Buna seara!
Va rog sa ma scuzati daca sunt prea insistent cu problemele pe care le ridic ,dar traiesc intr-o comunitate imposibila, nu din cauza neajunsurilor ci din cea a orgoliilor.
Va solicit un raspuns pertinent si la urmatoarea situatie:
locuiesc la parter, iar subsolul scarii este inundat de scurgerile din instalatia de canalizare de cativa ani buni. Aceasta situatie mi-a cauzat probleme majore ,atat de sanatate , cat si de confort datorita umezelii care s-a infiltrat prin pardoseala , al mirosului pestilential permanent din casa, al tintarilor omniprezenti atat vara cat si iarna, etc. Pentru efectuarea reparatiilor trebuiesc efectuate lucrari de amaploare, deoarece instalatia de canalizare nu are panta necesara de cand a fost construit blocul,remedierea acestui neajuns implicand spargeri in grinzile de fundatie ale blocului si desigur ca iscusiti constructori socialisti, nu au prevazut nici bresele din praguri pentru apa de avarie.Fata de cele relatate , va rog, spuneti-mi care ar fi calea de urmat ,avand in vedere ca nu dispun de o suma atat de mare pentru a demara lucrarile cu o firma, pe cont propriu, urmand a-mi recupera banii ulterior si nici sustinerea prea multor vecini(fondul de rulment este infim fata de costurilr lucrarii. Daca aduc inspectia sanitar vaterinara(SANEPID), saconstate situatia aratata, ar avea o rezolvare legala?
Incep prin a raspunde la intrebarea de sfirsit a mesajului dv.
Inspectia sanitara poate veni, constat si va amendeaza, nu face reparatiile.
Daca sunteti constituit in asociatie de proprietari, discutati intr-o adunare generala aceasta situatie si hotarati-va sa faceti reparatia.
Poate reusiti sa faceti lucrarile treptata, pe etape ca sa puteti sustine platile.
Hotarati-va cat mai repede si adunati lunar bani in fondul de reparatii. Peste 4-5 luni avand ceva bani, cautati o firma si faceti macar o parte din subsol. Peste alte 4-5 luni, mai adunati bani si continuati.
Totul trebuie facut prin asociatie si cu contributia tuturor proprietarilor sau a cat mai multi si nu pe cheltuiala individuala a dumneavoastra.
valitinu
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
NU trebuie sa va scuzati pt insistenta, moderatorii sunt niste oameni DEOSEBITI, sunt foarte bine pregatiti si intotdeauna au avut raspunsuri promte si de mare ajutor!!!
reparatiile din subsolul blocului trebuie efectuate de catre asociatia de proprietari?
nu de catre firma furnizoare de utilitati?
dupa cunostintele mele spre exemplu reteaua de alimentare cu apa potabila se repara de catre asociatia de proprietari doar partea care se afla dupa contor.
nu este la fel si cu canalizarea?
multumesc anticipat pentru raspuns
Reparatia instalatiilor de la subsol se face si se suporta de catre proprietarul instalatiei respective: pana la bransament (robinetul general) este proprietar furnizorul iar dupa bransament sunt proprietari cei din bloc (asociatia).
La canalizare este o situatie asemanatoare dar depinde ce anume trebuie reparat.
Daca se infunda basa din strada, dinafara blocului, apa reziduala poate sa refuleze in subsolul blocurilor din jur. Atunci un administrator sau presedinte de asociatie anunta furnizorul de apa. Acesta trimite o echipa de oameni cu vidanja si desfunda acea basa din strada. Nu va costa nimic.
Dar daca basa, canalizarea din strada, din afara blocului este in regula si basa blocului este infundata, asociatia trebuie sa si-o desfunde, contra cost cu orice firma inclusiv cu ajutorul furnizorului de apa. Dar pe banii proprietarilor.
Dupa cum cred ca stiti, subsolul tehnic si implicit toata instalatia de alimentare cu apa, incalzire ,canalizare , etc. face parte din partile comune ale scarii (blocului) si ca atare toti proprietarii de apt. de pe scara respectiva SUNT OBLIGATI sa contribuie la reparatie proportional cu cota-parte detinuita din totalul partilor comune! Comitetul executiv are dealtfel OBLIGATIA sa efectueze astfel de reparatii in cel mai scurt timp posibil tinand cont de focarul de infectie creat de refularea dejectiilor menajere! Solicitati in scris presedintelui asociatiei efectuarea cat mai rapida a reparatiilor necesare.Nu poate fi vorba de nici in orgoliu, este in caz major care pune in pericol sanatatea locatarilor de pe scara si nici nu poata fi pusa in discutie contributia partiala a unora sau altora la plata lucrarii.
Am avut(si am inca) aceiasi problema la blocul pe care il reprezint, va sugerez sa curatati foarte bine conducta de evacuare incepad de la cea mai apropiata gura de vizitare dinspre caminul colector si in sens invers(am folosit un cablu de otel cu o perie de sarma) si am desprins de pe conducta bucati de grasime intarita de marimea unui sapun de casa(ca sa zic asa)! Daca inlocuiti(consolidati) bine toate coturile si creati o panta de scurgere cat de cat, dar mai ale daca curatati bine conducta de evacuare spre caminul colector, rezolvati cat de cat problema.Am si eu aceiasi problema cu nivelul caminului fata de restul retelei colectoare.Consider ca furnizorul de apa local are datoria sa rezolve acest aspect intrucat caminul si reteaua de canalizare sunt deservite de el, mai ales ca in pretul apei este inclus si serv. de canalizare.Va doresc succes deplin si rabdare multa! Cu stima, Basarab S., presedinte asociatie.
Condominiu
mihailovin27
Buna ziua,
va rog frumos sa ma lamuriti cu un aspect legat de condominiu. De curand s-a infundat iar conducta de canalizare comuna , s-a facut sedinta cu ... (vezi toată discuția)
Beci insalubru
eu1982
Buna ziua!
Sunt locatara intr-un bloc cu patru scari,iar in scara mea sunt ; 15 apartamente din care 6 locuite.Avem asociatie de propietari si am cerut ... (vezi toată discuția)