avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 914 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere penala - declaratii false
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere penala - declaratii false

Bună ziua,
În ultimul proces avut, reclamantul a făcut plângere penală împotriva mea, (după demararea procesului), pentru a constitui probe. După 2 luni, a introdus în dosarul civil,prin avocat, ca probă, nişte precizări, adresate Poliţiei, completare la plângerea penală fără nici o dovadă anexată.Am scris şi eu nişte precizări, adresate Poliţiei, în acelaşi dosar penal, prin care demontam acuzaţie cu acuzaţie, arătând că acele acuzaţii sunt de fapt inducerea în eroare a organelor judiciare şi declaraţii false; ca urmare, dosarul s-a clasat, fiindcă fapta nu există. Mai mult, în nota primită de la Poliţie, este specificat că d-na avocat a declarat că nu este împuternicită în acel dosar.
În motivarea hotărârii instanţei, nu se face referire la acel înscris şi nici la plângerea penală ca atare.
Întrebare:
Pot depune plângerea penală pentru dezinformarea organelor judiciare sau pentru ticluire de probe?
Mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 18:17, 22 Noiembrie 2015
Buna ziua,
Va sfatuiesc sa vedeti daca va incadrati in prevederile art 268 C.Pen.
va sfatuiesc sa va consultati si cu avocatul dumneavoastra.
Puteti formula plangere penala ptr.infractiunea de inducere in eroare a organelor judiciare conform art.268 NCP, daca sunt intrunite elementele constitutive ale acestei infractiuni.
Inducerea in eroare a justitiei presupune intentia de a declara lucruri pe care cineva le stie drept neadevarate sau faptul de a ticlui probe false pentru a acuza pe cineva. Nu este inducere in eroare a justitiei daca nu se poate demonstra intentia (de ex. daca fapta e reala, dar nu este infractiune, sau daca nu e dovedit ca fapta ar fi reala, dar nu e nici dovedit ca fapta nu era reala sau nu e dovedit ca cel care a depus plangere stia ca fapta nu era reala). Pe scurt, daca cel care a depus plangerea a actionat cu buna-credinta, nu este infractiune, chiar daca se dovedeste ca in cele din urma s-a inselat.
Inducerea în eroare a org. judiciare -art. 268Cod penal- este regândirea infracțiunii de denunțare calomnioasă. Și aici avem de a face cu latura obiectivă și latura subiectivă a infracțiunii. și trebuie urmărit faptul esențial- dacă cele relatate vor dovedi existența unei fapte penale, ale unei infracțiuni , pe care legea le pedepsește.
De multe ori, într-un proces civil , sunt relatate fapte nereale care nu sunt infracțiuni(a se vedea definiția infracțiunii) și care pot fii combătute cu proba contrară - acestea nu intră în categoria art. 268Cod penal.
As da un exemplu: cineva cumpara un mobil pe un website, mobilul ajunge la el si functioneaza, dar i se pare ca nu functioneaza la modul la care se astepta. Primitorul face o plangere penala pentru escrocherie, iar Politia decide ca nu este un caz penal, ci un diferend in drept civil. In acest caz cel care a facut plangerea avea incredintarea ca asta este calea de urmat. Deci, fapta pentru care s-a plans este reala, dar nu constituie infractiune. Aceasta nu este o inducere in eroare a justitiei, pentru ca nu a sustinut in mod fals ca s-ar fi petrecut anumite fapte.

Alt exemplu similar: cineva plateste o firma ca sa-i faca zugraveala si nu este multumit de calitatea zugravelii. Politia decide ca nu este fapta penala, ci un diferend in drept civil.

Alte discuții în legătură

Inducerea in eroare a organelor judiciare maintrebazi maintrebazi Buna ziua, Poate cineva sa ma sfatuiasca, daca am primit un NUP in ianuarie 31 ( acuzatie pt evaziune fiscala) mai pot face acum plangere pentru inducerea ... (vezi toată discuția)
Plangere penala calomnie/defaimare care este cel mai potrivit ... andrey0121 andrey0121 Plangere penala calomnie/defaimare Care este cel mai potrivit art. din Noul Codul Penal pentru calomnie/defaimare? Speta este aceea ca un reprezentant al ... (vezi toată discuția)