNP).

Potrivit legislatiei din Romania, orice asigurat la Casa de Asigurari de Sanatate poate beneficia de cardul european de sanatate. Acest card se elibereaza la cerere, este valabil 6 luni de la data emiterii/ cererii acestuia, cu conditia sa-si pastreze statutul de asigurat.

Pachetul de asigurari acoperit prin cardul european de sanatate, poate varia de la o tara la alta, in functie de protocolul incheia intre Romania si tara din UE respectiva. De regula se deconteaza doar cazurile de urgenta, dar trebuie intrebat totusi la CNAS.

In ceeace priveste rezidenta, atata timp cat sunteti cetatean roman si aveti CI, se considera ca primul domiciliu este in Romania, iar resedinta poate fi in Suedia ( domiciliu temporar).

Din acest considerent atata timp cat nu detineti calitatea de asigurat obligatoriu in Suedia, sistemul medical de acolo nu poate deconta nasterea. Desigur, se aplica regulile din tara respectiva, iar sotul dvs. trebuie sa intrebe, ce servicii medicale sunt acoperite de asigurarea dumnealui, pentru dependenti (daca ati declara domiciliul principal in SUEDIA).

In orice tara, asigurarea de stat obligatorie contine doar anumite servicii de baza, restul fiind contra cost.

Se poate deconta daca detineti o asigurare privata de sanatate din Romania cu acoperire internationala, dar depinde daca acum va poate primi in asigurare (depinde in ce luna de sarcina sunteti). Daca doriti ne putem interesa (mesaj privat).

Concluzionand, sunt trei posibilitati teoretice:
- Card european de sanatate din Romania (trebuie intrebat la CNAS);
- Asigurarea sotului (daca ati detine calitatea de dependent cu domiciliul in Suedia);
- Asigurare privata de sanatate din Romania cu acoperire internationata pentru acest serviciu medical.

In primul rand multumesc mult pentru raspuns! Puteti sa ma lamuriti ce inseamna sa am calitatea de dependent cu domiciliul in Suedia?
Buna ziua,

Asa cum am formulat "dependent" reprezinta un membru al familiei care nu are venituri - acest termen se foloseste de regula la asigurarile private de sanatate.

Potrivit legii asigurarilor de sanatate, aceste persoane sunt denumite "coasigurati".
"În cazul persoanelor fără venituri, dacă acestea sunt căsătorite, iar soţul/soţia are calitatea de asigurat sau au copii care au calitatea de asigurat, acestea pot deveni coasigurate (vor fi asigurate fără plata contribuţiei)."

In Romania pentru a dovedi calitatea de coasigurat, sunt necesare o serie de documente, ca de exemplu: adeverinţă că nu a realizat venituri, copie certificat căsătorie, copie BI/CI - dupa caz.

Asadar, similar legislatiei din Romania, trebuie sa cunoasteti ce prevede legea tarii respective - pentru a deveni coasigurat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Card european de sanatate emilia0458 emilia0458 buna ziua,ma numesc emilia si am o nelamurire in legatura cu acest card european de sanatate si anume:a trebuit sa plec de urgenta in strainatate si nu am avut ... (vezi toată discuția)
Asigurari sociale angi prunaru angi prunaru Buna seara,am o întrebare:în perioada 2008-2012 nu am cotizat la sistemul de asigurari de sanatate,am fost co-asigurat pe asigurarea sotului.Ïn 2012 am ... (vezi toată discuția)
Obtinerea formularului s1 florinfoc florinfoc Vă rog respectuos să-mi spuneţi dacă eu, în calitate de asigurat al C.N.A.S., pot solicita pentru soţia mea care se află în Suedia, eliberarea de ... (vezi toată discuția)