avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatia de proprietari- practici abuzive sau ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatia de proprietari- practici abuzive sau eluzive?

Femeia de servici- cum este calculat salariul conform legilor in vigoare? Pe numar persoane sau cota indiviza?
Curentul de pa casa scarii- cum este calculat conform legilor in vigoare? Pe numar persoane sau cota indiviza?
Gunoiul este trecut in taxa de la primarie- deci scos din calcul.
Administrator, presedinte, cenzor salarii- calculate pe cota indiviza.
Ce plateste un apartament nelocuit, conform avizierului afisat la scara?

La numar persoane trecut nici o persoana, este calculat in afara de sumele alocate pe cota indiviza si conform informatiilor de pe hirtie: calcul pe nr. persoane care in realitate este calcul pe cota indiviza. La avizier este subliniat ca la calculul pe nr. persoane este introdus: curentul pe scara si salariu femeie servici.

Abuziv sau eluziv sa se mentioneze un calcul specific de nr. persoane care in realitate este calcul pe cota indiviza?
Unul din membrii executivi are 4 persoane: plateste pe cota indiviza dar accepta sa fie trecuta informatia ca un calcul pe nr. persoane (un fals), are CT si plateste lunar ( anul trecut) s-a ridicat pe toate lunile de iarna pina la 10 lei, nu plateste pierderi de apa deoarece s-a hotarit daca ai un anumit apometru clasa nu stiu de care ( am pus si eu dar nu retin ce am cumparat la aceea data). Nici presedintele nu sta rau in privinta privilegiilor.

Apartament nelocuit plateste, conform avizierului, si pe numar persoane care nu exista si cota indiviza. In realitate, toate calculele sint facute pe cota indiviza si nu are nimic cu numarul de persoane.

In acest caz, de ce se specifica ca anumite calcule sint facute pe numarul de persoane cind acest lucru este fals? Abuziv sau eluziv?

Cel mai recent răspuns: ContSters371153 , utilizator 23:15, 20 Noiembrie 2015
pai legea prevede asa:
hg1588/2007
SECŢIUNEA a 4-a

Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviză de proprietate

Art. 43. - Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate, în funcţie de suprafaţa utilă a apartamentelor şi a spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, reprezintă cheltuielile efectuate pentru administrarea, întreţinerea, repararea, exploatarea şi, după caz, consolidarea părţilor de construcţii şi instalaţii din condominiu aflate în proprietate comună.

Art. 44. - (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii şi, după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în şi pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de asociere: subsolul; conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalaţie de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor menajere; structura de rezistenţă; faţadele; acoperişul şi altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociaţiei: salarii sau remuneraţii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curăţenie etc; indemnizaţii acordate membrilor asociaţiei de proprietari ori persoanelor alese: preşedintele, membrii comitetului executiv şi ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau poliţe de asigurări; alte servicii administrative către proprietatea comună.

(2) Dacă facturarea serviciilor publice de utilităţi este individuală, pentru consumurile de pe spaţiile comune furnizorii vor încheia contracte de furnizare cu asociaţia de proprietari, în condiţiile stabilite de comun acord.

Art. 45. - Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate se repartizează proporţional cu cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună a fiecărui proprietar, calculată în funcţie de suprafaţele utile ale tuturor apartamentelor şi ale spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă. Cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună a fiecărui proprietar este înscrisă în acordul de asociere. Modificările asupra cotei-părţi indivize se consemnează în acordul de asociere, conform regulii stabilite de acesta.

Art. 46. - (1) Suprafaţa utilă a apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă şi cota-parte indiviză de proprietate sunt stabilite potrivit actului de proprietate, după caz, contractul de vânzare-cumpărare, fişa cadastrală, contractul de construire sau procesul-verbal de predare-primire şi contractul de schimb sau contractul de donaţie şi/sau cele determinate pe bază de măsurători şi înscrise într-o documentaţie cadastrală recepţionată de oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară competent.

(2) In cazul în care suma cotelor-părţi indivize din actele de proprietate, care sunt fracţiuni abstracte pentru fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă din clădirea/blocul care constituie condominiul, nu este egală cu 100, comitetul executiv al asociaţiei de proprietari solicită întocmirea unei noi documentaţii cadastrale, prin punerea la dispoziţie a cărţii tehnice a imobilului şi cu respectarea prevederilor în vigoare cu privire la autorizarea, calitatea şi siguranţa construcţiilor.

(3) Cota-parte indiviză de proprietate reprezintă raportul procentual dintre suprafaţa utilă a apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă şi suma suprafeţelor utile ale tuturor apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă din condominiu.

