avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cost mare reparatie subsol
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cost mare reparatie subsol

cam cat ar costa schimbarea la subsol a tevei de la wc daca aceasta se face pe coloana sau general?
caci la noi sunt asa probleme si aud ceva sume de la 2500-7000 lei totusi mi se pare cam exagerate aceste sume.
multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 16:39, 18 Noiembrie 2015
Pai, depinde de lungimea portiunii de coloana, de materialele folosite, de cata manopera este necesara, pentru ca una e sa insiri niste teava pe o lungime de 10 m in subsol si alta e sa o inlocuiesti si pe verticala cu conectarea fiecarui apartament la coloana principala.

Costurile nu sunt exagerate.
Este diferenta semnificativa intre schimbarea la subsol a tevei de la wc si inlocuirea pe coloana
Inlocuirea instalatiei orizontale in subsol este mai usor de realizat deoarece este la vedere,pe cand inlocuirea instalatiei verticale implca pe langa dezafectarea instalatiei vechi,interventia in fiecare proprietate,spargerea cosului de tevi la nivelul fiecarui consumator-operatie care necesita atat munca cat si aport financiar mai mare
Puteti sa clarificati toate problemele discutand direct cu presedintele de asociatie
alina_25 a scris:
cam cat ar costa schimbarea la subsol a tevei de la wc daca aceasta se face pe coloana sau general?

Poate va ajuta cateva exemple din asociatia noastra:
- Inlocuit una coloana apa rece si una coloana scurgere de la subsol, demisol, parter, mezanin plus 10 etaje a costat aprpximativ 4500 lei
- Inlocuit una coloana apa rece plus una coloana canalizare de la etajul unu pana la subsol (15-17 metri fiecare coloana) a costat 1700 lei.
- Inlocuit 15 metri coloana scurgere situata in subsol (numai in subsol fara a merge spre parter) ne-a costat 500 lei
La fiecare din aceste lucrari au fost necesare mai mult sau mai putin materiale suplimentare (coturi, bride, coliere...). La unele au fost necesare lucrari de perforarea plansee, pereti, iar la altele nu. Iar acestea sigur ca au influientat pretul.
Aceste sume includ si materialele?
Da. Materialele plus manopera.
Costul materialelor se poate verifica cu aproximatie accesand siteul unor furnizori de materiale de constructii. Iar manopera, ca medie, este egala cu materialele. Ca procente am avut 40-60% materiale si 60-40% manopera, in functie si de complexitatea lucrarii.
Daca in subsol ne-au costat 350 lei materialele manopera a fost doar 150 lei, interventia fiind usoara, in spatiu larg, degajat... Atunci cand a trebuit sa se intre in fiecare apartament, sa se deculeze, sa se sparga, sa se devieze un pic, sa se refaca legaturile, sa se faca reparatiile in casa fiecaruia... sigur ca manopera a fost mai mare decat costul materialelor.

Alte discuții în legătură

Teava comuna de apa rece Virgil Sorcaru Virgil Sorcaru In situatia in care asociatia are angajat un instalator, in ce masura cheltuielile cu manopera pentru repararea de la teava comuna de apa rece a tronsunului ... (vezi toată discuția)
Reparatii parti comune in asociatia de proprietari aura 48 aura 48 #-oVreau sa intreb daca este normal sa schimbi toata coloana (apa rece, apa calda, scurgere) la un bloc de p + 8 etaje daca a refulat coloana de scurgere la ... (vezi toată discuția)
Reparatii coloana de apa dianacicero dianacicero Buna ziua, Am urmatoarea situatie: vecina de dedesubt vrea sa schimbe coloana de apa verticala, deci cea comuna, la nivelul apartamentului ei si pretinde ca ... (vezi toată discuția)