avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Audierea suspectului este obligatorie?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Audierea suspectului este obligatorie?

Buna ziua!

intr-o plangere penala pentru abuz de incredere, inselaciune, santaj si amenintare , este obligatorie audierea de catre organele de cercetare penala (politie) a persoanei indicate ca fiind faptuitorul si inclusiv a martorilor indicati?
Cel mai recent răspuns: mericica , utilizator 22:06, 18 Noiembrie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
Daca se stabileste ca este vorba de o infractiune organul de urmarire penala are obligatia de a-l cita in vederea audierii.
Daca el nu va dori sa dea declaratie se poate prevala de acest drept neputand fi obligat sa declare ceva.
In practica insa se poate intampla sa ii se spuna verbal ca este obligat sa declare si necunoscand ce drepturi are sa dea declaratie.
Dupa ce procurorul a dispus ca urmărirea penală să se efectueze în continuare faţă de o persoana, organul de urmarire penala trebuie sa il cheme de indata pe acesta pentru a-i aduce la cunostinta fapta pentru care se efectuează urmărirea penală şi încadrarea juridică a acesteia.
Declaratia nu este obligatorie, suspectul se poate prevala de dreptul la tacere.
multumesc pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere penala mericica mericica Buna seara! pe scurt: in urma unei conventii verbale, persoana de buna credinta imprumut o cunostinta cu o suma de bani ..frumusica, bani ce urma sa mi-i ... (vezi toată discuția)
Obligatie de a da o declaratie danaa1 danaa1 O persoana chemata la politie, este obligata sa dea declaratie fara sa vrea? Parca legea spune ca o persoana citata are dreptul de a nu face nicio ... (vezi toată discuția)
Daca am fost citat in calitate de faptuitor, a fost pusa in miscare actiunea penala impotriva mea? eusaisapte eusaisapte Am fost citat in calitate de faptuitor intr-un dosar, fara a se preciza toate cele prevazute de art. 285 b)e)f)g) (2) din CPP, motiv pentru care nu stiu ce ... (vezi toată discuția)