Buna seara, suntem aproximativ 150 de angajati. Nu ne-am primit salariile pe luna trecuta, avand o intarziere de 4 zile. Am decis sa ne prezentam la lucru, dar sa stopam activitatea pana la confirmarea virarii al salarului in cont. Nu e prima abatare, am lucrat de multe ori cu intarzieri, i-am inteles de fiecare data. Dar e deajuns, ei fiind deja in faliment.Si ne cer sa venim, dar cu nesiguranta ca vom primi sau nu banii. Va rog sa imi spuneti ce consecinte avem daca stam in firma si nu lucram, respectand programul de 8 ore? Nu avem sindicat legal, ci doar niste reprezentati care normal ca tin tot cu patronatul. Astept un raspuns. Va multumesc!
Legea nr.62/2011 Art. 195
(1)Pe toata durata participarii la greva contractul individual de munca sau raportul de serviciu, dupa caz, al angajatului se suspenda de drept. Pe perioada suspendarii se mentin doar drepturile de asigurari de sanatate.
(2)In orice moment al grevei oricare parte poate solicita participarea unui reprezentant al inspectoratului teritorial de munca pentru constatarea eventualelor contraventii.
Multumesc de raspuns, noi suntem in greva la locul de munca de la ora 11:00, colegii mei de la schimbul 2 au continuat greva. Ni s-a comunicat in scris, ca vom primi in data de 7 Decebmbrie salariile. Noi cum putem continua legal acest protest spontan? Salariile trebuia sa le primim in data de 15, mai precis 16 pentru ca Duminica era zi lucratoare. Ideea e sa nu fie o problema pentru noi, deoarece ne-au amenintat cu judecata. Va rog frumos sa ne ajutati. Ce se intampla totusi cu greva spontana daca noi nu am anuntat?
1. Daca angajatorul apreciaza ca greva a fost declarata sau se deruleaza cu nerespectarea legii, acesta se va putea adresa tribunalului in a carui circumscriptie se afla unitatea in care s-a declarat greva cu o cerere prin care se solicita instantei incetarea grevei.
2. In cazul in care dispune incetarea grevei ca fiind ilegala, instanta, la cererea celor interesati, poate obliga organizatorii grevei si angajatii participanti la greva ilegala la plata despagubirilor.