avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concedierea in medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concedierea in medical

Avem o angajata care nu s-a mai prezentat la birou de 3 saptamani. Dansa a adus 4 concedii medicale (separate), si sustine ca este insarcinata . Nu a anuntat nimic in scris in acest sens.
1. Ii putem desface contractul de munca?
2. Angajatorul poate sa o oblige sa vina la birou?

Multumesc,
Cris
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:20, 19 Noiembrie 2015
1. Daca nu a anuntat in scris ca este insarcinata, atunci poate fi concediata.

Art.60 C.mun.
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
b) pe durata suspendarii activitatii ca urmare a instituirii carantinei;
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

2. Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
Multumesc!

1. Ultimul medical l-a adus saptamana trecuta, si defapt de 6 zile nu a mai adus nici un concediu medical / document justificativ pentru lipsa. Ii putem desfasura contratul individual de munca?
2. Dupa cat timp de lipsa este obligat un angajat coform legii sa aduca certificatul medical pentru lipsa de la munca? Poate sa "dispara" timp de 2 saptamani fara a anunta, iar apoi sa-l aduca retrocativ?

Multumesc,
Cris
1. Conform Ordin MS/CNAS nr. 430/470/2010 pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor OUG nr. 158/2005 privind concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordin MS/CNAS nr. 60/32/2006:
Asiguratii au obligatia de a instiinta platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate privind aparitia starii de incapacitate temporara de munca si privind datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zilele declarate nelucratoare, asiguratii au obligatia de a instiinta platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in prima zi lucratoare (art. 81.(1))

2. Potrivit art.16 alin.2 din O.U.G. nr.158 din 17 noiembrie 2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, certificatul de concediu medical se prezinta platitorului pana cel mai tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul.

3. Art. 88 din Ordinul 60/2006 prevede ca, in intelesul prevederilor OUG 158/2005 , constituie refuzuri justificate la plata indemnizatiilor urmatoarele situatii:
...
d) neprezentarea certificatului de concediu medical in termenele prevazute de lege;
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical misu1972 misu1972 Buna ziua, la cat timp dupa obtinerea concediului medical, angajatul trebuie sa anunte angajatorul de noua sa situatie ? am un angajat care a lipsit 5 zile ... (vezi toată discuția)
Certificat medical- in cat timp trebuie predat angajatorului? RoxanaCarmen RoxanaCarmen Care este intervalul maxim de timp care i se poate acorda unui angajat sa prezinte certificatul medical, din momentul in care acesta anunta ca se afla in ... (vezi toată discuția)
Oug 158/2005, norme de aplicare... Petru52 Petru52 Buna seara, Respectuos vă rețin atenția, și rog a mă ajuta în a ,,dezlega ițele\'\' în ceea ce privește obligativitatea angajatului de a ... (vezi toată discuția)