avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Renuntare la apel-efecte
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Renuntare la apel-efecte

Buna ziua!
Am introdus o cerere de chemare in judecata avand ca obiect "contestatie proces verbal de contraventie". Sunt sofer de meserie si am dorit, doar, sa aman momentul suspendarii permisului. Procesul in prima instanta s-a finalizat cu o respingere a cererii, evident, urmand sa primesc cat de curand hotararea acasa.
Ceea ce ma intereseaza acum, este de a face in asa fel incat permisul sa-mi fie suspendat in perioada aleasa de mine...decembrie spre exemplu, intrucat este perioada in care nu lucrez si nu risc sa-mi pierd locul de munca.
Probabil ca singura optiune ar fi aceea a renuntarii la calea de atac "Apelul" intr-un moment care sa-mi profite.
Predarea permisului la politie fara alte demersuri la instanta, intr-un moment ales de mine, n-ar avea niciun efect pana nu ar ramane hotararea definitiva, probabil.
Va rog sa-mi dati cateva sfaturi privind pasii pe care trebuie sa-i parcurg privind: cererea de renuntare, momentul ramanerii definitive a hotararii dupa renuntare la apel, cand pot preda permisul la politie etc.
Ultima modificare: Duminică, 15 Noiembrie 2015
robix, utilizator
Cel mai recent răspuns: robix , utilizator 00:32, 18 Noiembrie 2015
Daca inca nu ati formulat apel, nu aveti nevoie sa faceti o "cerere de renuntare la apel".

Hotararea va ramane definitiva dupa expirarea termenului de apel. Aceasta inseamna ca dupa ce vi se va comunica hotararea acasa, asteptati sa treaca cele 30 de zile care reprezinta termenul de apel, apoi va duceti cu ea la registratura instantei care a emis-o si solicitati sa va puna pe ea stampila cu mentiunea definitiva.

Apoi mergeti la politie si predati permisul.
....idea era alta: prin anumite cai procedurale, sa fac in asa fel incat sa-mi aleg eu perioada in care permisul sa fie suspendat. De exemplu as dori sa depun permisul la politie chiar in periada de 30 de zile pe care o am la dispozitie pentru depunerea apelului, situatie care nu ar fi posibila, banuiesc, pana ce hotararea primei instante nu ramane definitiva...Deci cum sa fac ca hotararea primei instante sa ramana definitiva inaintea expirarii termenului de depunere a apelului.
robix a scris:

..Deci cum sa fac ca hotararea primei instante sa ramana definitiva inaintea expirarii termenului de depunere a apelului.

Nu exista aceasta posibilitate, pentru ca hotararea instantei de fond ramane definitiva la data expirarii termenului de apel potrivit disp.art.634 c.proc.civ, iar legalizarea hotararii cu mentiunea " definitiva" o puteti obtine evident numai dupa ramanerea definitiva a hotararii.
Art. 634
Hotărârile definitive
(1) Sunt hotărâri definitive:
1. hotărârile care nu sunt supuse apelului şi nici recursului;
2. hotărârile date în primă instanţă, fără drept de apel, neatacate cu recurs;
3. hotărârile date în primă instanţă, care nu au fost atacate cu apel;
4. hotărârile date în apel, fără drept de recurs, precum şi cele neatacate cu recurs;
5. hotărârile date în recurs, chiar dacă prin acestea s-a soluţionat fondul pricinii;
6. orice alte hotărâri care, potrivit legii, nu mai pot fi atacate cu recurs.

(2) Hotărârile prevăzute la alin. (1) devin definitive la data expirării termenului de exercitare a apelului ori recursului sau, după caz, la data pronunţării.

Prin urmare fie nu formulati apel in termenul de 30 de zile de la comunicare si predati permisul in termen de 15 zile de la ramanerea definitiva a hotararii instantei de fond, fie formulati apel , iar daca se respinge apelul, predati permisul in termen de 15 zile de la pronuntarea hotararii instantei de apel.


Ultima modificare: Marți, 17 Noiembrie 2015
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Multumesc pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retragere contestatie - predare permis 1974lili 1974lili Buna ziua, in urma suspendarii permisului de conducere datorita neacordarii de prioritate la trecerea de pietoni, am facut recurs, deoarece nu am vazut cand ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara - data inceperii platii mihaelabellinvia mihaelabellinvia Buna ziua! Am avut in curs o ordonanta presedentiala care mi-a fost acceptata in parte, adica doar pensia alimentara, iar in hotarare scrie asa: \"Stabileşte ... (vezi toată discuția)
Hotarari definitive ncpc MihaiBucur MihaiBucur Buna seara, pe noua procedura civila hotararile judecatoresti de la fond ce pot fi atacate exclusiv cu apel (ex. hotararile din contestatia la executare), si ... (vezi toată discuția)