avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Acuzația de calomnie si defăimare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Acuzația de calomnie si defăimare

O fostă prietenă mi a deschis plângere la poliție pt santaj pe baza unei certi telefonice înregistrate de ea. Este fals. Dar pe baza plangerii am fost perchezitionat acasa pt gasirea unor potențiale filmări sau poze si chemat la poliție sa fac o declarație.
Totul este fals pe fondul geloziei sale bolnave pe care am ignorat o până acum.
As dori sa stiu daca o pot acuza de calomnie si defăimare cu ajutorul unui avocat?
Multumesc
Sorin
Cel mai recent răspuns: Macesului , utilizator 20:50, 18 Februarie 2020
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti depune o plangere penala, pentru denuntare calomnioasa.

Daca, insa, ati fost denigrat de prietena dumneavoastra, ofensat in public, suferind un prejudiciu legat de onoare ori demnitate, poate fi angajata raspunderea civila delictuala a acesteia, putand fi obligata la plata unor despagubiri morale.

CAPITOLUL II
Infracţiuni privind frontiera de stat

Art. 268

Inducerea în eroare a organelor judiciare

(1) Sesizarea penală, făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori în legătură cu săvârşirea unei asemenea fapte de către o anumită persoană, cunoscând că aceasta este nereală, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Producerea sau ticluirea de probe nereale, în scopul de a dovedi existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori săvârşirea acesteia de către o anumită persoană, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(3) Nu se pedepseşte persoana care a săvârşit inducerea în eroare a organelor judiciare, dacă declară, înainte de reţinerea, arestarea sau de punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva celui faţă de care s-a făcut denunţul sau plângerea ori s-au produs probele, că denunţul, plângerea sau probele sunt nereale.


Succes!
Va multumesc frumos

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce ma sfatuiti sa fac? Dollaru23 Dollaru23 Buna De o vreme o persoana ma bombandeaza cu plangeri penale ,reclamatii la dna si la locul de munca prin care imi aduce un prejudiciu grav de imagine cu ... (vezi toată discuția)
Reglementare in noul cod penal vasile2013 vasile2013 Mai este reglementata in Codul Penal in vigoare infractiunea de denuntare calomnioasa?...Nu am reusit sa o gasesc si m-am gandit ca a fost scoasa din actuala ... (vezi toată discuția)
Reclamatie calomnioasa fan23 fan23 din pura razbunare a vecinului care de foarte multi ani incearca prin toate metodele sa ma denigreze atit la servici cit si in localitatea care locuiesc.ani ... (vezi toată discuția)