avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Asigurari sociale
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Asigurari sociale

Buna seara,am o întrebare:în perioada 2008-2012 nu am cotizat la sistemul de asigurari de sanatate,am fost co-asigurat pe asigurarea sotului.Ïn 2012 am deschis propria firma si am avut carte de munca platind din nou asigurarile medicale.Din 213 luna mai,mi-am desfacut contractul de munca pe firma,dar nu am mai platit asigurarile medicale.Am fost sa le platesc ca sa obtin cardul european de sanatate si cei de la OPSNAJ au zis ca trebuie sa platesc retroactiv din 2008 pâna când mi-am deschis firma in 2012,toate asigurarile.Nu am putut aduce dovada ca am fost co-asigurat deoarece nu am fost înregistrata la firma sotului,deci nu am figurat în nici un act ca co-asigurat,deci nu pot face dovada.Este legal sa platesc din urma niste asigurari de care nu am beneficiat,având o asigurare privata pentru a avea cardul european de sanatate?Oricum suma care ar trebui platita este imensa si nu pot plati.Exista vreo alta solutie în acest caz?Mi se pare totusi nedrept sa nu pot beneficia de acest card fiind fortata sa platesc pe atâti ani în urma.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: angi prunaru , utilizator 19:51, 17 August 2013
Nu ati intrebat, in ce sa constea dovada respectiva?
Dvoastra daca ati fost coasigurat apareti in sistem ca si coasigurat.
Calitatea de coasigurat se face in baza unei cereri la firma si a unei declaratii 112 pe care a completat-o cineva la firma sotului si a depus-o acolo. Mergeti la firma sotului si solocitati asa zisa dovada, daca sunteti sigura ca sotul v-a declarat acolo coasigurat.
Am fost deja si exact asta mi s-a spus ca ar fi trebuit sa faca el,si nu a facut-o.Eu figurez doar un an co-asigurat,când am fost si am luat adeverinta de persoana fara veni,iar el a facut cerere pentru a ma trece co-asigurat,dar nu a stiut ca asta trebuia sa facem an de an.Deci pe 2009,2010 si 2011 plus 2012 nu figurez ca si co-asigurat,deci trebuie sa platesc acesti ani.Problema e ca nu vreau,oricum sistemul medical românesc nu îmi ofera nimic de calitate.Deci asta e,otez varianta asigurare privata.
angi prunaru a scris:

Am fost deja si exact asta mi s-a spus ca ar fi trebuit sa faca el,si nu a facut-o.

Asta deja este o alta discutie.


angi prunaru a scris:
Problema e ca nu vreau,oricum sistemul medical românesc nu îmi ofera nimic de calitate.Deci asta e,otez varianta asigurare privata.

Sistemul nu are de unde sa stie ca daca dvoastra vi se face rau nu o sa sunati la salvarea de stat. De fapt pe asta se intemeiaza colectarea acestor taxe (este discutabila modalitatea), pe faptul ca orice roman poate apela 112, iar salvarea vine fara sa il intrebe daca a cotizat sau nu cass. Si stim ca atunci cand ne doare ceva, nimic nu mai conteaza.
cardul european de sanatate în orice tara UE asigura urgentele medicale si se platesc lunar aici în jur de 100 lei.O asigurare privata asigura la fel urgentele si în plus unele analize minore tot în caz de urgenta si costa în jur de 80 lei.Diferenta este ca nu trebuie sa platesc din urma pentru a fi asigurata în caz de urgenta,ci exact de la data începerii asigurarii.Mi se pare injust sistemul nostru de asigurari,asta e tot.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nastere in suedia - sotie rezident in suedia asigurata in romania guritaoana guritaoana Buna ziua! Sunt cetatean al Romaniei, iar sotul meu este roman cu cetatenie dubla(si suedeza) stabilit in Suedia. Ne-am casatorit de 1 an si acum asteptam un ... (vezi toată discuția)
Card european de sanatate smn smn Buna ziua, Va rog sa imi explicati si mie cum poate obtine fiica mea card european de sanatate, mentionez urmatoarele: - a fost salariata de la 20 octombrie ... (vezi toată discuția)
Salut ! intenționez sa lucrez ca șofer pe contract de muncă ... Costel85 Costel85 Salut ! Intenționez sa lucrez ca șofer pe contract de muncă belgian,3 luni cu 3 saptamani acasă in țară si tot asa,întrebarea este... atunci cand vin in ... (vezi toată discuția)