Art. 47. - Cheltuielile aferente consumului de gaze la sobe pentru încălzire, în cazul în care nu există aparate de măsurare a acestuia pentru fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, inclusiv pentru proprietatea comună aferentă acestora, se repartizează tuturor proprietarilor din cadrul asociaţiei de proprietari proporţional cu cota-parte indiviză din proprietatea comună, aşa cum este înscrisă în acordul de asociere.

si pe persoane
SECŢIUNEA a 2-a

Repartizarea cheltuielilor pe număr de persoane

Art. 34. - Cheltuielile care sunt determinate de numărul persoanelor care locuiesc în condominiu şi nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de măsură se repartizează proporţional cu numărul de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în clădire în luna pentru care se calculează lista de plată şi reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru: apă rece, caldă şi canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrică utilizată pentru funcţionarea instalaţiilor comune; colectarea deşeurilor menajere, vidanjare.
La avizier este subliniat ca la calculul pe nr. persoane este introdus: curentul pe scara si salariu femeie servici.

curentul e corect dar salariul femei de servici se face pe cota parte indiviza
Ultima modificare: Duminică, 15 Noiembrie 2015
fyeratanye, utilizator
Conform avizierului el + salariu femeie de servici- sint calculate pe nr. persoane. Asa este informatia pe avizier. In realitate sint amindoua calculate pe cota parte.

De ce electricitatea pe scara sa fie pe nr persoane si femeia servici pe cota parte?
Cum se justifica salariul ptr. munca femeii de servici in urma unui apartament nelocuit si in urma unui apartament locuit, mai mic de dimensiuni ( cota parte mai mica) dar cu 4 persoane care se freaca pe scari + oaspetii de weekend?

Am vazut ca este acceptat ca salariul femeii de servici sa intre in categoria "cheltuieli pentru curatenie" si astfel flexibilitatea de a fi calculat ca o cota parte- atunci se poate intelege ca nu exista salariu ci o cheltuiala cum ar fi detergentul, cirpa, burete, mop, etc. Administratorul ar intra in "cheltuieli de administratie": hirtie, pix, calculator, etc.

In situatia administratiei in discutie pentru unii( si eu printe altii) nu mai reprezinta nimic nr. de persoane, ca pleci sau stai, ca sint 1 sau 50 persoane in apartament. Nu se mai raporteaza miscarile scoatere/ introducere intretinere la administratie.

Cum multe categorii ies din atributiile de calcul pe nr persoane al administratorului: caldura,gunoiul, gaz (unde e cazul), el, curatenia, etc- atunci timpul si salariul administratorului nu se mai justifica.
Imi convine plata pe cota parte chiar daca este mai mare ca al altora. Dar economia se face la salariul administratorului sau lipsa lui.
Ultima modificare: Duminică, 15 Noiembrie 2015
ContSters371153, utilizator
1-Conform dispozitii in vigoare proprietarul este obligat sa achite cote parti comune,chiar daca apartamentul nu este locuit
2-Referitor la prestatia femeii de serviciu-este greu de identificat fiecare urma lasata pe caile comune din imobil de catre 4 persoane care se freaca pe scari + oaspetii de weekend
Ultima modificare: Duminică, 15 Noiembrie 2015
ynocentta, utilizator
Corect. Din partea mea sa existe numai calcule pe cota parte astfel creativitatile care provin de la calculul pe nr.persoane si alte practici abuzive-dispar.

Nu cred ca este legal, calculele facute pe baza cheltuieli cota parte sa fie inregistrate la avizier ( si inclus in suma totala de plata a intretinerii) pe coloana Calcule pe nr.persoana. Sint 2 forme de calcul total diferite fiecare mentionate pe avizier. Abuziv sau eluziv? legal nu poate fi.

Pornind de la faptul ca un apartament nelocuit poate sa participe cu zero (0) mizerie pe casa scarii- iata ca ceva tot poate fi identificat usor, atunci se poate afirma ca un apartament locuit ( nu are importanta acum nr ocupantilor) participa cu o mizerie mai mare ca apartamentului nelocuit.

Tot nu s-a discutat de ce electricitatea este calculata pe baza frecusului de numar ocupanti apartamente dar nu acelas calcul este acceptat la serviciul de curatenie. Eu sustin ca toate actualele calcule pe nr. persoana sa fie trecute la calcul pe cota parti si administratorul sa fie reevaluat timpul si salariul.
Un administrator si cu cunostinte tehnice (reparatii), curatenie pe scara, sa fie luat in consideratie pentru pozitia de administrator si astfel sa se justifice salariul si timpul.

Pozitia de administrator necesita sa aiba mai multe sarcini printre care si de curatenie daca asoc. este in pozitie cu apartamente nelocuite sau cu putini ocupanti.



Ultima modificare: Duminică, 15 Noiembrie 2015
ContSters371153, utilizator
Ingrijitorul se plateste dupa cota indiviza de proprietate si nu dupa numarul de persoane.
Recent am intalnit o asociatie careia i s-a cerut de catre biroul specializat al primariei sa se conformeze legii 230/2007
Asadar, aici nu sunt alte optiuni.

Alte discuții în legătură

Repartizare cheltuieli maria.o maria.o 1. In cazul apartamentelor nelocuite, cum se repartizeaza cheltuielile? Se aplica reglementarile general valabile,adica : energia electrica pe scara pt. o ... (vezi toată discuția)
Plata intretinere mari112 mari112 Buna ziua, as dori sa aflu ce trebuie sa apara pe lista de intretinere in dreptul unui apartament in care nu locuieste nimeni. Mai concret detin o garsoniera ... (vezi toată discuția)
Retragere asociatie de proprietari Videodek Videodek stau la parter de bloc si folosesc pentru accesul in locuinta intrarea suplimentara construita direct din trotuar, prin extinderea ... (vezi toată discuția)