avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Teava comuna de apa rece
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Teava comuna de apa rece

In situatia in care asociatia are angajat un instalator, in ce masura cheltuielile cu manopera pentru repararea de la teava comuna de apa rece a tronsunului scarii trebuie platita de catre locatari?
Sunt de acord ca, costurile cu materialele folosite la remediare trebuie suportate de catre locatari, dar nu inteleg de ce trebuie platita si manopera instalatorului angajat permanent al asociatiei. Daca manopera intradevar trebuie suportata de catre locatari ce documente trebuie sa ne emita asociatia(chitanta, poces verbal, etc.)?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 12:35, 26 Ianuarie 2010
Stimate domn,
Instalatorul este angajat ca persoana fizica, persoana fizica autorizata, SC? Este contract de mentenanta? Sunt foarte multe variante de raspuns. in cazul unui contract de mentenanta, ar trebui sa existe o serie de lucrari care sunt incluse in plata acelui abonament. Daca este angajat, pur si simplu atunci nu vad de ce asociatia ar trebui sa-i plateasca manopera, mai ales ca este vorba de o lucrare de reparatie, nu de modernizare a instalaltiilor.
Apoi, manopera este repartizata pe cota parte indiviza tuturor proprietarilor si aceasta se va regasi in suma pentru intretinere, asa ca nu vi se va emite decat chitanta prin care se atesta plata cotelor lunare.
daca instalatorul; este angajat, precum spuneti, nu ia salariu ? ... poate mai vrea si o prima :(
Depinde de contractul incheiat cu instalatorul. Daca s-a prevazut in contract sau in fisa postului, de exemplu, ca instalatorul:
- verifica saptamanal subsolul blocului si instalatiile se alimentare si canalizare
- verifica o data pe luna terasele blocului, aerisirile si conductele de colectare a apei pluviale de pe bloc
- remediaza micile defectiuni care nu necesita mai mult de un om sau o manopera de maxim 2 ore
- aduce la cunostinta administratorului si/sau presedintelui orice defectiune aparuta si proprune solutii tehnice de remediere
- raspunde la orice ora la telefon si vine la asociatie in cel mult 20 de minute pentru a interveni la o avarie.
Acest serviciu se poate plati cu o suma de 200-300 lei/luna.
Pentru orice alte reparatii planificate sau nu dar care necesita un volum mai mare de munca sau necesita mai multi oameni se plateste manopera separat.

Este exemplul instalatorului nostru.
Atunci cand am inlocuit toate coloanele de la subsol pentru alimentare cu apa, canalizare, modificari de traseu, reparatii base am incheiat contracte separat pentru aceste lucrari. Au lucrat pentru inlocuirea conductelor de alimentare 5 oameni o sapatamana si inca o saptamana 6 oameni pentru coloanele de scurgere, base, etc.
Nici macar inlocuirea unei conducte de la subsol la etajul 1 nu poate sa o faca un singur om.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reparatii la instalatia de canalizare din subsolul blocului marinsandu marinsandu Buna seara! Va rog sa ma scuzati daca sunt prea insistent cu problemele pe care le ridic ,dar traiesc intr-o comunitate imposibila, nu din cauza neajunsurilor ... (vezi toată discuția)
Imi iese wc-ul in casa! ralucarrie ralucarrie Buna ziua!Am si eu o problema grava,stau la bloc si din data de 12 noiembrie 2011mi se infunda canalul de scurgere principal,imi iese in casa toata ... (vezi toată discuția)
Suportul cheltuielii unei reparatii la o coloana de apa comuna stagga stagga Buna ziua Am intampinat azi dimineata o problema si anume coloana de apa calda care trece pe la mine prin baie sa fisurat , coloanele de apa sunt neschimbate ... (vezi toată discuția)