avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Constructie gard
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Constructie gard

Buna ziua !. In anul 2003 am construit o casa pe un teren de 400 mp cumparat in anul mentionat. La inscrierea constructiei in CF am executat planul topografic, in realitate fiind doar 384mp. In prezent intentionez sa construiesc un garaj si am masurat personal laturile terenului,care sunt 8.88x44.40x8.80 ,terenul fiind dreptunghiular. In CF ,schita de dezmembrare din 1959,arata ca dimensiunile parcelei sunt de 9 x 44.40m . Am masurat frontul stradal al vecinului care detine cealalta parcela si are cu 12 cm in plus. In cazul acesta vecinul poate fi obligat sa mute gardul pe care la construit in anii 90' fara autorizatie de constructie? Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 07:26, 20 Noiembrie 2015
Există acțiunea în grănițuire , de stabilire a hotarului comun, acțiune imprescriptibilă
Mai are cativa ani si uzucapeaza vecinul. Pe de alta parte, desi se poate face ce ati aratat dv., asta depinde si de actele vecinului.
Buna ziua! Va multumesc pentru raspuns, insa doresc inca cateva lamuriri. Conform CF, vecinul si-a cumparat in anul 1985, doar casa ,terenul aferent de 496 mp fiindu-i atribuit in FOLOSINTA . Momentan nu stiu daca a cumparat si terenul, s-au acesta a ramas in continuare in propietatea statului. Gardul cu pricina ,conform martorilor, la construit in intre1985-1990 cu intentia clara de a intra pe propietatea invecinata, deoarece aceasta era doar o gradina unde nu locuia nimeni. In cat timp poate uzucapa ? Faptul ca nu detine autorizatie de constructie ,nu conteaza in instanta? Se poat cere granituirea ,ca ultima solutie sau este o cauza pierduta? Va multumesc !
Acțiunea în grănituire este imprescriptibilă în sensul că poate fi solicitată fără a fi limită de timp.Se poate face grănițuire și față de proprietatea statului.
Faptul că are sau nu autorizație de construire este o răspundere administrativă , care poate fi sancționată administrativ în sensul că este obligat să intre în legalitate.
Faptul de a construi pe domeniul public dă dreptul primăriei de a solicita demolarea fără intervenția instanței (ați arătat că era o grădină părăsită. Și totuși, chiar dacă era o grădină părăsită , fără stăpân, ea aparținea statului- nu există teren fără proprietar).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza - granituire tytys tytys Am cumparat in anul 2005 o casa cu un teren aferent de 1500 mp conform titlului de proprietate al fostilor proprietari,iar expertul dupa efectuarea ... (vezi toată discuția)
Problema delimitare hotar Rmy17 Rmy17 Buna ziua, am cumparat un teren cu o casa veche de vreo 60 de ani din chirpic.La cumparare vanzatorii mi-au prezentat cadastrul care arata terenul ca avand ... (vezi toată discuția)
Proprietate întabulată peste care ulterior au suprapus o parcelă vecină, parțial în cadastru fără notare în cf Ardelean Gheorghe Ardelean Gheorghe Bună ziua, Prezint mai jos o situație din OCPI și Justiție probabil extrem de rar întâlnită, așadar interesantă. ... (vezi toată discuția)