avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... indemnizatie crestere copil pentru asociat unic si ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

indemnizatie crestere copil pentru asociat unic si administrator

buna ziua,
sunt asociat unic si administrator la o firma,dar si angajata cu carte de munca la aceasta firma. acum sunt insarcinata in 2 luni si ma intereseaza daca primesc cei 85% din salariu timp de 2 ani cat sunt pentru cresterea copilului. astept un raspuns.
va multumesc anticipat
puteti primi indemnizatia de crestre si ingrijire copil daca ati realizat venituri supuse impozitului pe venit in perioada de 12 luni anterioare datei nasterii copilului.
acestea pot fi din salarii, sau alte tipuri de venituri impozabile.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iulie 2009
smeagull, utilizator
Potrivit art. 1 alin. (1) coroborat cu art. 2 din O.U.G. nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, beneficiaza de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani.
In conformitate cu art. 1 alin. (3) din aceeasi ordonanta, prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit Codului fiscal se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege.
Buna ziua,
am citit cu interes tot ce s-a scris pe tema indemnizatie crestere copil
Am concluzionat urmatoarele si va rog sa ma ajutati cu un raspuns:

sunt 2 chestiuni care trebuie lamurite:
- Care e baza de calcul pentru indemnizatia de crestere copil
- Ce se intampla cu veniturile mamei dupa ce incepe sa beneficieze de indemnizatia de crestere copil

1. Baza de calcul –se calculeaza si veniturile din firma (venituri independente = orice venituri care au fost supuse platii impozitelor). Deci se cumuleaza veniturile salariale cu cele extra
2. In schimb, dupa prima zi in care beneficiaza de indemnizatie de crestere copil trebuie sa suspende activitatea de administrator in firma. (Se merge pe ideea ca indemn. se acorda tocmai pentru a ii oferi copilului intre 0-2 ani o ingrijire deosebita, nemaiputand fi activ intr-o firma fie ea proprie fie alta in care ai un CIM obisnuit). Deci se face diferenta intre asociat (unic/multi) si administrator ((ne)remunerat). Concluzie: nu trebuie sa renunte la firma (pentru ca legea zice ca persoana sa nu inreg. venituri impozabile si nu firma ce o detine) ci sa renunte la statutul de administrator al firmei (pentru ca e considerata o activitate continua si atunci nu se justifica faptul ca primiti bani de la stat pentru ingrij. copil si mama lucreaza ca admin.).


E corect ce am inteles eu?
M-ar ajuta o parere pertinenta 100%

Multumesc foarte mult!
# AlinTm
1. Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.025/2006 prevad :
Art. 19 ind.1. - (1) La stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile realizate de persoana indreptatita, obtinute in conditiile art. 5, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate prevazute la art. 4 alin. (7).
(2) Baza de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului stabilita potrivit alin. (1), se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului si impartita la 12.
(3) Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul stabilite potrivit alin. (2).
(4) Pentru luna in care s-a nascut copilul se ia in calcul venitul realizat in luna anterioara celei in care s-a nascut copilul.
(5) In situatia in care cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului se constituie numai din perioadele asimilate prevazute la art. 4 alin. (7) in care nu sunt realizate venituri, cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului este de 600 lei. Daca persoana realizeaza venituri o perioada de cateva luni in interiorul celor 12 luni, baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului este reprezentata de suma totala a veniturilor realizate in aceste luni, impartita la 12.
(6) In cazul veniturilor din activitati independente sau agricole, la stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in calcul veniturile inscrise in actele doveditoare prevazute la art. 6 alin. (5) lit. b).
(7) In situatia persoanelor prevazute la art. 4 alin. (7) lit. m), pentru conversia in moneda nationala a veniturilor realizate de acestea, se ia in calcul cursul de schimb valutar stabilit de Banca Nationala a Romaniei din ziua anterioara stabilirii dreptului.
(8) Daca din calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului potrivit prevederilor alin. (1)-(7) rezulta un cuantum mai mic de 600 lei, se acorda 600 lei.

2. Veniturile care se iau in calcul sunt venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de Codul fiscal.

3. Plata indemnizatiei se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
gavrosche a scris:

Buna ziua,
as dori sa ma ajutati si pe mine cu niste raspunsuri, daca se poate, tinand cont de urmatoarele aspecte:
Sunt asociat (nu unic) si administrator la o societate de contabilitate,(sunt angajata la o alta societate com) si, din cauza ca voi trece de la anul la impozit pe profit m-am gandit sa suspend activitatea firmei mele si sa-mi infiintez o intreprindere individuala (eu sunt expert contabil, asociata mea nu) si sa o angajez pe asociata mea. Problema este ca eu urmeaza sa nasc la inceputul lunii martie 2010 si nu stiu ce se va intampla in acest caz, adica :
-voi putea beneficia de indemnizatia pt. cresterea copilului ,
- trebuie sa suspend activitatea intreprinderii in acest caz, sau poate lucra angajatul in continuare pe contractele existente
- ce ar trebui sa mai platesc la stat pentru intreprinderea individuala in acest caz


Astept cu nerabdare si incredere in profesionalismul dumneavoastra un raspuns.

Va multumesc anticipat

Oare nu ma poate ajuta nimeni??:help:

Alte discuții în legătură

Legea 66/2016 rodica2012 rodica2012 Buna ziua, Am o intreprindere individuala, pana acum cu pierdere si am si calitate de salariat la un srl, neintrerupt din 2010. Urmeaza sa nasc in luna ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru crestere copil pisycutz pisycutz as vrea sa stiu dak beneficiez de indemnizatie pentru crestere copil. Nu am lucrat decat ca asistent personal prin conventie un an, mentionez ca sunt la master ... (vezi toată discuția)
Icc pentru administrator unic microintreprindere IrinaLeonte09 IrinaLeonte09 Buna ziua. As avea nevoie de un raspuns in urmatoarea situatie: mama este administrator unic al unui SRL microintreprindere platitoare de impozit pe venit. Nu ... (vezi toată discuția)