avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Achiziţii şi livrări ... Facturare cu sau fara TVA? Inregistrare ROI?
Discuție deschisă în Achiziţii şi livrări intracomunitare

Facturare cu sau fara TVA? Inregistrare ROI?

1) Am o firma platitoare de TVA si prestez servicii IT la o firma neplatitoare de TVA din UK. In acest caz facturez cu TVA 0, TVA 24% sau fara TVA?

2) Am un PFA. Lucrez doar cu firme din strainatate. Cand trebuie sa ma inregistrez in ROI? Doar dupa depasirea plafonului TVA sau cand?

3) Ce fac in cazul in care ar fi trebuit sa ma inregistrez in ROI de cativa ani? Am pfa de 6 ani, si cred ca trebuia sa ma inregistrez de la inceput. Ce pot face?

Cel mai recent răspuns: gistra , utilizator 12:22, 10 Februarie 2016
1. catre PF sau PJ care nu au TVA valid in VIES : 24 % ( sau va inregistrati in sistemul M1SS si facturati cu TVA ul din tara de destinatie( dar il virati lunar acolo prin intermediul anafului).
2. inainte de prima factura facuta catre un platitor de tva din UE
3. Va inregistrati acum si sperati ca nu vine controlul. Daca vine riscati o amenda de 1.000-5000 de lei pt neinregistrare in ROI + amenda 1.000-5.000 pt nedepunerea declaratiei 390. Va poate da dispozitie sa depuneti declaratia 390 retroactiv. TVA de plata nu exista.
Robert_vlajoaga a scris:

2. inainte de prima factura facuta catre un platitor de tva din UE



imi puteti spune unde scrie acest lucru? Pe internet am gasit asa:


Cine nu se poate inscrie?

In Registrul operatorilor intracomunitari nu se inscriu:
-persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA normal sau special;


sursa: www.avocatnet.ro/content/art...


Obligativitatea înscrierii în Registrul Operatorilor Intracomunitari
Persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile au obligaţia înscrierii în ROI, astfel:
– la data solicitării înregistrării în scopuri de TVA a persoanelor impozabile şi persoanelor juridice neimpozabile, potrivit art. 153 sau 153 indice 1 din CF, dacă intenţionează să efectueze una sau mai multe operaţiuni intracomunitare menţionate mai sus;
– înainte de efectuarea operaţiunilor intracomunitare, de către persoanele înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 153 şi 153 indice 1 din CF.


sursa: [ link extern ]

Adica la ambele am inteles ca trebuie sa fii inregistrat in scopuri de TVA. Deci daca nu sunt inregistrat in scopuri de TVA atunci nu trebuie sa ma inscriu in ROI?
Ultima modificare: Miercuri, 10 Februarie 2016
gistra, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inscriere in registrul operatorilor intracomunitari roxana_c_09 roxana_c_09 Buna ziua, Sunt traducator PFA neplatitor de TVA si pentru a colabora cu diverse birouri din UE mi s-a cerut un nr de TVA. Din cate am inteles, pentru a ... (vezi toată discuția)
Pfa inregistrare in roi? flintes flintes Buna ziua ! In legatura cu inregistrarea mea ca PFA neplatitor de TVA in ROI mi sa raspuns. Pentru a desfasura o activitate in UE trebuie sa ma inscriu in ROI ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea in registrul operatorilor intracomunitari - pfa-ul trebuie declarat obligatoriu ca platitor de tva ? LaurentiuPopaBrasov LaurentiuPopaBrasov In urma incheierii unui contract de colaborare cu un partener extern ( prestare servicii ), este necesara inscrierea PFA-ului in Registrul Operatorilor ... (vezi toată discuția)