avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfacerea Contractului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfacerea Contractului de munca

Buna ziua, Am o mare dilema in desfacerea unui contract de munca a unui angajat cu functia de contabil.
A fost contabil in firma noastra multi ani la rand si am descoperit recent ca suntem furati. asociatul ii dadea bani pt a plati facturi la robotel iar ea falsifica semnatura in banca si platea toate aceste din banca.
Contabila a recunoscut tot urmand sa recuperam suma de bani datorata firmei.
Din cauza stresului si situatii formate in societate neincredere si dezgust total intregul colectiv doreste desfacerea contractului de munca. Contabila pana in acest moment nu si-a depus demisia.
Cum trebuie procedat in acest caz?
Cu ce articol se descafe contractul de munca?
In fisa de lichidare se trece suma pe care ea o datoreaza societatii sau?
Este o situatie foarte delicata si va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: lesko , utilizator 20:23, 15 Noiembrie 2015
Se intocmeste un referat in care se consemneaza ce s-a intamplat, se ia un angajament de plata si, eventual se propune desfacerea C.I.M. cu art. 61 lit. a) din Codul muncii. In urma acestui referat conducerea firmei poate decide sau nu acest lucru.
1. Pasii concediere disciplinara:
1. Primul pas este intocmirea unui referat de catre seful ierarhic cu privire la abaterea savarsita
2. Al doilea pas, constituirea comisiei de cercetare disciplinara.
3. Al treilea pas, convocarea salariatului in scris, in vederea desfasurarii procedurii cercetarii prealabile.
4. Al patrulea pas: desfasurarea propriu-zisa a cercetarii disciplinare prealabile.
5. Ultima etapa consta in emiterea deciziei de sanctionare discplinara si comunicarea deciziei.

Concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută.

art. 251 C.mun.
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un avocat sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

2. Principalele modalităţi de stabilire şi recuperare a prejudiciului produs angajatorului, atât în cazul răspunderii patrimoniale cât şi în cazul obligaţiei de restituire, sunt:
- învoiala părţilor;
- acţiunea în justiţie.

Însă, trebuie avut în vedere că angajamentul de plată nu constituie titlu executoriu şi, drept urmare, în baza lui nu se pot face reţineri salariale lunare pentru acoperirea pagubei.
multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacere cim, absente nemotivate mroby mroby Buna ziua, As dorii sa va intreb in ce conditii se poate desface un CIM pentru absentele nemotivate ale salariatului? Multumesc! (vezi toată discuția)
Desfacerea disciplinara a contractului de munca kristina1 kristina1 mi am pus demisia la fostul loc de munca in data de 26.11, nu am stat in preaviz, iar azi am primit o decizie de desfacere disciplinara a contractului in care ... (vezi toată discuția)
Stat de plata Ionelaanghel71@yahoo.com Ionelaanghel71@yahoo.com Daca nu semnez statul de plata(nelund nici un salariu)ce poate sa mi faca firma?Poate sa ma dea afara? Eu ce drepturi am? (vezi toată discuția)