Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal: scoaterea sau radierea din evidenta fiscala a unui mijloc de transport se face in baza unei declaratii la care se anexeaza:
- factura sau contractul de vanzare-cumparare care va fi insotit de o copie a certificatului de atestare fiscala care a stat la baza instrainarii mijlocului de transport;
- certificatul de distrugere eliberat de centrul de colectare a fierului vechi;
- certificatul de radiere emis de Politie in urma instrainarii.
Termenul scadent pentru declararea instrainarii este de 30 de zile de la data incheierii actului de vanzare-cumparare sau a certificatului de distrugere. Aceasta obligatie cade in sarcina vanzatorului respectiv a fostului proprietar.
Nedeclararea sau declararea instrainarii peste termenul legal prevazut de lege se sanctioneaza cu amenda.
Dv ati instrainat vehiculul fara incheiere de document de tranzactionare
Pentru radiere bun mobil din evidenta dv fiscala, va trebui sa obtineti o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare.
Este necesar sa formulati actiune in instanta impotriva aceluia care ati dat vehiculul,cu solicitarea ca instanta, prin hotararea pe care o va pronunta, sa constate ca ati vandut cumnatului un autoturism marca X cu numarul de inmatriculare Y,serie sasiu Z ......, hotarare care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare, sa dispuna radierea din circulatie a vehiculului si scoaterea din evidenta fiscala.