avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... se pierde ajutorul de somaj in cazul in care ne ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

se pierde ajutorul de somaj in cazul in care ne angajam?

Buna ziua!
Am si eu o intrebare: in cazul in care vrem sa angajam o pers care este in somaj, acesta poate beneficia in continuare de ajutorul de somaj?
Dar daca il angajam cu contract de munca de 2 ore?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 21:08, 22 Iulie 2009
Din momentul in care dvs. angajati o persoana , aceasta nu mai poate beneficia de indemnizatia de somaj , chiar daca o angajati cu 2 ore .Persoana respectiva nu poate cumula calitatea de somer cu cea de angajat.
Exista o reglementare, Legea 76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, care permite cumulul salariului cu o parte din indemnizatia de somaj:

ART. 72 (1) Persoanele prevăzute la art. 17 alin. (1) şi alin. (2) lit. c) cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj potrivit legii şi care se angajează pentru program normal de lucru, conform prevederilor legale în vigoare, şi, ca urmare a angajării, le încetează plata indemnizaţiei de şomaj beneficiază, din momentul angajării până la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptăţite să primească indemnizaţia de şomaj, de o sumă lunară, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, stabilită şi, după caz, reactualizată conform legii.

(2) Nu beneficiază de prevederile alin. (1) persoanele care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani, precum şi persoanele pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendată potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbării duratei contractului individual de muncă, plata indemnizaţiei de şomaj încetează potrivit art. 44 lit. a).




~ Conținut șters la cerere ~
In momentul angajarii inceteaza calitatea de somer si indemnizatia de somaj.

Acea suma de 30% din somaj de care mai beneficiaza fostul somer , o va primi doar daca este angajat pe perioada nedeterminata si cu norma intreaga de lucru !
Suma respectiva se acorda doar pana cand ar mai fi primit somaj.

Daca il angajati pe perioada determinata, atunci indemnizatia de somaj se suspenda, urmand a fi reluata in plata dupa expirarea contractului, si nu se primeste acea suma de 30%.
Se poate cumula indemnizatia de somaj cu alte venituri lunare care nu pot fi mai mari decat valoarea indicatorului social de referinta.

Alte discuții în legătură

Intrerupere somaj perioada determinata CELENAROM CELENAROM daca sunt in somaj si ma angajez cu contract de munca pe perioada determinata sa zicem 3 luni la o firma iar ulterior ma angajez la o alta firma tot pe ... (vezi toată discuția)
Pierdere somaj AndreiCT AndreiCT Buna ziua! Imi cer scuze daca nu am postat acest mesaj in categoria potrivita. Am o problema la care nu am gasit rezolvare in alta parte. Sunt somer si ... (vezi toată discuția)
Somaj Lucia_pad Lucia_pad Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti in ce situatie pot primi cei 30% din indemnizatia de somaj , in cazul in care, dupa o luna de la inregistrarea la AJOFM, ca ... (vezi toată discuția)