avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 987 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Obligatie de a da o declaratie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Obligatie de a da o declaratie

O persoana chemata la politie, este obligata sa dea declaratie fara sa vrea?
Parca legea spune ca o persoana citata are dreptul de a nu face nicio declaraţie, atrăgându-i-se totodată atenţia că ceea ce declară poate fi folosit şi împotriva sa.
Politistul nu mi-a spus ca am dreptul de a nu da o declaratie, ci m-a obligat sa dau declaratie.
In acest sens nu se considera ca se incalca dreptul persoanei de a avea libertate cu privire de a da sau nu o declaratie?
Conteaza foarte mult in ce calitate ati fost citata.
In calitate de persoana suspecta.
Sigur, este vorba de dreptul dvs la aparare, inainte sa va asculte, in calitate de suspect trebuia să vi se pună în vedere că aveti dreptul de a nu face nicio declaraţie iar daca refuzati să dati declaraţii nu veti suferi nicio consecinţă defavorabilă, iar in situatia in care veti da declaratii, acestea vor putea fi folosite ca mijloace de probă împotriva dvs.
Încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează desfăşurarea procesului penal atrage nulitatea actului, aveti dreptul de a face plangere conf.art.336 c.p.p. impotriva actului de urmarire penala la procuror.
Ultima modificare: Vineri, 14 Noiembrie 2014
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Da, asa ziceam si eu, insa de fapt am aflat ca politistii dupa ce trimit citatii la persoanele suspecte, vatamate, s.a.m.d., cand persoanele chemate la organele ale politiei se prezinta, aceste organe nu le spun la persoanele suspecte despre dreptul lor de a nu declara nimic, ci trec direct la subiect, le cere persoanelor chemate sa povesteasca despre ce stiu, apoi ii pune sa dea declaratie cum au povestit, din contra unii politisti intrec masura prin faptul ca ii pune pe parti sa scrie in declaratie cea ce le dicteaza politistul.
Vi se pare corect?

Dictarea unei declaratii nu mi se pare corecta, trebuie lasat ca partea chemata sa declare ce vrea, asta ca sa se vada la urma cat IQ are persoana care da o declaratie si indiferent daca face greseli de gramatica, pentru ca daca o declaratie dictata de un politist intelectual, si scrisa de o persoana neintelectuala, se va considera ca persoana care a scris declaratia dictata de politist este o persoana normala, intelectuala.
E corect asa?

Nu ar trebui facuta plangere si impotriva unor astfel de politisti care nu respecta codul de procedura penala?
Parerea mea este ca nu doar actul trebuie considerat ca nul, ci si sanctionarea politistului nu doar dreptul de a face plangere conf.art.336 c.p.p. impotriva actului de urmarire penala la procuror, ci si impotriva politistului.
Ce parere aveti?
Ultima modificare: Vineri, 14 Noiembrie 2014
danaa1, utilizator
Declaratiile se consemneaza in scris de catre organul de urmarire penala, dacă este de acord cu conţinutul declaraţiei scrise, suspectul sau inculpatul o semnează, de asemenea declaratia scrisă este semnată şi de organul de urmărire penală care a procedat la audierea suspectului sau a inculpatului si de avocat daca a participat.
Totusi ca regula conf. NCPP audierea suspectului sau inculpatului trebuie sa se înregistreaze cu mijloace tehnice audio sau audiovideo, daca nu este posibil acest lucru se consemnează în declaraţia suspectului sau inculpatului indicarea concretă a motivului.


Daca ati fost amenintat de organul de urmarire penala in vederea obtinerii declaratiilor puteti depune plangere penala impotriva acestuia.

ART. 280 c.p.
Cercetarea abuzivă
(1) Întrebuinţarea de promisiuni, ameninţări sau violenţe împotriva unei persoane urmărite sau judecate într-o cauză penală, de către un organ de cercetare penală, un procuror sau un judecător, pentru a o determina să dea ori să nu dea declaraţii, să dea declaraţii mincinoase ori să îşi retragă declaraţiile, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează producerea, falsificarea ori ticluirea de probe nereale de către un organ de cercetare penală, un procuror sau un judecător.
Ultima modificare: Vineri, 14 Noiembrie 2014
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legalitatea actelor in urmarirea penala mary6 mary6 Hristos a Inviat si Paste Fericit tuturor! Doresc pe aceasta cale sa-mi elucidati si mie niste nelamuriri in ce priveste desfasurarea urmaririi penale si ... (vezi toată discuția)
Consemnarea declaratiei de suspect/inculpat si continutul acesteia - art.110 alin 4 ncpp s.a. luci_an luci_an Buna ziua. Vreau si eu un raspuns cu privire la urmatoarea situatie: Este normal ca in cazul unei audieri a inculpatului, audierea efectiva sa fie facuta de ... (vezi toată discuția)
Calitatea de inculpat....... ce inseamna asta? auraneg auraneg daca intr-o cercetare penala ti se schimba titulatura din suspect in inculpat implica ce? (vezi toată discuția)